Feedback
ella
Lage lonengrens beschutte werkplaatsen verhoogt vanaf 1 januari 2019
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 21/12/2018

Er is een koninklijk besluit in voorbereiding dat één van de lage lonengrenzen voor de structurele vermindering aanpast.

 

De lage lonengrens voor werknemers mét loonmatiging tewerkgesteld in beschutte werkplaatsen (categorie 3)verhoogt vanaf 1 januari 2019 tot 9.640 euro/kwartaal.   

 

Deze kleine verhoging is nodig omdat de loongrens die de wet nu vermeldt voor deze groep van werknemers al overschreden is ingevolge indexaanpassing.

 

De wijzigingen inzake structurele vermindering en patronale bijdragen die u kan verwachten vanaf 2019 werden toegelicht in onze nieuwsbrief van 26 september 2019 (impact taxshift voor werkgevers in 2019).


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op een ontwerptekst. De regeling zoals hier beschreven geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De structurele vermindering verloopt volledig automatisch.  Alle werknemers die recht openen op een vermindering krijgen die onmiddellijk toegepast in de kwartaalaangifte.

De hogere grens voor werknemers in beschutte werkplaatsen zal vanaf 1 januari 2019 toegepast worden. 

Juridische inhoud

1. Structurele vermindering

Wat is 'structurele vermindering'?

De structurele vermindering is een algemeen toepasbare vermindering van patronale socialezekerheidsbijdragen.  Het is een federale maatregel die speelt voor werkgevers in gans België.  De werkgever mag de vermindering toepassen voor al zijn werknemers die volledig onderworpen zijn aan SZ-bijdragen.  De grootte van de vermindering verschilt naargelang:

    • de categorie van de tewerkstelling;

    • het loon;

    • de tewerkstellingsgraad van de werknemer in het betrokken kwartaal.

 

In de kwartaalaangifte passen we de vermindering onmiddellijk en automatisch toe zonder extra formaliteiten.   De werkgever kan de structurele vermindering combineren met één doelgroepvermindering. 

 

Categorieën

Voor structurele vermindering bestaan er 3 categorieën van tewerkstelling. Per categorie geldt een specifieke berekeningsformule voor de vermindering. 

 

  • Categorie 1 is de omvangrijkste groep van werknemers.  Deze categorie bevat tewerkstellingen als arbeider of bediende in de ganse privésector, inbegrepen gezins- en bejaardenhulp. Het is een 'restcategorie' die van toepassing is als de tewerkstelling niet behoort tot categorie 2 of 3. Tot deze categorie behoren ook het Paleis voor Schone kunsten en de Koninklijke Muntschouwburg sinds 1 april 2016.

  • Categorie 2 bevat tewerkstellingen bij een werkgever die aanspraak maakt op Sociale Maribel, uitgezonderd gezins- en bejaardenhulp (PC 318) die onder categorie 1 vallen en erkende beschutte werkplaatsen die onder categorie 3 horen.

  • Categorie 3 bevat tewerkstellingen als werknemer bij een erkende beschutte werkplaats (PC 327 uitgezonderd de sociale werkplaatsen onder categorie 1 en maatwerkbedrijven onder categorie 2).

2. Structurele vermindering categorie 3: loongrenzen

Categorie 3 omvat de tewerkstellingen als werknemer bij een erkende beschutte werkplaats. Binnen deze categorie moeten we onderscheid maken tussen werknemers mét en zonder loonmatigingsbijdrage. Voor mindervalide werknemers in erkende beschutte werkplaatsen betaalt de werkgever geen loonmatiging.

 

De  berekeningsformule van de structurele vermindering verschilt voor werknemers mét en zonder loonmatiging. 

Voor beide groepen van categorie 3 verhoogt de wet de lage loongrens lichtjes vanaf 1 januari 2019.  Maar door de geïndexeerde loongrenzen die we toepassen sinds 1 oktober 2018 is de hogere loongrens die de wet voorziet voor werknemers mét loonmatiging al overschreden. 

Daarom wordt voor de groep werknemers mét loonmatiging de lage loongrens opgetrokken tot 9.640 euro/kwartaal vanaf 1 januari 2019. 

 

 

    Werknemers zonder loonmatiging (mindervaliden)

     

    Periodeformule basisvermindering
    1/10/2018-31/12/2018260,00 + 0,1785 x (9.027,00 - S)
    vanaf 1/1/2019375,00 + 0,1785 x (9.035,00 - S)

     

    S= (voltijds)refertekwartaalloon van de werknemer

    W= effectief kwartaalloon van de werknemer

     

    Werknemers mét loonmatiging (valide werknemers)

     

    Periodeformule basisvermindering
    1/10/2018-31/12/20180,1280 x (9.639,00 - S)
    vanaf 1/1/20190,1400 x (9.640,00 - S)

     

    S= (voltijds)refertekwartaalloon van de werknemer

    W= effectief kwartaalloon van de werknemer

    Oeps,

    Onze excuses, er is iets fout gelopen.

    Probeert u het later eens opnieuw.

    Was deze informatie nuttig voor u?

    Ja Nee

    Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






    Jouw feedback

    De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.