Feedback
ella
Niet gemotiveerd tijdskrediet: nu of nooit
Losse berichten
Gepubliceerd op 10/02/2017

Voor een werknemer die tijdskrediet zonder motief wil opnemen, is het nu of nooit. Binnenkort wordt immers het recht op tijdskrediet zonder motief afgeschaft.

 

Momenteel voorziet CAO nr. 103 dat een werknemer tijdskrediet zonder motief kan genieten voor een duur van maximum 12 maanden voltijdse equivalenten.

 

Werknemers hebben sinds 1 januari 2015 reeds geen recht meer op een uitkering bij de opname van dit tijdskrediet zonder motief. Hierop bestaat 1 uitzondering: de werknemers die een op 31 december 2014 lopende periode van onderbrekingsuitkeringen ononderbroken hebben verlengd binnen hetzelfde regime (algemeen stelsel zonder motief, algemeen stelsel met motief of eindeloopbaanstelsel) en met dezelfde breuk (voltijds, 1/2e, 1/5e) hebben nog steeds recht op een uitkering. 

 

Binnenkort wordt ook het recht op afwezigheid afgeschaft. Vanaf ten laatste 1 april 2017 kunnen werknemers geen aanvraag meer indienen voor een tijdskrediet zonder motief.

 

Werknemers die hun krediet van 12 maanden voltijds equivalent nog niet hebben uitgeput, kunnen de volgende weken nog een aanvraag doen om in het stelsel te stappen of om een verlenging te krijgen. Daarna wordt het recht afgeschaft.

Bron:
Collectieve arbeidsovereenkomst tot aanpassing van de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 103 van 27 juni 2012 tot invoering van een stelsel van tijdskrediet, loopbaanvermindering en landingsbanen

Juridische inhoud

1. Huidige regeling: tijdskrediet zonder motief zonder uitkeringen

CAO nr. 103 voorziet dat een werknemer tijdskrediet zonder motief kan genieten voor een duur van maximum 12 maanden voltijdse equivalenten.

 

Sinds 1 januari 2015 is het recht op onderbrekingsuitkeringen voor het tijdskrediet zonder motief reeds afgeschaft voor alle eerste aanvragen voor onderbrekingsuitkeringen die ingaan na 31 december 2014.

 

Overgangsregeling:

De oude reglementering waarbij er nog wel een uitkering werd gegeven bij niet gemotiveerd tijdskrediet bleef echter van toepassing op een ononderbroken verlenging van een op 31 december 2014 lopende periode van onderbrekingsuitkeringen binnen hetzelfde regime (algemeen stelsel zonder motief, algemeen stelsel met motief of eindeloopbaanstelsel) en met dezelfde breuk (voltijds,1/2e,1/5e).

 

Een werknemer die vóór 31 december 2014 in tijdskrediet zonder motief zat en na die datum een ononderbroken verlenging onder dezelfde vorm van dit tijdskrediet zonder motief heeft, kan hiervoor bijgevolg vandaag nog steeds uitkeringen ontvangen.

Deze werknemer kan onderbrekingsuitkeringen blijven ontvangen voor iedere ononderbroken verlenging van het 1/5e ongemotiveerd tijdskrediet voor zover er voldaan is aan alle voorwaarden en het krediet nog niet is uitgeput.

 

Voorbeeld:

Een werknemer die sinds september 2014 in een niet-gemotiveerd tijdskrediet 1/5e zit tot 31 augustus 2016, zal nog onder de oude regeling vallen indien hij opnieuw een aanvraag deed voor een niet-gemotiveerd tijdskrediet 1/5e dat onmiddellijk aansloot op de vorige periode, dus met ingang van 1 september 2016. Wanneer deze persoon de verlenging voor één jaar heeft aangevraagd, dus tot 31 augustus 2017, kan hij daarna nog verlenging aanvragen voor een niet-gemotiveerd tijdskrediet 1/5e van 1 september 2017 tot bijvoorbeeld 31 augustus 2018.

2. Regeling vanaf ten laatste 1 april 2017: geen tijdskrediet zonder motief meer

De nieuwe CAO 103ter schaft nu ook het recht zelf op tijdskrediet zonder motief af (= recht op afwezigheid). Vanaf ten laatste 1 april 2017 kunnen werknemers geen aanvraag meer indienen voor een tijdskrediet zonder motief.

 

Dit betekent dat:

 

  • Werknemers die nog in een lopend stelsel van tijdskrediet zonder motief zitten, dit recht blijven behouden.
  • Werknemers die vóór de inwerkingtreding van CAO nr. 103ter - ten laatste 1 april 2017 - een (verlengings)aanvraag indienen bij hun werkgever, nog in het stelsel kunnen stappen.
  • Vanaf de inwerkingtreding van CAO nr. 103ter, ook een ononderbroken verlenging in dezelfde vorm voor (verlengings)aanvragen niet meer kan. De nieuwe regeling zal immers van toepassing zijn op alle aanvragen en verlengingsaanvragen die aan de werkgever ter kennis worden gegeven na de datum van inwerkingtreding.
  • Werknemers die vóór de inwerkingtreding van CAO nr. 103ter een aanvraag voor ononderbroken verlenging in dezelfde vorm doen, nog hun recht op verlof behouden. Of zij nog recht op uitkeringen zullen genieten, is nog onzeker. Op basis van het huidig Koninklijk Besluit van 12 december 2001 kan dit nog.

 

Ter herinnering

Een werknemer die het recht op tijdskrediet wil uitoefenen, moet zijn werkgever hiervan schriftelijk 3 maanden vooraf op de hoogte brengen (6 maanden vooraf indien de werkgever maximum 20 werknemers tewerkstelt). De werkgever en werknemer kunnen wel schriftelijk van deze termijn afwijken.

 

Voorbeeld:

Een werknemer die momenteel in een stelsel van niet-gemotiveerd tijdskrediet zit dat loopt tot 1 september 2017, moet in principe op 1 juni 2017 (3 maanden vooraf) zijn verlengingsaanvraag doen. Dit is echter na de inwerkingstredingsdatum van CAO nr. 103 (uiterlijk 1 april 2017), waardoor de werknemer te laat zou zijn en geen tijdskrediet zonder motief meer zou kunnen genieten. Werkgever en werknemer kunnen echter schriftelijk overeenkomen dat de verlengingsaanvraag al sneller, vóór 1 april 2017, mag ingediend worden. Zo kan de werknemer toch nog genieten van zijn resterend saldo tijdskrediet zonder motief.

3. Inwerkingtreding

De nieuwe CAO nr. 103ter treedt in werking zodra het Koninklijk Besluit dat de uitkeringen voorziet (KB van 12.12.2001) van kracht wordt en uiterlijk op 1 april 2017.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.