Feedback
ella
Winstpremie: een aanpassing aan de praktijk
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 19/12/2018

Met de programmawet van 25 december 2017 werd het systeem van de winstpremie ingevoerd.

 

Vanaf 1 januari 2018 kan u als werkgever meer betrokkenheid bij uw onderneming creëren door uw werknemers, fiscaal vriendelijk en eenvoudiger dan vroeger, te laten deelnemen in de winst.

 

Het systeem van de winstpremie bestaat erin een gedeelte van de winst uit te keren aan uw werknemers als een bepaald bedrag of een percentage van hun loon.

 

Aangezien de wetgeving op bepaalde punten niet helder was, kwamen er vele vragen naar boven betreffende de praktische uitwerking. De wijzigingen die men door de wet houdende diverse arbeidsbepalingen wenst aan te brengen bieden een oplossing voor enkele praktische vragen:

  • de winstpremie valt niet onder het loonbegrip;
  • de referentieperiode is het laatste boekjaar;
  • ontslagen werknemers kunnen uitgesloten worden;
  • de winstpremie kan pro rata de arbeidsprestaties berekend worden;
  • vermeldingen in het participatieplan.

 


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op een ontwerp dat is goedgekeurd in de Kamer. Deze bespreking geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Bron:
Wetsontwerp diverse arbeidsbepalingen doc 54 3347

Juridische inhoud

1. De winstpremie behoort niet tot het loonbegrip

De aanpassing van de terminologie bevestigt dat de winstpremie:

  • uitgesloten wordt uit het loonbegrip en dus niet meegenomen wordt voor de bepaling van de opzegvergoeding, de berekening van dubbel vakantiegeld, de bescherming tegen loonbeslag, …;
  • niet mee genomen wordt voor de bepaling of de loonnorm gerespecteerd wordt;
  • niet beschermd is tegen bevoorrechte schuldenaars.

 

Deze aanpassingen treden retroactief in werking vanaf 1 januari 2018.

 

2. Het laatste boekjaar is de referentieperiode

Tot op heden was het niet duidelijk wat de referentieperiode is voor het bepalen van de rechthebbenden, de hoogte van het bedrag of het loon waarop de winstpremie werd bepaald. Vanaf de inwerkingtreding van deze wetgeving is deze onduidelijkheid weggewerkt. De referentieperiode in het kader van de winstpremie is steeds het laatste afgesloten boekjaar.

 

3. Het bedrag mag pro rata worden aangepast.

Voor de bepaling van het bedrag van de winstpremie mag de werkgever, indien gewenst, vanaf de inwerkingtreding, rekening houden met de effectieve arbeidsprestaties tijdens het laatste afgesloten boekjaar. Het bedrag van de winstpremie mag pro rata temporis worden bepaald op basis van:

  • het arbeidsregime tijdens het laatst afgesloten boekjaar;
  • eventuele schorsingen van het arbeidscontract tijdens het laatst afgesloten boekjaar; of
  • een beëindiging van het arbeidscontract in de loop van het laatst afgesloten boekjaar.

 

Voorbeelden:

  • De onderneming kent alle medewerkers een winstpremie toe van 1000 EUR. Het bedrag mag geproratiseerd worden op basis van het tewerkstellingspercentage. Een medewerker met een arbeidsregime van 80% zal hierdoor 800 EUR ontvangen, een medewerker met een tewerkstellingspercentage van 50% ontvangt 500 EUR.
  • de onderneming kent alle medewerkers een winstpremie toe van 1000 EUR. Een medewerker gaat uit dienst op 1 september van het vorige boekjaar. De winstpremie voor deze werknemer mag geprorateerd worden tot 666,67 EUR (8/12 de van 1000 EUR).

 

Bepaalde schorsingen mogen het bedrag van de winstpremie niet beïnvloeden. Zo mogen volgende periodes van schorsingen niet uitgesloten worden:

  • perioden van gewaarborgd inkomen;

  • perioden van moederschapsrust;

  • perioden van vaderschapsverlof;

  • perioden van gewaarborgd inkomen bij (beroeps)ziekte en (arbeids)ongevallen;

  • perioden van adoptieverlof; en

  • perioden van pleegverlof.

 

4. Uitsluiting bij ontslag?

Daarnaast mag de werkgever vanaf heden opteren om werknemers die de onderneming hebben verlaten, in de loop van het vorige afgesloten boekjaar, volledig uit te sluiten. Dit kan zowel voor werknemers die de onderneming hebben verlaten door:

  • ontslag door de werkgever om dringende reden in hoofde van de werknemer; of

  • ontslag door de werknemer

 

De werknemer kan niet worden uitgesloten uit de toekenning van de winstpremie wanneer:

  • de werknemer ontslag heeft genomen omwille van dringende reden in hoofde van de werkgever; of

  • indien de werkgever, de werknemer niet om dringende redenen heeft ontslagen.

 

5. Pro rata en uitsluiting vermelden in participatieplan

Indien de werkgever kiest voor een pro rata temporis berekening en/of de uitsluiting van werknemers die in het afgelopen boekjaar de onderneming hebben verlaten, is de werkgever verplicht om dit te vermelden in het participatieplan.

 

Indien je geen melding maakt van deze pro rata temporis berekening in het partcipatieplan kan een onderneming bijvoorbeeld het bedrag niet aanpassen aan het tewerkstellingspercentage van de werknemer of zal een onderneming bijvoorbeeld een werknemer die in de loop van het referentiejaar uit dienst gaat het volledige bedrag van de winstpremie moeten toekennen.

 

6. Inwerkingtreding

De hierboven besproken nieuwe inhoudelijke bepalingen treden in werking vanaf de eerste dag van de maand die volgt op de bekendmaking van deze wet in het Belgisch Staatsblad.

 

Ze zullen dus vermoedelijk van toepassing worden voor winstpremies toegekend vanaf begin volgend jaar (afhankelijk van de precieze publicatiedatum).

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.