Feedback
ella
Statuutwijziging naar arbeidsmigrant mogelijk zonder terugkeer
Uit het Belgisch Staatsblad van 20/12/2022
Gepubliceerd op 21/12/2022

Sinds 1 september 2020 was een buitenlandse gezinshereniger verplicht om naar zijn land van herkomst terug te keren als hij een single permit als arbeidsmigrant wou bekomen. Deze verplichting veroorzaakte veel problemen voor de betrokken buitenlanders.

 

De wetgeving wordt op dat vlak versoepeld. De buitenlander die in België mag verblijven en werken op basis van zijn statuut van gezinshereniging, kan nu overschakelen naar het statuut van arbeidsmigrant zonder dat hij/zij gedwongen is om eerst naar zijn/haar land van herkomst terug te gaan.

 

Dit is dus goed nieuws voor de buitenlanders die in deze situatie verkeren. Immers, er zijn mensen die niet meer van het statuut van gezinshereniger kunnen of willen genieten. Bijvoorbeeld omdat ze niet meer met de partner samenwonen. Indien ze in België willen blijven werken, hebben ze een single permit nodig. Door de nieuwe wetgeving kunnen ze nu in België blijven gedurende de aanvraagprocedure van de permit.

 

P.S. Ons inziens geldt deze gunstmaatregel ook voor gevluchte Oekraïners die momenteel met een A-kaart in België verblijven. Ze hebben hun verblijfsdocument op basis van hun tijdelijke bescherming. Als ze een single permit willen krijgen, moeten ze o.i. ook niet eerst naar hun land terugkeren.

 

Het statuut van arbeidsmigrant biedt meer zekerheid voor de werkgever. Het verblijf van de buitenlander hangt immers af van het werk en niet meer van de privésituatie van de buitenlander. 

 

De wijziging treedt in werking op 30 december 2022.

Bron:
Wet van 29/11/2022 tot wijziging van de wet van 15/12/1980 betreffende de toegang tot het grondgebied, het verblijf, de vestiging en de verwijdering van vreemdelingen

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.