Feedback
ella
Sociale partners formaliseren loonnorm van 1,1%
De Nationale Arbeidsraad 21/03/2017
Gepubliceerd op 22/03/2017

Om de werkgelegenheid te bevorderen en de competitiviteit te beschermen, leggen de overheid en de sociale partners sinds 1996 een tweejaarlijkse loonmarge vast.

 

De loonnorm of loonmarge bepaalt hoeveel de gemiddelde loonkosten per werknemer de volgende twee jaar maximaal kunnen stijgen, rekening houdend met de loonkostenevolutie in de buurlanden.

 

Voor de periode 2017-2018 bereikten de sociale partners en de overheid begin januari een akkoord over een loonmarge van maximum 1,1 %.

 

De bepaling van deze marge gebeurt in het kader van de wet van 26 juli 1996. Zoals we in eerdere nieuwsberichten lieten weten, wenst de regering deze wet ook aan te passen. Ondertussen is de wijziging in de Kamer reeds goedgekeurd, het is enkel nog wachten op de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

 

In toepassing van de wet moet de loonmarge bepaald worden in een algemeen verbindend verklaarde cao van de Nationale Arbeidsraad (NAR). Die cao werd gisteren formeel gesloten. De loonmarge van 1,1 % is nu dan ook een feit.

 

De belangrijkste wijziging in de wet van 1996 is de sanctionering.

 

Tot nu bleven werkgevers die de loonnorm niet respecteerden, de facto buiten schot.

Voortaan zal de werkgever die een inbreuk begaat op de loonnormwet wél kunnen gesanctioneerd worden. Er komt een administratieve geldboete van 250 tot 5.000 euro, te vermenigvuldigen met het aantal betrokken werknemers, met een maximum van 100 werknemers.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Samengevat betekent de nieuwe loonnorm:

 

  • dat een werkgever de bestaande mechanismen van indexering en 'baremieke loonsverhogingen' kan (of soms moet) verderzetten;

  • dat de werkgever, vooraleer andere loonsverhogingen toe te kennen, best de sectorale afspraken afwacht. Sectoren gaan binnenkort aan de slag om de invulling van de maximale marge van 1,1% te concretiseren. Een sector hoeft de volledige marge niet te benutten, aangezien het gaat om een maximum; 

  • dat indien de sector de volledige marge van 1,1% niet benut, er nog ruimte is op bedrijfsniveau. Hier geldt dezelfde opmerking: de marge hoeft niet (volledig) benut te worden;
  • de manier waarop de loonsverhoging vorm krijgt, wordt vrij door de sector of de werkgever bepaald: een verhoging van het brutoloon, een nieuw of hoger ander loonvoordeel, een jaarpremie, een storting in het aanvullend pensioenplan, een extra verlofdag of extra verlofdagen,…
  • zeker met het oog op de nieuwe sanctionering is het belangrijk om de loonnorm te respecteren. Indien een werkgever dat niet doet, stelt hij zich immers bloot aan een mogelijke geldboete van maximaal 5.000 euro per werknemer, met een maximum van 100 werknemers. 

 

Vragen?

Werkgevers kunnen voor advies en berekeningen rond de toepassing van de loonnormwet en het te voeren loonbeleid terecht bij bij onze legal consultants (legalconsulting@sdworx.com) of bij kmo-consulting (kmoconsultancy-legal@sdworx.com ).

Bron:
http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2248/54K2248011.pdf

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.