Feedback
ella
Corona: meer en goedkope vrijwillige overuren voor kritische sectoren
Uit de wandelgangen van de overheid 28/04/2020
Gepubliceerd op 28/04/2020

Tijdens deze coronacrisis zet de regering ook in op maatregelen om een vlotte arbeidsorganisatie te vrijwaren.

Daarbij focust ze zich op ondernemingen in de kritieke sectoren. Zo wil de regering ook werknemers ondersteunen die nog aan het werk zijn.

 

Eén van de maatregelen is het tijdelijk optrekken van het krediet vrijwillige overuren voor werkgevers uit de kritieke sectoren. 

In de periode van 1 april 2020 tot en met 30 juni 2020 mogen hun werknemers tot 220 vrijwillige overuren presteren. Bovenop het wettelijk krediet van 100 vrijwillige overuren, krijgen zij dus 120 extra vrijwillige overuren.

Dit bijkomend contingent van 120 overuren mag gebruikt worden vooraleer het basiscontingent van 100 overuren is opgebruikt.

 

Bovendien moet de werkgever voor de bijkomende 120 vrijwillige overuren die een werknemer in het tweede kwartaal presteert geen overloontoeslag betalen. Meer nog, de eerste 120 vrijwllige overuren gepresteerd in het tweede kwartaal zijn ook vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing. De werkgever kan deze uren dus netto uitbetalen. Merk op dat zo'n systeem ook in de horecasector geldt.

 

Kortom, in onderling akkoord met de werknemer kan een werkgever uit een kritieke sector tot 220 vrijwillige overuren laten presteren in het tweede kwartaal (Q2) waarbij:

  • een maximum limiet van 220 uren geldt, 120 uren daarvan moeten zich situeren in Q2; 

  • enkel de eerste 120 gepresteerde vrijwilllige overuren in Q2 netto vergoed kunnen worden;

  • de bijkomende netto-vergoede vrijwillige overuren in Q2 geen overloontoeslag vragen (in tegenstelling met gewone vrijwillige overuren)

  • de bijkomende netto-vergoede vrijwillige overuren in Q2 geen inhaalrust/geen aanrekening op de gemiddelde arbeidsduur vragen;
  • de bijkomende netto-vergoede vrijwillige overuren niet in rekening komen voor de interne overurengrens.


Opgelet!

Deze bepalingen zijn weliswaar al door de regering goedgekeurd, maar nog niet officieel gepubliceerd. 

We vinden het belangrijk u al te informeren. De kans op wijzigingen is klein, maar blijft mogelijk.

Daarom willen we vermelden dat alle informatie in deze nieuwsbrief slechts geldt onder voorbehoud van publicatie in het Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Tussen 1 april en 30 juni 2020 kunnen werkgevers die tot de kritieke sectoren behoren 120 extra vrijwillige overuren laten presteren.

Voor deze 120 bijkomende vrijwillige overuren moet de werkgever geen overloontoeslag betalen. Bovendien zijn ze vrij van socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing.

 

SD Worx bereidt momenteel de programmatie voor van deze netto vrijwillige overuren. Dit zal, gelet op het feit dat de wet nog niet gepubliceerd is en de maand april op zijn einde loopt, pas op punt staan voor de loonberekening van de maand mei.  

Juridische inhoud

1. Toepassingsgebied

De maatregel is beperkt tot de werkgevers die behoren tot één van de zogenaamde kritieke sectoren.  Onder 'kritieke sectoren' vallen de bedrijven en instellingen die behoren tot de cruciale sectoren en de essentiële diensten.

De kritieke sectoren worden bepaald in een lijst die sinds half maart al enkele keren is gewijzigd en aangevuld. Je kan de meest recente lijst raadplegen op de website van de FOD Economie.

 

Let op: de reglementering van de vrijwillige overuren is enkel van toepassing voor werkgevers die onder de toepassing van de Arbeidswet vallen.

 

2. Tijdelijk meer vrijwillige overuren

 

2.1. Vrijwillige overuren

De vrijwillige overuren zijn een relatief eenvoudige manier om snel meer te laten werken. Een werknemer kan op vrijwillige basis overuren presteren als de werkgever hiertoe een aanbod doet.

 

De Arbeidswet voorziet dat een werknemer per kalenderjaar tot 100 vrijwillige overuren kan presteren. Een cao van de Nationale Arbeidsraad (cao nr. 129 van 23 april 2019 betreffende de vrijwillige overuren) voegde er daar nog eens 20 uren aan toe.

Als een werkgever onder het toepassingsgebied van cao nr. 129 valt, kan hij dus tot 120 vrijwillige overuren per werknemer per kalenderjaar laten presteren.

