Feedback
ella
Werkbaar en wendbaar werk na ministerrraad: schenking verlofdagen
Uit het nieuws 28/10/2016
Gepubliceerd op 08/11/2016

Net voor de zomer bezorgde minister van Werk Kris Peeters een voorontwerp van wet betreffende werkbaar en wendbaar werk aan de sociale partners.

Met een aantal maatregelen wil hij vanaf 2017 het arbeidsrecht moderniseren en innoveren.

Tijdens en na de zomer werd de oorspronkelijke tekst uitgebreid besproken en bediscussieerd.

De tekst werd op een aantal punten bijgestuurd en vorige week goedgekeurd door de Ministerraad.

Binnenkort buigen de parlementsleden zich over de ontwerpteksten, zodat ze (als alles goed gaat) vanaf 2017 in voege kunnen treden. 

Uiteraard zullen we pas zekerheid hebben na de parlementaire behandeling en de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad.

 

Eén van de maatregelen tot meer werkbaar werk is een wettelijk kader creëren voor de schenking van extralegale verlofdagen.

Een werknemer met een zwaar ziek of gehandicapt kind, kan nood hebben aan heel wat vrije dagen om voor het kind te kunnen zorgen. Na uitputting van alle verlofdagen en vrij op te nemen rustdagen, kan hij/zij de werkgever vragen het systeem van schenking van verlofdagen tussen collega's open te stellen.

 

Enkel dagen die buiten de jaarlijkse wettelijke vakantie vallen, kunnen vrijwillig, anoniem en belangeloos geschonken worden.

 

De schenking van deze conventionele verlofdagen wordt georganiseerd door een cao op sector- of ondernemingsniveau of via het arbeidsreglement.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan wijzigen. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

Schenking van conventioneel verlof is enkel mogelijk bij werkgevers die onder de cao-wet vallen. De meeste werkgevers uit de publieke sector zijn dus uitgesloten.

 

Sommige publiekrechtelijke werkgevers vallen wél onder het toepassingsgebied van de cao-wet. Het betreft onder meer de openbare vervoersmaatschappijen, de openbare kredietinstellingen, huisvestingsmaatschappijen, VITO,… 

 

Juridische inhoud

1. Wat is het?

Een werknemer die geconfronteerd wordt met een ernstige ziekte of handicap van zijn/haar kind, kan nood hebben aan heel wat vrije dagen om bij het kind te blijven en ervoor te zorgen.

Men kan daartoe zijn toevlucht nemen tot de bestaande verloven (wettelijke jaarlijkse vakantie, thematische verloven, tijdskrediet, enz. ), maar dat volstaat niet altijd.

Met het oog op werkbaar werk, voert het ontwerp een kader in waarbinnen werknemers hun conventionele verlofdagen kunnen schenken aan collega's met een ernstig ziek kind.

Zo'n systeem kan op ondernemingsniveau op poten gezet worden, uiteraard mits akkoord van de werkgever.

De schenking gebeurt vrijwillig, anoniem en belangeloos.

2. Welke dagen?

Enkel conventionele verlofdagen komen in aanmerking voor schenking.

Meer bepaald de bijkomende vakantiedagen (bijvoorbeeld anciënniteitsdagen) toegekend door een individuele of collectieve arbeidsovereenkomst.

Ook betaalde inhaalrustdagen in het kader van arbeidsduurvermindering zouden kunnen geschonken worden.

Schenking van de 4 weken wettelijke jaarlijkse vakantie is niet toegelaten.

3. Voorwaarden

Schenking van verlof is enkel mogelijk aan een werknemer die:

  • de zorg op zich neemt van een kind jonger dan 21 jaar dat getroffen is door een ziekte of handicap of slachtoffer werd van een ongeval, waardoor een constante aanwezigheid en verzorging vereist is;
  • voorafgaandelijk al zijn vakantiedagen en vrij op te nemen rustdagen heeft uitgeput; 

Er wordt niet verwezen naar tijdskrediet en andere thematische verloven. Het lijkt bijgevolg geen voorwaarde te zijn dat ook deze mogelijkheden eerst volledig uitgeput werden vooraleer men een beroep kan doen op schenking van dagen.

