Feedback
ella
Buitenlandse kaderleden: eerste aanvraagdossiers krijgen uitstel tot 31 juli
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 14/06/2022

Werknemers en bedrijfsleiders die willen gebruik maken van het nieuwe statuut van buitenlandse kaderleden moeten daarvoor een aanvraag indienen bij de fiscus.

 

De normale termijn van indiening bedraagt drie maanden vanaf de datum van tewerkstelling in België.

 

De fiscus had al officieus te kennen gegeven dat ze aanvaardde dat de uiterste termijn voor indiening van de eerste aanvraagstatuten vastgesteld was op 31 juli 2022.

 

In een wetsontwerp dat momenteel is ingediend in de Kamer, wordt deze datum effectief bevestigd.

 

Los daarvan voorziet het wetsontwerp in een aantal (kleinere) technische aanpassingen.

 

Wenst u advies en hulp bij de beoordeling en de toepassing van dit gunstig belastingstelsel?  Contacteer dan onze Tax Consultants op het mailadres taxconsulting@sdworx.com.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan wijzigen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werkgevers krijgen iets meer tijd om een aanvraagdossier in te dienen voor hun buitenlandse kaderleden.

 

31 juli nadert echter met rasse schreden…

Bron:
Wetsontwerp houdende diverse fiscale bepalingen, Kamer, doc. nr. 2722/001.

Juridische inhoud

1. Buitenlandse kaderleden

Vanaf 1 januari 2022 is er een nieuwe fiscale regeling van toepassing voor buitenlandse kaderleden en onderzoekers die vanaf die datum in België tewerkgesteld zijn. De regeling is fiscaal gunstig, omdat bepaalde vergoedingen niet belastbaar zijn.

2. Indienen van een aanvraag

Om van dat bijzonder statuut te kunnen genieten, moet de werkgever een aanvraag bij de fiscus indienen.

 

Men moet deze aanvraag indienen binnen de 3 maanden, te rekenen vanaf de datum van indiensttreding in België.

 

Ook in geval van verlenging zal de werkgever of vennootschap een (elektronische) aanvraag moeten indienen, en dit uiterlijk 3 maanden na het verstrijken van de eerste termijn van 5 jaar.

3. Eerste dag van "verval"

De fiscus stelt zelf vast dat het nieuwe statuut nog de nodige vragen oproept en dat de indieningstermijn van drie maanden behoorlijk kort is.

 

Vandaar dat ze de aanvraagtermijn waarop het stelsel van de BBIB en de BBIO voor het eerst kan vervallen, vastlegt op 31 juli 2022.

 

Concreet betekent dit dat de werkgever tijd krijgt om de eerste aanvraagdossiers in te dienen voor die datum.

Dit zowel

 

  • voor die werknemers en bedrijfsleiders die in België zijn beginnen werken vanaf 1 januari 2022 in België ;
  • als voor diegenen die al maximum 5 jaar op 1 januari 2022 van het oude statuut genoten en willen overstappen naar het nieuwe statuut.

4. Voorbeelden

Een aantal voorbeelden verduidelijken dit:

 

Voorbeeld 1:

 

Werknemer 1 begint zijn werkzaamheden in België op 3 augustus 2022. De termijn om het statuut aan te vragen eindigt op 2 november 2022. Aanvragen daarna zijn onontvankelijk

 

Voorbeeld 2:

 

Werknemer 2 begint zijn werkzaamheden op 7 maart 2022. De termijn om het statuut aan te vragen eindigt normaliter op 6 juni 2022, maar hij krijgt nog tijd tot 31 juli 2022 om het statuut aan te vragen.

 

Voorbeeld 3:

 

Werknemer 3 begint zijn werkzaamheden op 12 mei 2022. De termijn om het statuut aan te vragen eindigt op 11 augustus 2022. Omdat de uiterste termijn na 31 juli 2022 valt, is de aanvraag onontvankelijk indien deze na 11 augustus 2022 werd ingediend.

 

 

Men hanteert dezelfde wettelijke tolerantie ook voor de verlengingstermijn van drie jaar. Ook daar zal de aanvraagtermijn ten vroegste op 31 juli 2022 vervallen.

 

Voorbeeld 4 :

 

Werknemer 4 begon zijn werkzaamheden op 8 februari 2017. Zijn eerste termijn zal aflopen op 7 februari 2022. De termijn om de verlenging aan te vragen verloopt normaliter op 9 mei 2022 (7 mei 2022 is een zaterdag). Omdat deze termijn valt voor 31 juli 2022, krijgt hij nog de tijd tot 31 juli 2022 om deze verlenging aan te vragen.”

 

Opgelet, dossiers die men na de betrokken termijn indient, beschouwt men als onontvankelijk.

5. Wetsontwerp voorziet in een aantal technische aanpassingen

Daarnaast voorziet het wetsontwerp in een aantal kleinere technische aanpassingen.

 

  • het wetsontwerp voorziet uitdrukkelijk dat men de aanvraag voor de verlenging van het statuut moet indienen binnen een termijn van drie maanden na het einde van het aflopen van de eerste termijn van vijf jaar. Ze bepaalt nu in het wetsontwerp dat men die termijn moet rekenen  vanaf de start van de indiensttreding van de belastingplichtige in België.

 

  • men voegt het woord "technische" toe aan het diploma van doctor of master in de studiegebieden van de exacte of toegepaste wetenschappen; Dit wordt nu : diploma van doctor of master in de studiegebieden van de exacte of toegepaste technische wetenschappen.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.