 

Let op: de vrijwillige overuren zijn geen motief om meer te werken dan 11 uur per dag of 50 uur per week. Bovendien vormt de toelating voor vrijwillige overuren op zichzelf geen uitzondering op het verbod van nachtarbeid/zondagsarbeid/feestdagenarbeid enz. Daarvoor is dus een (andere) wettelijke toelating nodig.

 

2.2. Tijdelijke verhoging

De Arbeidswet voorziet 100 vrijwillige overuren. De regering verhoogt nu tijdelijk deze wettelijke grens.

 

Bovenop deze 100 vrijwillige overuren kan een werknemer vanaf 1 april 2020 tot en met 30 juni 2020 tot 120 bijkomende vrijwillige overuren presteren.  

Dit bijkomend contingent van 120 overuren mag gebruikt worden vooraleer het basiscontingent van 100 overuren is opgebruikt.

 

Dit betekent concreet voor het tweede kwartaal:

 

Als effectieve weekgrens =Dan max. vrijwillige overuren =
40 u 10 * 13 = 130 u
39 u11 * 13 = 143 u
38 u 12 * 13 = 156 u
37 u13 * 13 = 169 u
36 u14 * 13 = 182 u
35 u15 * 13 = 195 u

3. Financieel voordelig voor werkgever en werknemer

De werkgever mag het loon voor de 120 bijkomende vrijwillige overuren die een werknemer presteert in het tweede kwartaal van 2020, netto uitbetalen. Het loon is immers vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen. De werknemer moet geen belastingen betalen op het verdiende loon.

 

Let wel!

Deze overuren komen niet in aanmerking voor:

  • de belastingvermindering voor overuren in hoofde van de werknemer;
  • de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing in hoofde van de werkgever.

Deze maatregel is ook van toepassing op de deeltijdse werknemers. Ook zij kunnen door de tijdelijke coronamaatregel goedkope vrijwillige overuren presteren. Toch vanaf het moment dat zij de maximale normale arbeidsduurgrenzen zouden overschrijden (40 u/week of 9u/dag of de bij CAO vastgelegde lagere grenzen).

 

4. Geen overloontoeslag en geen inhaalrust

De werknemer die vrijwillige overuren presteert, ontvangt normaal een overloontoeslag. De toeslag bedraagt 50 % tijdens de week en 100% als de werknemer de overuren op een zon- of feestdag presteert.

 

Met de tijdelijke coronamaatregel zal de werkgever geen overloontoeslag moeten betalen voor de 120 bijkomende vrijwillige overuren die een werknemer presteert in de periode van 1 april tot 30 juni 2020.

 

Inhaalrust is niet verschuldigd voor vrijwillige overuren. Dat was ook al zo vóór de invoering van deze tijdelijke maatregel. Hier wijzigt dus niets.

 

5. Interne overurengrens

Een laatste gunst betreft de zogenaamde 'interne overurengrens' .

 

Deze regel bepaalt dat een werknemer in principe maximaal 143 overuren mag presteren per referteperiode waarbinnen hij de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur moet naleven. Wanneer een werknemer deze grens overschrijdt, moet hij eerst inhaalrust nemen.

 

De regering bepaalt nu dat de 120 bijkomende vrijwillige overuren die een werknemer in het tweede kwartaal van 2020 presteert niet mee tellen om te zien of de interne overurengrens werd bereikt.

Een werknemer kan dus een langere periode overuren presteren vooraleer hij verplicht inhaalrust moet nemen.

 

6. Schriftelijk akkoord werknemer

Om het vrijwillige karakter van het systeem te waarborgen, moeten werknemer en werkgever:

  • het akkoord van de werknemer om vrijwillig overuren te presteren schriftelijk vastleggen;
  • dit akkoord sluiten vóór het presteren van de overuren.

 

Vooraleer een werknemer de goedkope vrijwillige overuren kan presteren, moeten werkgever en werknemer dus een schriftelijke overeenkomst sluiten. Hierin verklaart de werknemer dat hij in de periode van 1 april 2020 tot 30 juni 2020 bereid is om vrijwillige overuren te presteren. 

 

Pas dan kan de werknemer de overuren presteren volgens het tijdelijk gunstregime (geen overloon,

geen socialezekerheidsbijdragen en geen bedrijfsvoorheffing).

 

Gevolgen werkgever

 

Mogelijk sloot u al een overeenkomst over vrijwillige overuren met uw werknemer. En presteerde uw werknemer al vrijwillige overuren in het eerste kwartaal van 2020 zonder dat u het hierboven beschreven gunstregime kon toepassen.

 

Wij raden aan om deze overeenkomst op te schorten om het tijdelijke gunstregime te kunnen toepassen.

U zal dus opnieuw een schriftelijk akkoord van de werknemer moeten bekomen voor de prestaties in het tweede kwartaal.

 

SD Worx kan u een aangepaste overeenkomst bezorgen.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.