Feedback
ella
Relevante aanpassingen hervorming vennootschapsbelasting
Uit het Belgisch Staatsblad van 10/08/2018
Gepubliceerd op 10/08/2018

Deze wet wijzigt en repareert de recente hervorming van de vennootschapsbelasting op een aantal punten.

 

Een overzicht van de voor de HR praktijk relevante maatregelen:

 

  • Schrapping verhoogde aftrek tot 120% om het fietsgebruik aan te moedigen. 

 

De afschaffing treedt in werking op 1 januari 2020 en is van toepassing vanaf aanslagjaar 2021, verbonden aan een belastbaar tijdperk dat ten vroegste aanvangt vanaf 1 januari 2020. Meer details vind je in ons nieuwsbericht van 14 juni 2018.

 

  • Aftrek solidariteitsbijdrage winstpremie

 

De solidariteitsbijdrage is aftrekbaar om de taks op de winstpremie te berekenen.

 

Sinds 1 januari 2018 kunnen werkgevers hun werknemers laten participeren in de winst van de onderneming via de winstpremie. De winstpremie geniet van een gunstig parafiscaal regime mits respect van een invoeringsprocedure en naleving van strikte voorwaarden.

 

Op voorwaarde dat alle regels zijn nageleefd, geniet de winstpremie van een gunstig parafiscaal stelsel:

 

    • 13,07% solidariteitsbijdrage (socialezekerheidsbijdrage) 

    • een algemene taks van 15% voor een KMO investeringsspaarplan of 7% voor de gewone winstpremies.

 

De winstpremie verving het regime van de deelname in de winst in het kader van de wet van de werknemersparticipatie. Echter bij de invoering werd een passage teveel geschrapt waardoor twijfel rees over de aftrekbaarheid van de solidariteitsbijdrage om de taks te berekenen. Deze wet zet dit retroactief recht, vanaf 1 januari 2018.

 

SD Worx heeft reeds rekening gehouden met deze aangekondigde wijziging. Er moeten geen herberekeningen gebeuren van de reeds uitbetaalde winstpremies.

 

  • Taks minimum bezoldiging bedrijfsleider

 

De geplande verhoging naar 10% wordt geschrapt.

 

Een vennootschap die niet aan één van haar bedrijfsleiders een minimumbezoldiging toekent van in principe 45.000 EUR wordt onderworpen aan een bijkomende taks. Meer details over de voorwaarden en afwijkingen vind je in ons nieuwsbericht van 15 februari 2018.

 

Het tarief van deze bijkomende taks bedraagt 5% vanaf aanslagjaar 2019 (belastbaar tijdperk dat ten vroegste aanvangt vanaf 1 januari 2018).

 

Vanaf aanslagjaar 2021 (belastbaar tijdperk dat ten vroegste aanvangt vanaf 1 januari 2020) zou het tarief stijgen naar 10%. Deze geplande verhoging wordt geschrapt.

 

Tenslotte verduidelijkt de wet dat deze aanslag altijd van toepassing is als er geen bedrijfsleiders-natuurlijke personen zijn. Dit is van belang voor een vennootschap waarvan alle bestuurders hun mandaat uitoefenen via een vennootschap.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De wijzigingen hebben betrekking op de vennootschapsbelasting. De werkgevers in de publieke sector zijn in principe onderworpen aan de rechtspersonenbelasting waardoor de meeste werkgevers niet gevat worden door de wijzigingen. Voor publiekrechtelijke werkgevers die wel onderworpen zijn aan de vennootschapsbelasting zoals Bpost, Proximus,..zijn deze regels integraal van toepassing.

Bron:
Wet van 30 juli 2018 houdende diverse bepalingen inzake inkomstenbelastingen, p. 62656.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.