  • aan de hand van een medisch attest het bewijs levert van de ernstige ziekte van zijn/haar kind.

 

De mogelijkheid staat open voor de werknemer die:

  • ouder is in de eerste graad van het kind en ermee samenwoont;
  • partner is van de ouder van het kind, samenwoont met het kind en belast is met de dagelijkse opvoeding.

'Partner' wordt verder niet gedefinieerd. Mogelijk kan dit begrip ruim geïnterpreteerd worden en betreft het niet enkel de gehuwde partner of degene waarmee men wettelijk samenwoont, maar komt ook de partner waarmee men feitelijk samenwoont in aanmerking.

 

Indien geen van beide gebruik kan maken van deze mogelijkheid, kan de ouder (in de eerste graad) van het kind die er niet mee samenwoont, zich hierop beroepen.

4. Invoering

4.1. Procedure

De schenking van conventionele verlofdagen tussen werknemers van eenzelfde onderneming wordt georganiseerd door een cao op sectorniveau.

 

Wanneer dergelijke cao uitblijft, kan de schenking van verlofdagen ook op ondernemingsniveau geregeld worden. Daartoe is vereist dat er:

  • een aanhangigmaking gebeurde bij de voorzitter van het bevoegd paritair comité door een organisatie die daarin vertegenwoordigd is;
    Anders gezegd: deze organisatie moet dit onderwerp op de agenda zetten voor overleg in het paritair comité.
  • een termijn van 6 maanden verstreken is vanaf deze aanhangigmaking.

 

De regeling wordt dan geformaliseerd in een cao gesloten op ondernemingsniveau met alle representatieve werknemersorganisaties die in de vakbondsafvaardiging vertegenwoordigd zijn.

Indien er geen vakbondsafvaardiging is, wordt de regeling geformaliseerd in het arbeidsreglement.

 

4.2.   Modaliteiten

 

Aanvraag

De werknemer vraagt de opname van het verlof aan bij de werkgever, met duidelijke vermelding van het aantal dagen dat hij/zij denkt nodig te hebben.

Deze aanvraag betreft maximaal 2 weken en is hernieuwbaar.

 

Bedoeling hiervan is de noden van de werknemer te toetsen aan de werkelijkheid om zo te vermijden dat hij een overschot aan verlof zou hebben.

 

In de cao of het arbeidsreglement zullen ook afspraken dienen opgenomen te worden over wat te doen indien meerdere werknemers hun toevlucht moeten zoeken tot dit systeem van schenking van dagen. Gelden voorrangsregels? Kiest men voor een evenredige verdeling van het aantal beschikbare dagen over de betrokken werknemers?

 

Informatie

De werkgever informeert zijn werknemers van het verzoek tot schenking van verlofdagen én van het aantal dagen dat noodzakelijk is.

 

Modaliteiten

De werknemer die over vrij op te nemen conventionele verlofdagen beschikt, kan laten weten aan zijn werkgever dat hij geheel of gedeeltelijk afstand doet van zijn verlof en van de uitbetaling ervan.

 

De schenking gebeurt vrijwillig, anoniem en belangeloos. Wie zijn verlof gegeven heeft, kan dit later niet meer terugkrijgen.

 

De werknemer die geniet van de geschonken dagen ziet de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst geschorst, met behoud van zijn loon gedurende de periode van afwezigheid.

5. Vanaf wanneer?

De wet werkbaar en wendbaar werk zou in werking treden op 1 januari 2017.

 

Het is dus minstens tot deze datum wachten vooral een systeem van schenking van verlof tussen collega's binnen dit nieuwe wettelijk kader kan toegepast worden.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.