Feedback
ella
Groen licht voor scholingsbeding voor opleidingen die aansluiten op knelpuntberoepen
Uit het Belgisch Staatsblad van 31/10/2018
Gepubliceerd op 31/10/2018

Om opleidingen en bijscholingen tijdens de arbeidsovereenkomst te stimuleren, versoepelt een nieuwe wet de geldigheidsvoorwaarden van het scholingsbeding voor opleidingen die aansluiten op knelpuntberoepen. 

 

De nieuwe wet treedt in werking op 10 november 2018.

 

Wat is een scholingsbeding?

 

Een werkgever kan met een werknemer, die tijdens de arbeidsovereenkomst op kosten van de werkgever een opleiding van een zekere omvang volgt, een scholingsbeding sluiten. In het scholingsbeding verbindt de werknemer zich ertoe om een deel van de vormingskosten terug te betalen wanneer hij de onderneming verlaat voor het einde van een vooraf afgesproken periode.

 

Zo kan een werkgever een gedeelte van de vormingskost recupereren, wanneer de werknemer na de opleiding met de verworven competenties de onderneming voortijdig zou verlaten.

 

Een scholingsbeding is aan strikte wettelijke voorwaarden verbonden. Het is enkel mogelijk wanneer het bruto jaarloon van de werknemer een bepaald bedrag overschrijdt (in 2018: 34.180 EUR).

 

Het scholingsbeding is niet mogelijk voor werknemers met een lager jaarloon. Daarom aarzelen werkgevers soms om te investeren in duurdere opleidingen voor werknemers met een eerder laag loon. Terwijl zij net het meeste baat kunnen hebben aan extra vorming.

 

Scholingsbeding voor opleiding knelpuntberoep

 

De drempel van het jaarloon is nu geschrapt, wanneer het scholingsbeding betrekking heeft op een opleiding voor een beroep of functie op de gewestelijke lijst van knelpuntberoepen of moeilijk in te vullen functies. Het kan bijvoorbeeld gaan om arbeiders in de bouw, elektriciens, bepaalde IT-profielen, operatoren in de industrie of verpleegkundigen.

De plaats van tewerkstelling bepaalt welke gewestelijke lijst van toepassing is.

 

Alle andere voorwaarden en modaliteiten van het scholingsbeding blijven van toepassing.

 

Door de drempel op te heffen voor deze doelgroep, kan een werkgever nu ook voor werknemers met een lager jaarloon een scholingsbeding sluiten. Hij zal sneller durven te investeren in (duurdere) opleidingen. Door deze versoepeling te koppelen aan opleidingen die aansluiten op een knelpuntberoep, kan deze maatregel die krapte op de arbeidsmarkt helpen invullen.

Bron:
Wet van 14 oktober 2018 tot wijziging van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten met het oog op de versoepeling van het scholingsbeding en de invoering van een scholingsbeding voor knelpuntberoepen

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.