Feedback
ella
Tijdelijke werkloosheid in de vleesindustrie
Losse berichten
Gepubliceerd op 16/03/2018

Crisis in de vleesindustrie !

Na een controle door het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) verloor het vleesbedrijf VEVIBA NV uit Bastenaken zijn erkenning.
Alle activiteiten zijn stopgezet sinds 7 maart 2018.

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht

Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht kan worden ingeroepen bij een plotse, onvoorziene gebeurtenis, onafhankelijk van de wil van de werkgever en van de werknemer, die de uitvoering van de overeenkomst tijdelijk en volledig onmogelijk maakt.

Voor de werknemers die tewerkgesteld waren op de site van de onderneming VEVIBA, kan geen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aangevraagd worden. Er is immers niet aan bovengenoemde voorwaarden voldaan.

Voor de werknemers van externe bedrijven die door de stopzetting van de activiteit van VEVIBA in de onmogelijkheid zijn om hun eigen werk uit te oefenen, kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht aangevraagd worden.
Het gaat hier bijvoorbeeld om het transporteren van vlees.

Dit geldt zowel voor arbeiders als bedienden.

Tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen

Tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen vereist tijdelijk werkgebrek omwille van economische redenen. 

De werknemers die tewerkgesteld waren op de site van de onderneming VEVIBA, voldoen niet aan die voorwaarde. Voor hen kan geen tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen aangevraagd worden. 

Tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen kan worden toegekend aan de werknemers van andere ondernemingen, die hun activiteiten voortzetten maar die nu een daling kennen van het klantenbestand door het wantrouwen van het publiek in de voedselketen.

Dit geldt zowel voor arbeiders als bedienden.
Voor bedienden is tijdelijke werkloosheid wegens economische redenen slechts mogelijk als het om een onderneming in moeilijkheden gaat.

Procedure

De directeur van het bevoegde werkloosheidsbureau zal geval per geval beoordelen of voldaan is aan de voorwaarden voor het toekennen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of economische redenen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De werkgever die getroffen is door deze vleescrisis, kan onder bepaalde voorwaarden tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of economische redenen aanvragen bij de RVA.

Bron:
http://www.rva.be/nl/nieuws/tijdelijke-werkloosheid-wegens-overmacht-wegens-economische-oorzaken-ingevolge-de-intrekking-van-de-erkenning-voor-de-onderneming-veviba-bastenaken-om-sommige-activiteiten-te-verrichten

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.