Feedback
ella
Tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis: een aantal verduidelijkingen
Losse berichten
Gepubliceerd op 05/08/2020

Alle werkgevers die door de coronacrisis tijdelijke werkloosheid inroepen, kunnen nog tot 31 augustus 2020 een beroep doen op de zogenaamde corona werkloosheid.  Die eenvoudige vorm van tijdelijke werkloosheid dekt zowel echte situaties van overmacht (bijvoorbeeld verplichte sluiting van de onderneming, of quarantaine van een werknemer die niet kan telewerken), als situaties waarin er een gebrek aan werk is omwille van economische redenen (geen of minder vraag naar producten of diensten).

 

Vanaf 1 september 2020 houdt de eenvoud voor veel werkgevers op.

 

Enkel werkgevers die minstens 20% corona werkloosheid en/of tijdelijke werkloosheid economische reden in het tweede kwartaal 2020 kunnen aantonen, zullen tot het eind van het jaar nog kunnen gebruik maken van corona werkloosheid.  In het RVA-jargon wordt gesproken van ‘hard getroffen ondernemingen’ (HGO). Zij zullen wel een formulier naar de RVA moeten sturen.

 

Werkgevers die de 20% werkloosheid in het tweede kwartaal niet kunnen aantonen, zullen opnieuw een beroep moeten doen op één van de klassieke regelingen van tijdelijke werkloosheid. Dat zijn:

 

  • tijdelijke werkloosheid wegens overmacht;
  • tijdelijke werkloosheid wegens werkgebrek voor arbeiders (economische werkloosheid arbeiders);
  • tijdelijke werkloosheid wegens werkgebrek voor bedienden (economische werkloosheid bedienden).

 

In onze nieuwsbrief van 29 juli 2020 vond u al meer informatie over die economische werkloosheid.

Vanaf 1 september 2020 zullen ook bepaalde overgangsbepalingen gelden. Door op deze link te klikken, vind u een schematisch overzicht van de tijdelijke werkloosheid door de coronacrisis en de vereiste formaliteiten vanaf 1 september 2020.

 

In deze nieuwsbrief brengen we nog een aantal bijkomende verduidelijkingen.

 

1. Corona werkloosheid vanaf 1 september 2020

Werkgevers die vanaf 1 september 2020 nog een beroep kunnen doen op corona werkloosheid (omdat ze voldoen aan de 20% voorwaarde waarvan eerder sprake), moeten wel een formaliteit naar de RVA verrichten.  Ze moeten zo snel mogelijk per mail een formulier C106a – corona - HGO aan de RVA bezorgen.  De RVA zal de werkgever nadien snel bevestigen of hij in aanmerking komt voor corona werkloosheid.

 

2. Quarantaine en tijdelijke werkloosheid

  • Als een werkgever niet voldoet aan de voorwaarden om nog corona werkloosheid in te roepen (20% in het tweede kwartaal), zal hij vanaf 1 september 2020 voor een werknemer in verplichte quarantaine de ‘klassieke’ tijdelijke werkloosheid overmacht moeten aanvragen;
  • Een werknemer die een reisverbod overtreedt (bijvoorbeeld op vakantie gaan naar een zone die rood kleurt op het moment van vertrek) verliest zijn recht op werkloosheidsuitkeringen;
  • Bij corona werkloosheid in geval van quarantaine is de meldingsplicht van de werkgever niet zinvol.

 

3. Tijdelijke werkloosheid wegens werkgebrek voor bedienden (economische werkloosheid) – overgangsregeling: model

Op de website van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg staat een model ondernemingsplan voor een werkgever die gebruik maakt van de regeling tijdelijke werkloosheid wegens werkgebrek voor bedienden volgens de overgangsregeling.

Juridische inhoud

1.  Corona werkloosheid vanaf 1 september 2020

 

1.1. Zo snel mogelijk het formulier C106a – corona – HGO aan de RVA bezorgen

Met het formulier C106a – corona - HGO (‘hard getroffen onderneming’) toont een werkgever aan dat hij voldoet aan de voorwaarde om corona werkloosheid te blijven toepassen na 31 augustus 2020. Die voorwaarde is: minstens 20% corona werkloosheid  (en/of tijdelijke werkloosheid economische reden) kunnen aantonen in het tweede kwartaal 2020. Mogelijk komen er in de loop van augustus nog sectoren die volledig in aanmerking komen, maar momenteel is dat nog niet het geval. Elke onderneming moet dus beoordelen of ze voldoet aan de ‘20%-regel’.

