Feedback
ella
Corona: verlenging Waalse maatregelen inzake tewerkstelling en educatief verlof
Uit het Belgisch Staatsblad van 10/12/2020
Gepubliceerd op 15/12/2020

De Waalse regering wil de negatieve impact van corona verder beperken door een aantal tewerkstellingsmaatregelen te nemen of te verlengen.  

 

De maatregelen hebben betrekking op:

 

  • betaald educatief verlof;

  • dienstencheques;

  • Aides à la Promotion de l’Emploi (APE);
  • Soutien à l'emploi dans les Secteurs d'Activités Marchands (SESAM);

  • activeringsmaatregelen;

  • inschakelingsbedrijven.

 

Een uitgebreidere bespreking volgt hieronder.

Bron:
Waals besluit van 1/12/20 van bijzondere machten nr.58 betreffende verschillende bepalingen die in het kader van de "plan rebond" COVID-19 zijn genomen inzake werkgelegenheid en socioprofessionele inschakeling, sociale economie inbegrepen

Juridische inhoud

1. Betaald educatief verlof

Aantal uren werkelijke aanwezigheid in de les

De lesuren die men tussen 1 juli 2020 en 31 augustus 2021 op afstand geeft, komen in aanmerking voor de uren werkelijke aanwezigheid in de les.

 

Getuigschrift van nauwgezetheid

Voor de uren die men op afstand geeft tussen 1 juli 2020 en 31 augustus 2021 attesteert de opleidingsinstelling de uren als aanwezige uren.

 

Uitstel

Er is uitstel mogelijk tot uiterlijk 30 september 2021 voor de georganiseerde cursussen en opleidingen in het jaar 2020/2021. Dat uitstel heeft geen invloed op het maximum aantal uren educatief verlof voor het schooljaar 2021/2022. 

2. Dienstencheques

Het Waals Gewest betaalt voor de maanden november en december 2020 een toelage per  dienstencheque-uur dat normaal gepland was, maar door de coronamaatregelen niet gepresteerd of uitgevoerd kan worden.

 

Het Gewest vergoedt dus het verschil tussen de betaalde en de werkelijk gepresteerde uren.

 

Daarnaast verlengt men de geldigheidsduur van dienstencheques met een geldigheidsdatum tussen 1 oktober 2020 en 31 maart 2021, met 3 maanden.

3. Aides à la Promotion de l'Emploi (APE)

Berekening van de subsidie

Men neemt de periode tussen 1 oktober 2020 en 31 maart 2021 niet in aanmerking om de subsidie te bepalen. 

 

Le Forem betaalt in deze periode een voorschot aan de werkgevers. De berekening gebeurt door de toegekende punten voor de maanden van de periode 1/10/20-31/3/21 te vermenigvuldigen met 92%.

 

Na de Corona-crisis zal Le Forem dan het werkelijke bedrag berekenen op basis van de loonstaten die de werkgever doorstuurt.

Als blijkt dat het uitgekeerde voorschot te weinig bedroeg, zal Le Forem het verschil bijpassen. Wanneer er echter te veel uitgekeerd werd, zal de Forem dit terugvorderen.

 

De werkgever kan de loonstaten voor de maanden van oktober 2020 tot februari 2021 doorsturen tot 30 juni 2021. Voor maart 2021 is dit mogelijk tot 31 mei 2021.

Als de werkgever de loonstaat niet tijdig doorstuurt, zal de Forem geen subsidie toekennen.

 

Volume van de tewerkstelling

Men neemt de periode tussen 1 oktober 2020 en 31 maart 2021 niet in aanmerking om het globaal volume van de tewerkstelling te bepalen.

4. Soutien à l'emploi dans les Secteurs d'Activités Marchands (SESAM)

Tussen 1 oktober 2020 en 31 maart 2021 schort men de verplichtingen op die vasthangen aan de toekenning van de subsidies in het kader van de SESAM-regeling.

 

Het betreft onder andere volgende verplichtingen:

  • behoud van het aantal in dienst genomen werknemers, en

  • het verwittigen van de administratie bij een daling van de referentiebezetting.

5. Activeringsmaatregelen

Sinds juli 2017 past het Waals Gewest 'activeringsmaatregelen' toe voor Waalse werkzoekenden die aangeworven worden met een arbeidsovereenkomst.

 

De aangeworven werknemer krijgt een werkuitkering dat de werkgever van zijn nettoloon mag aftrekken. De werkgever realiseert op deze manier een belangrijke vermindering van zijn loonkost.

 

Eén van de voorwaarden voor het systeem is dat de werknemer voordien al een tijd 'niet-werkende' werkzoekende moest zijn. Hij was dus werkloos en ingeschreven bij de FOREM.

 

Worden nu met periodes van werkloosheid gelijkgesteld, de periodes van tewerkstelling in het kader van:

  • artikel 60, §7 van de wet van 8/7/76 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn;

  • artikel 61 van dezelfde wet.

 

In beide gevallen zorgt het OCMW ervoor dat de betrokkene persoon beroepservaring opdoet zodat hij meer kans maakt op de arbeidsmarkt.

 

Het nieuwe besluit stelt ook dat de werknemer zijn werkuitkering niet krijgt wanneer hij tijdelijk werkloos wordt in de periode tot 31 maart 2021.

6. Inschakelingsbedrijven

Een Waalse inschakelingsbedrijf kan subsidies krijgen wanneer ze (uiterst) kwetsbare werknemers aanwerft. Het gaat om laaggeschoolden die vaak financiële steun krijgen en die minder kansen op de arbeidsmarkt krijgen. Bijvoorbeeld langdurige werklozen, leefloners of mindervaliden.  

 

De subsidie bedraagt maximum 18.362 EUR voor een kwetsbare werknemer. Voor een uiterst kwetsbare werknemer ligt het bedrag hoger, namelijk 36.724 EUR. 

 

Het nieuwe besluit bepaalt dat de periode waarin het bedrijf de subsidie kan krijgen, kan verlengd worden met de schorsingsduur van de arbeidsovereenkomst omwille van Corona. De schorsing moet tussen 19 oktober 2020 en 31 maart 2021 plaatsvinden.

 

Komen nu ook in aanmerking voor de subsidies, de inschakelingsbedrijven die tussen 1 januari 2020 en 30 juni 2021 in moeilijkheden zijn geworden.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.