Feedback
ella
Het KB over de loonnorm 2019-2020 is er !
Uit het Belgisch Staatsblad van 24/04/2019
Gepubliceerd op 24/04/2019

Het KB dat de loonnorm 2019-2020 vastlegt, is vandaag verschenen in het BS.

 

Zoals verwacht, bedraagt de maximale marge voor de loonkostenontwikkeling 1,1%, bovenop indexeringen en baremieke verhogingen. Deze loonnorm van 1,1% geldt dus over een periode van 2 jaren (dus niet : 1,1% in 2019 én nog eens 1,1% in 2020).

 

Gevolgen voor de werkgever: wat betekent de loonnorm concreet?

 

We hernemen hier nog even de belangrijkste vuistregels uit een eerdere nieuwsbrief.

 

De loonnorm is in de eerste plaats een 'macro-norm'. Ze moet er voor zorgen dat de concurrentiekracht en de tewerkstelling in België op peil blijven. Toch is er ook impact voor individuele werkgevers en werknemers:

 

  • de werkgever moet de gemiddelde loonnorm respecteren. Hij moet de maximale stijging, gemiddeld over 2019 en 2020, over al zijn werknemers heen naleven. Doet hij dat niet, dan stelt hij zich juridisch bloot aan het risico van een administratieve geldboete van maximaal 5.000 euro per werknemer, met een maximum van 100 werknemers. 

  • de werkgever kan (en moet) de bestaande mechanismen van indexering en 'baremieke loonsverhogingen' verder toepassen. Administratieve interpretaties vullen de notie 'barema' ruim in;

  • vooraleer extra loonsverhogingen toe te kennen, wacht de werkgever best de sectorale afspraken af. Sectoren gaan binnenkort aan de slag om de invulling van de maximale marge van 1,1% te concretiseren. Een sector hoeft de volledige marge niet te benutten, aangezien het gaat om een maximum;  

  • wanneer de sector de volledige marge van 1,1% niet benut, is er nog ruimte op bedrijfsniveau. Hier geldt dezelfde opmerking: de marge hoeft niet (volledig) benut te worden;

  • de manier waarop de eventuele loonsverhoging vorm krijgt, wordt vrij door de sector of de werkgever bepaald: een verhoging van het brutoloon, een nieuw of hoger ander loonvoordeel, een jaarpremie, een storting in het aanvullend pensioenplan, één of meerdere extra verlofdagen, …

  • bepaalde loonelementen vallen buiten de loonnorm. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen (de zogenaamde CAO 90-bonus) en de winstpremie.

 

Vragen over de loonnorm?

 

Een uitgebreide toelichting kan u terugvinden op onze website in de nota 'wat betekent de loonnorm 2019-2020 voor uw onderneming?'.

 

Bovendien kunnen werkgevers voor advies en berekeningen rond de toepassing van de loonnormwet en het te voeren loonbeleid terecht bij bij onze legal consultants (legalconsulting@sdworx.com) of bij kmo-consulting (kmoconsultancy-legal@sdworx.com).

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De loonnorm is enkel van toepassing op werkgevers en werknemers binnen het toepassingsgebied van de CAO-wet en de zogenaamde 'autonome overheidsbedrijven' (NMBS, Bpost, Proximus, Belgocontrol, …). De meerderheid van de werkgevers in de publieke sector is er dus niet door gebonden.

Bron:
Koninklijk besluit van 19.04.2019 tot uitvoering van artikel 7, § 1, van de wet van 26 juli 1996 tot bevordering van de werkgelegenheid en tot preventieve vrijwaring van het concurrentievermogen, B.S. 24.04.2019, p. 40182.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.