 

De werkgever moet het formulier zo snelals mogelijk elektronisch bezorgen aan de RVA. Dat moet uiterlijk de dag vóór de aanvang van de corona werkloosheid gebeuren. Het formulier moet per mail naar de dienst “tijdelijke werkloosheid” van het werkloosheidsbureau van de RVA bevoegd voor het ambtsgebied waar de maatschappelijke zetel van de onderneming is gevestigd. Bijvoorbeeld: tijdelijkewerkloosheid.XX@rvaonem.fgov.be, waarbij XX staat voor het  bevoegde werkloosheidsbureau. U vindt dit bureau op www.rva.be.

 

De RVA zal een bevestiging sturen of de werkgever al dan niet in aanmerking komt als ‘hard getroffen onderneming’. De feedback zal in veel gevallen per kerende mail gebeuren.

 

Een positieve beslissing vóór de eerste werkloosheidsdag geeft de werkgever 100% zekerheid de corona werkloosheid te kunnen blijven toepassen. Zelfs indien u vermoedt geen tijdelijke werkloosheid meer nodig te hebben, kan dit toch nuttig zijn. Denk bijvoorbeeld aan quarantaine-situaties van individuele werknemers! 

 

De werkgever mag op eigen risico de tijdelijke werkloosheid aanvatten vóór ontvangst van de positieve bevestiging van de RVA. De werknemer zal echter pas uitkeringen ontvangen nadat die bevestiging er is. Komt ze er niet, dan zal de werkgever loon moeten betalen voor de reeds toegekende werkloosheidsdagen.

1.2. Komen uitzendkrachten in aanmerking om de 20%-regel te berekenen?

Enkel werkgevers met minstens 20% corona werkloosheid én/of tijdelijke werkloosheid economische reden in het tweede kwartaal 2020 (20%- regel) kunnen gebruik maken van corona werkloosheid.

 
Uitzendkrachten, tewerkgesteld bij de werkgever / gebruiker, tellen daar niet mee om het percentage te berekenen. Het is wel zo dat voor een uitzendkracht bij een werkgever, die voldoet aan de 20%-regel, de corona werkloosheid verder kan toegepast worden. Het uitzendkantoor doet dan de aangifte ASR 5, met vermelding van het ondernemingsnummer van de gebruiker.

2.  Quarantaine

2.1. Welke vorm van tijdelijke werkloosheid vanaf 1 september 2020?

Werknemers die preventief in quarantaine zijn geplaatst, kunnen (en moeten) indien mogelijk telewerken. Als dat niet kan, komen ze in aanmerking voor tijdelijke werkloosheid. Deze werknemers zijn niet arbeidsongeschikt.

 

Tot 31 augustus 2020 kunnen zij gebruik maken van de regeling corona werkloosheid. Bijgevolg ontvangen zij een uitkering van 70% van het geplafonneerd loon + 5,63 euro per werkloosheidsdag.

 

Vanaf 1 september 2020 kunnen enkel nog werknemers, tewerkgesteld bij werkgevers die aan de 20%-regel voldoen, terugvallen op de corona werkloosheid.  Ook in geval van verplichte quarantaine.

 

Voor alle andere werknemers zal men zich, zelfs bij quarantaine, moeten beroepen op tijdelijke werkloosheid overmacht volgens de klassieke regels zoals die vóór de coronacrisis golden. De uitkering bedraagt dan 70% van het geplafonneerd loon. De aanvulling van 5,63 euro per werkloosheid ontvangen zij niet.

2.2. Is er nog recht op uitkeringen voor wie op vakantie vertrekt naar het buitenland?

Een werknemer die op vakantie vertrekt naar een rode zone (binnen Europa) of een andere bestemming waarvoor een reisverbod geldt (buiten Europa), moet bij terugkeer verplicht in quarantaine. In die situatieheeft hij geen recht op werkloosheidsuitkeringen. Hij wist immers dat hij in quarantaine zou moeten gaan en koos daar bewust voor.

