Feedback
ella
Sociale verkiezingen 2024: de NAR brengt advies uit
De Nationale Arbeidsraad
Gepubliceerd op 23/01/2023

De eerste stappen voor de sociale verkiezingen van 2024 zijn gezet. De NAR heeft een advies uitgebracht met als doel - zoals gewoonlijk - de procedure voor de volgende sociale verkiezingen te optimaliseren.

 

Hieronder sommen we de meest in het oog springende onderwerpen op.

 

1) Verkiezingsdatum

 

De NAR stelt voor dat de verkiezingen plaatsvinden van 13 tot en met 26 mei 2024.

 

Dit betekent dat de eerste stappen van de procedure zich situeren tussen 15 en 28 december 2023.

 

2) Stemrecht voor uitzendkrachten

 

Sinds de verkiezingen van 2020 mochten ook uitzendkrachten bij de gebruiker stemmen.

 

Ze moesten hiervoor aan twee cumulatieve anciënniteitsvoorwaarden voldoen:

  • In een referteperiode ten minste drie ononderbroken maanden of, in geval van onderbroken tewerkstellingsperiodes, minstens gedurende 65 werkdagen, tewerkgesteld zijn in de juridische entiteit van de gebruiker of in de technische bedrijfseenheid van de gebruiker gevormd door meerdere juridische entiteiten. De referteperiode loopt van de eerste dag van de zesde kalendermaand voor dag X en eindigt op dag X;
  • In de periode tussen dag X en Y-13, minstens gedurende 26 werkdagen tewerkgesteld zijn in de juridische entiteit van de gebruiker of in de technische bedrijfseenheid van de gebruiker gevormd door meerdere juridische entiteiten.

 

De NAR stelt voor om de tweede anciënniteitsvoorwaarde te schrappen.

 

De eerste voorwaarde wordt ook grondig hervormd: een uitzendkracht die 32 arbeidsdagen presteerde in de periode van 1 november 2023 tot 31 januari 2024, mag bij de gebruiker stemmen.

 

3) (Elektronische) oproeping van de kiezers

 

In principe moet de oproeping voor de verkiezingen worden overhandigd . Als de werknemer afwezig is, treedt er een cascadesysteem in werking.

 

Tijdens de coronacrisis van 2020 was overhandiging van de oproepingsbrief van hand tot hand niet mogelijk. Er werd als praktische oplossing geopteerd voor oproeping via digitale weg (per e-mail).

 

De NAR stelt nu voor om een rechtstreekse overhandiging van de oproeping voor de verkiezingen te handhaven via digitale weg, op basis van een in de onderneming gesloten unaniem akkoord.

Bron:
NAR advies nr. 2.340

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.