Feedback
ella
Momenteel is er nog geen akkoord over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 29 maart 2019. België bereidt zich dan ook verder voor op een 'no deal' Brexit. Zo voorziet ons land maatregelen voor sociale zekerheid, verblijf en toegang tot de Belgische arbeidsmarkt voor Britten. België eist wel dat het Verenigd Koninkrijk, na het verlaten van de Europese Unie, identieke maatregelen voor Belgen voorziet.
 
Sociale zekerheid
 
België blijft, tot 31 december 2020, de Europese regelgeving over sociale zekerheid verder toepassen op Britten die hier werken. Dit betekent dat, tot 31 december 2020, Britten bijvoorbeeld naar ons land gedetacheerd kunnen blijven onder Britse sociale zekerheid, de opgebouwde verzekeringstijdvakken voor pensioen of werkloosheidsuitkeringen in het Verenigd Koninkrijk mee in rekening worden genomen om het pensioen of de werkloosheidsuitkeringen in België te bepalen, …
 
Let wel! Bepaalde takken van de sociale zekerheid zijn omwille van de zesde staatshervorming overgedragen van de federale staat naar de deelstaten, bijvoorbeeld gezinsbijslag. Hiervoor moeten de deelstaten zelf maatregelen treffen.  
 
Verblijf en werken
 
Britten die voor 30 maart 2019 in België woonden, kunnen hier verder blijven wonen tot 31 december 2020.
Voor hun tewerkstelling voorziet ons land ook een overgangsperiode. Tot 31 december 2020 zullen zij in principe geen toelating tot arbeid (single permit, arbeidskaart …) moeten aanvragen om in België te mogen werken.
Tot 31 december 2020 moet een werkgever dus geen stappen ondernemen om deze werknemers in België te werk te stellen.
 
Britten die na 29 maart 2019 in België willen wonen en werken, zullen mogelijk wel bijkomende verplichtingen moeten vervullen. Zij zullen bijvoorbeeld een visum en toelating tot arbeid moeten aanvragen.
Na 29 maart 2019 zullen werkgevers voor deze werknemers in prinicipe een toelating tot arbeid bij de bevoegde gewestelijke overheidsdienst moeten aanvragen.
 
Gevolgen voor de werkgever
Voor Britse werknemers die voor 30 maart 2019 in België woonden en werkten, moet een werkgever tot 31 december 2020 in principe geen stappen ondernemen om hen in ons land te werk te stellen.
 
Voor Britten die na 29 maart 2019 hier willen wonen en werken, zal de werkgever in principe wel bijkomende verplichtingen moeten vervullen. De werkgever zal bijvoorbeeld een toelating tot arbeid moeten aanvragen.
 
Let wel! Deze maatregelen zijn enkel van toepassing als het Verenigd Koninkrijk identieke maatregelen voor België voorziet.
Bron:

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.