 

Het vertrekmoment is bepalend. Vertrekken naar een groene of oranje zone kan wel nog zonder nadelige gevolgen op het recht op uitkeringen. Zelfs als nadien de zone rood wordt.

 

Voor de werkgever is het enkel van belang te beschikken over het formele quarantaine-attest van de werknemer. Hiermee kan hij verantwoorden waarom hij  tijdelijke werkloosheid aangeeft. De RVA zal mogelijk nadien controleren en de werknemer bevragen. Naar aanleiding van de controle is het mogelijk dat de RVA de uitkeringen weigert of van de werknemer terugvordert.

2.3. Is de individuele meldingsplicht noodzakelijk in geval van quarantaine?

Sinds midden juli moet een werkgever die werknemers op tijdelijke corona werkloosheid zet, hen voorafgaandelijk daarvan formeel op de hoogte brengen. In een quarantaine situatie stelt zich de vraag of die meldingsplicht van de werkgever naar de werknemer ook moet nageleefd worden.

 

De melding aan de werknemer bij quarantaine voelt soms bizar, overbodig of weinig zinvol. De werkgever deelt immers vaak mee wat de werknemer al weet … . Toch is het strikt gezien een vereiste in de wetgeving.

 

We krijgen signalen dat de RVA de verplichting in deze context soepel benadert, zonder sanctionering.  Toch is het zeker wél zinvol een melding aan de werknemer te doen in geval de werknemer zelf geen duidelijk beeld heeft op de periode of het aantal dagen tijdelijke werkloosheid waarvoor hij in aanmerking komt.

3.  Tijdelijke (economische) werkloosheid wegens werkgebrek voor bedienden – overgangsregeling: model

3.1 Twee regelingen tijdelijke werkloosheid werkgebrek voor bedienden

Werkgevers die vanaf 1 september 2020 opnieuw gebruik moeten maken van tijdelijke werkloosheid wegens werkgebrek voor bedienden, kunnen ofwelgebruik maken van de algemene bestaande regeling, ofwel van een nieuwe overgangsregeling.

 

De overgangsregeling is enkel mogelijk van 1 september tot 31 december 2020. Zij laat een ruimer krediet aan dagen tijdelijke werkloosheid toe.

 

Ze geldt alleen voor werkgevers met 10% productie- of omzetdaling in het kwartaal vóór de invoering van de tijdelijke werkloosheid in vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019. De werkgever moet er zich bovendien toe verbinden 2 vormingsdagen per maand aan te bieden aan elke betrokken bediende.

 

De werkgever die aan de voorwaarden voldoet, kan van beide regelingen pas gebruik maken indien hij gebonden is door een neergelegde sectorale CAO of CAO op ondernemingsvlak, of bij gebreke hieraan, door een neergelegd ondernemingsplan.
De werkgever met een syndicale afvaardiging voor bedienden, kan pas een ondernemingsplan neerleggen bij de FOD WASO, nadat een onderhandelingsperiode van twee weken over een ondernemingsCAO niks opgeleverd heeft.

3.2. Overgangsregeling: geen goedkeuring ondernemingsplan, wel nieuw model

In de algemene regeling moet het ondernemingsplan bovendien goedgekeurd worden door de Commissie Ondernemingsplannen van de FOD WASO. Die laatste vereiste is er niet voor een ondernemingsplan in het kader van de overgangsregeling.

 

Om die reden publiceerde de FOD WASO op het haar website een nieuw model. Het is belangrijk dat de werkgever die de overgangsmaatregel wil gebruiken, dit model gebruikt!

 

Voor zij die vanaf 1 september 2020  de regeling wensen te benutten, is het van belang om snel van start te gaan. Het formulier C106a – corona- overgangsregeling moet immers uiterlijk op 10 augustus aangetekend verstuurd worden aan de RVA. Dit document moet onder meer een aantal gegevens over het ondernemingsplan bevatten.  

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.