Feedback
ella
Hoewel de vorige - uitgestelde - sociale verkiezingen nog maar net achter de rug lijken, is het toch al weer tijd om aan de volgende te denken.
 
Immers, op 1 oktober j.l. is de referteperiode voor de sociale verkiezingen 2024 gestart.
 
 
Situering: vereiste minimumtewerkstelling
 
Alle ondernemingen met een bepaalde minimumtewerkstelling moeten sociale verkiezingen organiseren.
 
In ondernemingen met een gewoonlijk gemiddelde tewerkstelling van 50 werknemers moet een comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW) verkozen worden. Telt de onderneming  een gemiddelde van 100 werknemers, dan moet er ook een verkiezing voor een ondernemingsraad (OR) zijn.
 
Om te beoordelen of een onderneming deze drempels bereikt, berekenen we de grootte van het gemiddeld personeelsbestand gedurende een periode van vier trimesters die begint op de eerste dag van het zesde trimester voorafgaand aan dat waarin de verkiezingsdag valt.
 
Voor de sociale verkiezingen van 2024 betekent dit dat de referteperiode van 1 oktober 2022 tot 30 september 2023 loopt. Tellen geblazen …
 
 
Uitzendkrachten meetellen
 
Ook uitzendkrachten kunnen, naargelang hun motief, meetellen voor het bereiken van de vereiste minimumtewerkstelling. Echter, voor hen wordt enkel rekening gehouden met het vierde trimester voorafgaand aan dat waarin de verkiezingsdag valt.
 
Concreet betekent dit dat enkel de uitzendkrachten tewerkgesteld in de periode van 1 april 2023 tot 30 juni 2023  meetellen.
 
Gevolgen voor de werkgever
Het startschot voor de sociale verkiezingen in 2024 is gegeven. De referteperiode om te bepalen of een werkgever gemiddeld 50 of 100 werknemers telt, is aangevangen op 1 oktober.
 
De specialisten van SD Worx staan klaar om u zonder problemen door de procedure te loodsen en u te verzekeren van een goede start van uw sociaal overleg. We begeleiden al bedrijven sinds het ontstaan van sociale verkiezingen. Een partner met meer ervaring is er dus niet. 
 
Voor meer informatie over de sociale verkiezingen: socialeverkiezingen @sdworx.com of surf naar onze themasite  Sociale verkiezingen: van voorbereiding tot kiesresultaat | SD Worx.
Bron:

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.