Feedback
ella
Traject einde wegens medische overmacht van start vanaf 28 november 2022
Uit het Belgisch Staatsblad van 18/11/2022
Gepubliceerd op 19/11/2022

In onze nieuwsbrief van 20 september 2022 konden jullie lezen dat het bestaande re-integratietraject voor langdurig zieken aangepast werd om het efficiënter te maken. Dit aangepaste traject is in eerste instantie gericht op de werkhervatting van de arbeidsongeschikte werknemer.

 

Het re-integratietraject wordt bovendien losgekoppeld van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht. Hierdoor kregen we naast het re-integratietraject een tweede traject, met name het ‘traject gericht op de beëindiging van de arbeidsrelatie wegens medische overmacht’ (verder benoemd als traject einde wegens medische overmacht).

 

Het aangepaste re-integratietraject is al in werking getreden op 1 oktober 2022.

 

Het traject einde wegens medische overmacht is nog niet van kracht. Het traject en de inwerkingtreding ervan zijn immers gekoppeld aan de inwerkingtreding van het nieuwe artikel 34 van de arbeidsovereenkomstenwet. Dit art.34 voorziet de omkadering van de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht. De wet die dit nieuwe artikel 34 invoert, is vandaag in het staatsblad verschenen. Het nieuwe artikel 34, samen met het nieuwe traject einde wegens medische overmacht, treedt in werking op 28 november 2022.

 

We hernemen hieronder het volledig plaatje in grote lijnen. Bij een concreet dossier roept u best de hulp in van uw juridisch adviseur of legal consultant.

 

 

I.  Traject einde wegens medische overmacht

 

De preventieadviseur-arbeidsarts (verder PA-AA) is de spilfiguur. Hij gaat na of het definitief onmogelijk is:

  • om het overeengekomen werk nog uit te voeren;
  • én of een einde van arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht aan de orde is.

 

Het traject bestaat uit verschillende stappen:

 

  • de kennisgeving van de intentie aan de andere partij (werkgever of werknemer) én aan de PA-AA om een onderzoek naar definitieve ongeschiktheid te vragen. Dit gebeurt ten vroegste na 9 maanden ononderbroken volledige arbeidsongeschiktheid. De procedure kan echter niet opgestart worden wanneer nog een re-integratietraject gericht op werkhervatting loopt;

 

  • de PA-AA nodigt de werknemer uit voor een onderzoek en vraagt of de werknemer een onderzoek voor ander of aangepast werk wenst via het re-integratietraject.

    Indien de werknemer 3 keer niet ingaat op de uitnodiging van de PA-AA in een periode van 3 maanden, deelt de PA-AA dit mee aan de werkgever. Tussen de 3 uitnodigingen moeten er telkens 14 kalenderdagen liggen;

 

  • voor de werknemer die een onderzoek voor ander of aangepast werk wenst, maakt PA-AA een zijsprong naar het re-integratietraject gericht op werkhervatting. Voor de werknemer die dat niet wenst, loopt het traject einde wegens  overmacht verder, maar er komt nadien nog een optie om de zijsprong te maken naar het re-integratietraject; 

 

  • De PA-AA bezorgt de vaststelling van de al dan niet definitieve ongeschiktheid aan de werknemer en de werkgever, desgevallend samen met de re-integratiebeoordeling binnen 3 maanden na ontvangst van de kennisgeving.
    De FOD zal voorzien in een aangepast model van re-integratiebeoordeling waaruit duidelijk blijkt dat de beslissing van de PA-AA kadert in een traject einde wegens medische overmacht.

 

  • De werknemer die in eerste instantie geen onderzoek voor ander of aangepast werk wenste, kan mits gemotiveerde vraag alsnog het onderzoek vragen via het re-integratietraject. Hij doet dat per aangetekend schrijven aan de werkgever en aan de PA-AA, binnen 7 dagen na de vaststelling van de PA-AA.

  • De PA-AA bezorgt de re-integratiebeoordeling met de voorwaarden en de modaliteiten voor ander of aangepast werk aan de werkgever en aan de werknemer (aan de hand van een nieuw aangepast model). Dit gebeurt binnen 30 dagen na de gemotiveerde vraag van de werknemer.

  • In het geval de werknemer een onderzoek naar ander of aangepast werk heeft gevraagd, neemt de werkgever verder de nodige stappen (in het kader van het re-integratietraject: zie punt II) met het oog op een re-integratieplan of een motiveringsverslag.

 

 

Het einde wegens medische overmacht is enkel mogelijk wanneer duidelijk is dat de werknemer definitief ongeschikt is voor het overeengekomen werk (na afloop van de beroepstermijn van 21 dagen, eventueel van de beroepsprocedure) én:

 

  • ofwel de werknemer niet gevraagd heeft om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken via de re-integratieprocedure;

  • ofwel de werknemer wel gevraagd heeft om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken via de re-integratieprocedure én de werkgever heeft in een motiveringsverslag toegelicht waarom dit niet mogelijk is;

  • ofwel de werknemer gevraagd heeft om de mogelijkheden voor aangepast of ander werk te onderzoeken via de re-integratieprocedure én hij het voorgestelde plan van de werkgever geweigerd heeft.

 

 

Inwerkingtreding

 

Het traject treedt in werking op 28 november 2022.

 

Belangrijk aandachtspunt

 

Vanaf 28 november 2022 kan de afloop van een re-integratietraject gericht op de werkhervatting van de werknemer op zich niet meer leiden tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht. Er is geen overgangsregeling voor zij die zich in een lopend re-integratietraject bevinden.

