Feedback
ella
Bijdragen Fonds Sluiting Ondernemingen voor 2022
Uit het Belgisch Staatsblad van 21/03/2022
Gepubliceerd op 23/03/2022

De werkgeversbijdragen voor het Fonds Sluiting Ondernemingen (FSO), van toepassing voor 2022, zijn officieel bekendgemaakt.

 

Basisbijdrage FSO

 

  1. Werkgevers met industrieel of commercieel doel

 

Deze werkgevers betalen in 2022 een basisbijdrage FSO van:

  • 0,12 % (0,13 % inclusief loonmatiging) van de brutolonen als ze in de referteperiode gemiddeld 20 werknemers of meer tewerkstelden;
  • 0,07 % (loonmatiging is 0) van de brutolonen als ze in de referteperiode gemiddeld minder dan 20 werknemers tewerkstelden.

 

Deze basisbijdragen liggen lager dan vorig jaar (in 2021 bedroeg de bijdrage 0,17% bij gemiddeld minstens 20 werknemers en 0,12% bij gemiddeld minder dan 20 werknemers).

 

De referteperiode loopt van het vierde kwartaal 2020 tot en met het derde kwartaal 2021.

 

Brutolonen zijn de lonen die in aanmerking komen voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen (aan 100 % voor de bedienden, aan 108 % voor de arbeiders).

 

Het gemiddeld aantal werknemers tijdens de referteperiode berekent men als volgt.
Men telt het aantal werknemers, aangegeven op het einde van elk kwartaal van de referteperiode, op.
Dat resultaat deelt men door het aantal kwartalen van de referteperiode, waarvoor de werkgever een aangifte bij de RSZ indiende.

 

Voor werkgevers die voor geen enkel kwartaal tijdens de referteperiode een aangifte moeten indienen, bepaalt men het gemiddelde aan de hand van het aantal werknemers tewerkgesteld op het einde van het kwartaal waarin de eerste tewerkstelling plaatsvond na de referteperiode.

 

Welke werkgevers en voor welke werknemers verschuldigd?

Alle werkgevers (natuurlijke of rechtspersoon) die een onderneming uitbaten met een handels- of industriële finaliteit, zijn deze basisbijdrage verschuldigd voor al hun werknemers die aan de Belgische sociale zekerheid onderworpen zijn (arbeiders, bedienden, leerlingen en leerplichtigen,...). 

 

De bijdrage is niet verschuldigd voor werknemers voor wie enkel een bijzondere bijdrage verschuldigd is (studenten met solidariteitsbijdrage, werknemers die genieten van STW of SWAV, ...).

 

Afwijkende percentages

 

Voor volgende specifieke sectoren en werknemerstypen gelden afwijkende percentages FSO:

  • havenarbeiders;
  • varend personeel in de zeevisserij;
  • uitzendkrachten; en
  • arbeiders in de diamantnijverheid en -handel.

De werkgevers betalen het laagste basispercentage of helemaal geen basisbijdrage FSO. De omvang van de onderneming speelt hier geen rol.

 

  1. Werkgevers zonder industrieel of commercieel doel

 

Deze werkgevers betalen voor al hun werknemers een basisbijdrage FSO van 0,02 % in 2022 en dit onafhankelijk van hun omvang. Er is geen loonmatiging verschuldigd.

 

De basisbijdrage voor deze werkgevers wijzigt niet ten opzichte van vorig kalenderjaar.

 

Wie betaalt deze bijdrage en voor welke werknemers?

Werkgevers uit de privésector die behoren tot één van volgende categorieën, zijn deze bijdrage verschuldigd:

  • vzw's;
  • internationale verenigingen zonder winstoogmerk;
  • instellingen of stichtingen van openbaar nut;
  • feitelijke verenigingen zonder handels- of industriële finaliteit;
  • vso's waarvan de statuten bepalen dat de vennoten geen enkel vermogensvoordeel nastreven;
  • ziekenfondsen of landsbonden van ziekenfondsen;
  • beroepsverenigingen;
  • burgerlijke vennootschappen;
  • vrije beroepen.

 

De bijdrage is verschuldigd voor alle werknemers (arbeiders, bedienden, gesubsidieerde contractuelen, leerlingen en leerplichtigen, ...). 

 

De werkgever betaalt de bijdrage niet voor werknemers voor wie enkel een bijzondere bijdrage verschuldigd is (studenten met solidariteitsbijdrage, werknemers in het STW of SWAV, ...). Ook voor dienstboden en ander huispersoneel (al dan niet onderworpen aan de sociale zekerheid) is de bijdrage niet verschuldigd.

 

Bijzondere bijdrage FSO

 

De bijzondere bijdrage ter financiering van de tijdelijke werkloosheid wordt vastgesteld op 0,09 % (0,10 % inclusief loonmatiging) van de brutolonen voor de vier kwartalen van 2022.

 

Dit is ook een daling ten opzichte van vorig kalenderjaar. In 2021 bedroeg de bijdrage 0,13 % (0,14 % inclusief loonmatiging).

 

Brutolonen zijn ook hier de lonen die in aanmerking komen voor het berekenen van de socialezekerheidsbijdragen (aan 100 % voor de bedienden, aan 108 % voor de arbeiders).

 

Alle werkgevers betalen de bijzondere bijdrage FSO voor al hun werknemers die onderworpen zijn aan de werkloosheidsreglementering.

 

Zijn dus uitgesloten :

  • de 'leerlingen' in het kader van het alternerend leren, tot 31 december van het jaar waarin ze 18 jaar worden;
  • de geneesheren in opleiding tot geneesheer-specialist.

 

Inwerkingtreding

 

De bepalingen treden in werking op 1 januari 2022.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De percentages gelden voor alle RSZ-berekeningen met betrekking tot de vier kwartalen van 2022. 

 

SD Worx paste de correcte percentages al toe tijdens het eerste kwartaal 2022. De publicatie geeft dus geen aanleiding tot herberekeningen.

Bron:
KB 9 maart 2022 tot vaststelling, voor het jaar 2022, van het bedrag en de betalingsmodaliteiten en -termijnen van de bijdragen verschuldigd door de werkgevers waarvan de ondernemingen bedoeld worden in artikel 2, 3°, a), van de wet van 26 juni 2002 betreffende de sluiting van de ondernemingen aan het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers, BS 22 maart 2022, 21.931.
KB 9 maart 2022 tot vaststelling, voor het jaar 2022, van het bedrag en de betalingsmodaliteiten en -termijnen van de bijdragen verschuldigd door de werkgevers waarvan de onderneming bedoeld wordt in artikel 2, 3°, b), van de wet van 26 juni 2002 betreffende de sluiting van de ondernemingen aan het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers, BS 22 maart 2022, 21.929.
KB 9 maart 2022 tot vaststelling, voor het jaar 2022, van het bedrag en de betalingsmodaliteiten en -termijnen van de bijdragen verschuldigd door de werkgevers aan het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemers om een deel van het bedrag van de werkloosheidsuitkeringen, uitbetaald door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, te dekken voor de werknemers van wie de uitvoering van de arbeidsovereenkomst geschorst is in toepassing van de artikelen 49, 50, 51 en 77/4 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten, BS 22 maart 2022, 21.930.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.