Feedback
ella
Binnenkort Limosa alleen verplicht voor buitenlandse zelfstandigen actief in bouw-, schoonmaak- en vleessector
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 26/10/2018

1. Algemene Limosaplicht

 

Sinds een tiental jaren moeten buitenlandse werkgevers in principe een voorafgaande Limosa-aangifte doen voor hun werknemers die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken. Limosa is de tegenhanger van Dimona, maar voor buitenlandse werkgevers. Voor hen zijn er geen wijzigingen gepland.

 

De meldingsplicht geldt echter ook voor zelfstandigen die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken, zonder hier permanent te verblijven.

 

Limosa voor zelfstandigen ligt al lang in het vizier van de Europese instanties. In een arrest van 19 december 2012 oordeelde het EU-hof van Justitie dat een dergelijke meldingsplicht een belemmering is voor het vrij verkeer van diensten. Elke zelfstandige moet immers vrij over de Europese grenzen heen zijn diensten kunnen aanbieden.

 

In navolging van dit arrest werden een aantal wijzigingen aangebracht aan de Limosa meldingsplicht. Sindsdien moet de buitenlandse zelfstandige, bijvoorbeeld minder gegevens meedelen wanneer hij een voorafgaande Limosa-aangifte doet.

 

2. Limosaplicht voor risicogevoelige sectoren

 

De Belgische overheid gaat nu een stap verder. De algemene meldingsplicht voor zelfstandigen wordt binnenkort omgevormd tot een verplichte meldingsplicht voor risicogevoelige sectoren. Dat zijn sectoren met een hoger dan gemiddeld risico op fraude.  

 

De pers heeft de risicosectoren nu bekendgemaakt. Het gaat om de: 

  • bouwsector,
  • schoonmaaksector,
  • vleessector.

 

De keuze voor deze sectoren is gebeurd met de goedkeuring van Europa. Sociale fraude komt immers vaak voor in deze sectoren en dit creëert oneerlijke concurrentie en sociale dumping. 

 

We hebben de ontwerptekst nog niet gezien, maar we vermoeden dat de nieuwe regeling op 1 januari 2019 in werking zal treden.  

 

De ontwerptekst werd gisteren aan de Ministerraad voorgelegd.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan wijzigen. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Bron:
L'écho van 25/10/18

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.