 

Dit betekent concreet dat de partijen vanaf die datum niet meer kunnen overgaan tot de beëindiging wegens medische overmacht met een formulier voor de  re-integratiebeoordeling door de PA-AA afgeleverd in het kader van een re-integratietraject. Dit geldt zowel voor formulieren afgeleverd vóór als vanaf 1 oktober 2022. Dit is de datum waarop het nieuwe re-integratietraject in werking trad.

 

In het kader van het traject einde wegens medische overmacht zal de PA-AA immers een aangepast model moeten gebruiken.

 

 

II.   Re-integratietraject gericht op werkhervatting

 

Het re-integratietraject heeft als doel de betrokkene:

  • ofwel tijdelijk een aangepast of een ander werk te verschaffen;
  • ofwel definitief een aangepast of ander werk te geven.

 

Het re-integratietraject start op verzoek van de werknemer, behandelend arts of de werkgever. De adviserend arts van de mutualiteit heeft geen initiatiefrecht meer.

De werkgever kan het traject ten vroegste starten na een ononderbroken periode van 3 maanden arbeidsongeschiktheid, of van zodra de behandelende geneesheer een attest van definitieve medische overmacht schrijft.

Het re-integratietraject bestaat uit verschillende stappen:

  • de preventieadviseur-arbeidsarts (PA-AA) verwittigt de werkgever (indien het verzoek van de werknemer komt) en de adviserend arts van het ziekenfonds;
     
  • de PA-AA nodigt de werknemer uit voor de re-integratiebeoordeling;
     
  • de PA-AA stelt een re-integratiebeoordeling op. Zijn beslissingsmogelijkheden zijn sinds 1 oktober 2022 beperkt tot 3 opties:
    • beslissing A: tijdelijke ongeschiktheid en eventueel aangepast of ander werk in de tussentijd;
    • beslissing B: definitieve ongeschiktheid en aanbevelingen voor ander of aangepast werk;
    • beslissing C: re-integratiebeoordeling niet mogelijk om medische redenen.

 

De PA-AA bezorgt zijn beslissing aan de betrokken partijen binnen een termijn van 49 kalenderdagen.

 

  • de werkgever stelt in overleg met alle betrokkenen het re-integratieplan of motiveringsverslag op. Het onderzoek naar de mogelijkheden van aangepast of ander werk wordt versterkt en wint dus aan belang.

 

Het motiveringsverslag heeft sinds 1 oktober 2022 meer gewicht: de mogelijkheden tot aanpassing van de werkpost of tot aangepast of ander werk moeten 'ernstig' zijn overwogen. 

 

  • de werkgever bezorgt het plan aan de werknemer binnen een termijn van:
    • ofwel 63 kalenderdagen wanneer de PA-AA beslist dat het mogelijk is dat de werknemer op termijn zijn job terug zal kunnen uitoefenen, eventueel met aanpassing van de werkpost;
    • ofwel 6 maanden wanneer de PA-AA beslist dat de werknemer definitief ongeschikt is om het overeengekomen werk nog uit te voeren.

 

  • de werknemer krijgt een termijn van 14 kalenderdagen om te reageren op het plan. Reageert hij niet op het plan, zelfs na aanmaning van de werkgever, dan wordt dit als een weigering van het plan beschouwd.

  

  • tot slot bezorgt de werkgever het definitieve re-integratieplan aan de werknemer en aan de PA-AA en houdt het ter beschikking van de inspectie. De PA-AA maakt het definitieve plan of het motiveringsverslag over aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds.

 

 

Het traject eindigt wanneer:

 

  • ofwel de werknemer, na 3 uitnodigingen met telkens een tussenperiode van 14 kalenderdagen, niet op de uitnodiging van de PA-AA ingaat. De PA-AA verwittigt hiervan de werkgever;

 

  • ofwel de werkgever het verslag aan de PA-AA bezorgt, waarin hij motiveert waarom hij geen re-integratieplan opmaakt;

 

  • ofwel de werkgever een re-integratiebeoordeling ontvangt waarin een beslissing C staat (beslissing niet mogelijk om medische redenen);

 

  • ofwel de werkgever het re-integratieplan, dat de werknemer weigerde, aan de PA-AA heeft bezorgd;

 

  • ofwel de werkgever het re-integratieplan, goedgekeurd door de werknemer, heeft bezorgd aan de PA-AA én aan de werknemer.

 

 

Inwerkingtreding

 

De meeste bepalingen over dit traject zijn in werking getreden op 1 oktober 2022. De bepalingen  over het einde van het re-integratietraject treden in werking vanaf 28 november 2022. 

 

Ingeval van definitieve arbeidsongeschiktheid biedt het einde van het re-integratietraject op zich niet meer de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te beëindigen wegens medische overmacht. Dit geldt onverkort vanaf 28 november 2022, ook voor lopende re-integratietrajecten

Wat betekent dit voor de werkgever?

Vandaag verlopen zowel de re-integratie van langdurig zieken, als de beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht via eenzelfde procedure. Vanaf 28 november 2022 zullen dit aparte procedures worden.

 

Vanaf die datum kan de arbeidsovereenkomst enkel nog beëindigd worden wegens medische overmacht na het doorlopen van ‘het traject gericht op de beëindiging wegens medische overmacht’. De regeling geldt voor iedereen. Er is geen overgangsregeling voorzien voor zij die zich in een lopend re-integratietraject bevinden.

Bron:
Koninklijk besluit van 11 september 2022 tot wijziging van de codex over het welzijn op het werk wat het re-integratietraject voor arbeidsongeschikte werknemers betreft, bl. 67990.
Wet van 30 oktober 2022 houdende diverse bepalingen betreffende arbeidsongeschiktheid, p. 82907.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.