Feedback
ella
Activeringsbijdrage: Grondwettelijk Hof verruimt overgangsregeling - scharnierdatum 28 september 2017 verdwijnt
Rechtspraak 24/10/2019
Gepubliceerd op 16/11/2019

Situering

Werkgevers die een werknemer volledig vrijstellen van prestaties met geheel of gedeeltelijk behoud van loon, betalen vanaf 1 januari 2018 een extra activeringsbijdrage bovenop de gewone sociale zekerheidsbijdragen op het loon. De extra bijdrage is groter naarmate de werknemer jonger is bij de instap in het systeem van vrijstelling van prestaties.

 

De werkgever betaalt de activeringsbijdrage voor de werknemers die geen enkele prestatie leveren tijdens het volledige kwartaal. Tenzij dit het gevolg is van vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingsperiode of bij wettelijke schorsingen van de arbeidsovereenkomst. 

 

De wetgeving die de extra activeringsbijdrage invoerde, werd officieel bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad van 29 december 2017. De inning dient te gebeuren vanaf 1 januari 2018.

 

Beperkt in tijd

De wetgeving legt de bijdrage op vanaf 1 januari 2018, maar beperkt haar toepassing in de tijd. Hierdoor ontstaat een overgangsregel.  

 

Meer bepaald is de activeringsbijdrage niet verschuldigd voor werknemers die in een mechanisme van volledige vrijstelling stapten/stappen:

 

  • vóór 28 september 2017;

  • in toepassing van een cao van bepaalde duur neergelegd vóór 28 september 2017;

  • bij een overheidsbedrijf in toepassing van een regeling afgesloten in het paritair comité vóór 28 september 2017.

 

Vernietiging

Het Grondwettelijk Hof acht het hanteren van de scharnierdatum van 28 september 2017 niet afdoende verantwoord. 

 

Om die reden vernietigt het Hof de overgangsbepalingen, in zoverre de vrijstelling van de activeringsbijdrage niet van toepassing is op werknemers die in een mechanisme van volledige vrijstelling van prestaties zijn gestapt met toepassing van een individuele overeenkomst of cao gesloten tussen 28 september 2017 en 29 december 2017.

 

Het gevolg hiervan is dat de scharnierdatum van 28 september 2017 verdwijnt. In feite wordt 29 december 2017 - publicatiedatum van de wet - een nieuwe scharnierdatum voor de overgangsregel.

 

Werkgevers dienen geen activeringsbijdrage te betalen voor hun werknemers die in volledige vrijstelling van prestaties zijn gestapt met toepassing van een individuele overeenkomst of cao gesloten/neergelegd voor 29 december 2017. 

 

Inwerkingtreding

De vernietiging zoals uitgesproken door het Hof zal uitwerking hebben vanaf de publicatiedatum van het arrest in het Belgisch Staatsblad. Tot zolang blijft de wettekst ongewjzigd bestaan.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op een arrest dat nog moet bekendgemaakt worden in het Belgisch Staatsblad. De vernietiging zoals uitgesproken door het Hof zal uitwerking hebben vanaf deze publicatiedatum. 

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De activeringsbijdrage is van toepassing op werkgevers onderworpen aan de cao-wet en autonome overheidsbedrijven, bedoeld in de wet van 21 maart 1991.

 

Het gaat dus voornamelijk om werkgevers uit de private sector, maar ook bv. de Nationale Bank van België, CREDIBE, de Nationale Loterij, VITO, maatschappijen voor sociale huisvesting.

Volgende autonome overheidsbedrijven betalen eveneens de bijdrage: Proximus, NMBS, bpost en Belgocontrol.  

Bron:
Arrest nr 152/2019 van 24 oktober 2019, nog niet gepubliceerd in BS.
Inhoudstafel

Juridische inhoud

 

 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.