Feedback
ella
Berekeningswijze van ziekteuitkering bij progressieve werkhervatting
Uit het Belgisch Staatsblad van 08/05/2023
Gepubliceerd op 16/05/2023

Wie na een periode van arbeidsongeschiktheid het werk gedeeltelijk hervat met toestemming van de adviserend arts van het ziekenfonds, kan een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgen van het ziekenfonds. 

Een koninklijk besluit voorziet dat de uitkering "interregionale mobiliteit" en de uitkering "knelpuntberoep" niet in aanmerking komen als inkomen.

 

Berekeningswijze ziekteuitkering

 

De gepresteerde uren tijdens de progressieve werkhervatting in verhouding tot de uren van een voltijdse werknemer in deze functie (tewerkstellingsbreuk), bepalen met hoeveel de arbeidsongeschiktheidsuitkering vermindert.

 

De berekeningswijze geldt voor wie tijdens de progressieve werkhervatting een inkomen verwerft dat aan de Sociale Zekerheid voor werknemers is onderworpen. Het kan ook gaan om een inkomen uit een gelijkaardige activiteit in een vreemd land of in dienst van een internationale of supranationale organisatie. Of ook om elke uitkering, vergoeding of rente toegekend omwille van loonverlies.

 

Niet in aanmerking als inkomen

 

Een aantal vergoedingen komen niet in aanmerking als inkomen.  De

uitkering "interregionale mobiliteit" en de uitkering "knelpuntberoep" worden toegevoegd aan het lijstje.


Komen dus niet in aanmerking als inkomen:

  • de premies en voordelen, die toegekend zijn los van het aantal effectieve prestaties tijdens het aangiftekwartaal (DMFA);
  • de inkomsten uit een tewerkstelling buiten het normale arbeidscircuit (= een tewerkstelling als doelgroepwerknemer) in een onderneming die onder PC 327 valt. Deze werknemers kunnen hun inkomen uit de gedeeltelijke werkhervatting onbeperkt cumuleren met de ZIV-uitkering.
  • de voordelen toegekend voor sociale en beroepsreclassering van mindervaliden;
  • uitkering "interregionale mobiliteit" en de uitkering "knelpuntberoep".

 

Sinds 1 september 2022 kunnen langdurig werklozen in aanmerking komen voor twee nieuwe  ‘aanvullende’ werkloosheidsuitkeringen wanneer zij een extra inspanning leveren.
Het gaat om een uitkering ‘knelpuntberoep’ of een uitkering ‘interregionale mobiliteit’, tijdelijk toegekend bovenop het inkomen uit de nieuwe tewerkstelling van de werknemer.

 

Inwerkingtreding

 

Deze aanpassing is in werking getreden op 1 september 2022.

Bron:
7 APRIL 2023. - Koninklijk besluit van 7 april 2023tot wijziging van het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, bl. 44518.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.