Feedback
ella
Sancties re-integratie langdurig zieken
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 22/05/2018

De regering riep vorig jaar trajecten in het leven om langdurig zieken sneller naar een tijdelijke of een definitieve aangepaste of andere job te begeleiden. Er zijn twee re-integratietrajecten:

  • één gericht op de re-integratie in de eigen onderneming;
  • een ander gericht op de re-integratie op de algemene arbeidsmarkt.

 

Tot nu zijn er geen sancties in de procedure. Het goede verloop van een traject steunt in feite op de goodwill van alle betrokken partijen. Dat wijzigt binnenkort.

 

De ministerraad keurde een voorontwerp van wet goed dat de sociaalprofessionele re-integratie van arbeidsongeschikten bevordert. Werkgevers en werknemers worden 'geresponsabiliseerd'. Concreet betekent dat dat ze bij onvoldoende inspanningen een financiële sanctie kunnen oplopen.

 

Het voorontwerp moet nog bij de Raad van State en het parlement passeren.

 

Toepassingsgebied: vanaf 50 werknemers

 

De bepalingen zijn niet van toepassing op werkgevers die minder dan 50 werknemers

tewerkstellen en hun werknemers. De precieze berekeningswijze wordt nog bij koninklijk besluit bepaald.

 

 

Werknemer: lagere uitkering

 

De sanctie voor de uitkeringsgerechtigde (werknemer) die te weinig inspanningen doet in het kader van de re-integratie, is een vermindering van de ziekteuitkeringen.

 

Indien de uitkeringsgerechtigde weigert om de vragenlijsten van het ziekenfonds in te vullen, daalt de uitkering gedurende één maand met 5 %. Wanneer hij niet ingaat op de uitnodiging van de adviserend geneesheer voor een medisch-sociaal onderzoek of een gesprek over het ontwerp van re-integratieplan, daalt de uitkering gedurende één maand met 10 %.

 

Werkgever: boete en herstelbijdrage

 

De sancties voor werkgevers die te weinig inspanningen doen, zijn tweeledig.

 

Er komt een administratieve geldboete van 800 EUR per werknemer indien de werkgever niet de nodige inspanningen levert om de werknemer aan het werk te houden of diens re-integratie te bevorderen. De werkgever zal beroep kunnen aantekenen.

 

Wanneer de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer (PA-AG) oordeelt dat ander of aangepast werk mogelijk is, moet de werkgever binnen een bepaalde termijn een re-integratieplan of motiveringsverslag opstellen en bezorgen aan de werknemer en de PA-AG. Er komt een bijzondere herstelbijdrage als de werkgever niet tijdig voldoet aan die verplichting. Vooraleer de bijdrage wordt toegepast, zal de werkgever een waarschuwing krijgen.

De verdere modaliteiten voor de inning van deze bijdrage zullen bij koninklijk besluit bepaald worden.

 

Een werkgever zal voor dezelfde inbreuk slechts één vergoeding verschuldigd zijn.

 

Datum inwerkingtreding

 

Het is voorlopig niet duidelijk vanaf wanneer de sancties effectief van toepassing zullen zijn.  We vernemen dat de overheid werkt aan een specifieke database om de re-integratietrajecten (en de eventuele sancties) op te volgen.

 

Zodra we over meer info beschikken, komen we in detail op deze regeling terug.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Zowel voor werkgever als werknemer komen er sancties als ze onvoldoende aan het re-integratietraject meewerken.

Bron:
Persbericht ministerraad van 18 mei 2018

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.