Feedback
ella
Vorige week kreeg u in onze nieuwsbrief toelichting over een arrest van het Grondwettelijk Hof dat bepalingen vernietigt in verband met de activeringsbijdrage, die werkgevers sinds 1 januari 2018 betalen bovenop de gewone sociale zekerheidsbijdragen als ze werknemers volledig vrijstellen van prestaties met geheel of gedeeltelijk behoud van loon. 
 
Het arrest is op ondertussen in het Belgisch Staatsblad bekend gemaakt. 
Dit betekent dat 29 december 2017 fungeert als nieuwe scharnierdatum.
 
Werkgevers dienen geen activeringsbijdrage te betalen voor hun werknemers die in een systeem van volledige vrijstelling van prestaties zijn gestapt:
  • vóór 29 december 2017;
  • met toepassing van een cao neergelegd vóór 29 december 2017;
  • bij een overheidsbedrijf in toepassing van een regeling afgesloten in het paritair comité vóór 29 december 2017.
 
Onterecht betaalde activeringsbijdragen kunnen vanaf 14 november 2019 teruggevorderd worden.
 
Inwerkingtreding
De vernietiging zoals uitgesproken door het Hof heeft uitwerking vanaf 14 november 2019.
 
Gevolgen voor de werkgever
Werkgevers die activeringsbijdragen betalen voor werknemers ingestapt in een regeling van volledige vrijstelling van prestaties tussen 28 september 2017 en 29 december 2017, zijn deze extra bijdrage niet langer verschuldigd.  
De reeds betaalde activeringsbijdragen in 2018 en/of 2019 voor werknemers in deze situatie kunnen teruggevorderd worden.
 
Werkgevers die een cao voor bepaalde duur afsloten voor 29 december 2017 (dus uiterlijk 28 december 2017) die voorziet in een mechanisme van volledige vrijstelling van prestaties met behoud van loon, kunnen op voorwaarde dat de cao nog geldig is, op dit moment nog medewerkers vrijstellen van prestaties zonder dat een activeringsbijdrage verschuldigd is.
 
Werkgevers die reeds activeringsbijdragen betaald hebben in toepassing van een cao gesloten na 27 september 2017 maar voor 29 december 2017, kunnen eveneens de voor hun werknemers reeds betaalde activeringsbijdragen terugvorderen. 
In de toekomst betalen deze werkgevers geen activeringsbijdragen meer voor werknemers in die situatie. 
Bron:
Arrest grondwettelijk Hof nr. 152/2019 van 24 oktober 2019, B.S. 14 november 2019.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.