Feedback
ella
Begin februari keurde de ministerraad het actieplan sociale fraudebestrijding voor 2021 goed.
 
Dit actieplan legt een aantal acties vast voor 2021 om de fraude inzake sociale dumping, sociale bijdragen en sociale uitkeringen te bestrijden.
Voor 2021 is er ook meer aandacht voor de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de werknemers.
 
De volledige tekst van het actieplan kregen we nog niet te pakken. Maar op de website van de sociale inlichtingen- en opsporingsdienst (SIOD) vinden we al wel een overzicht van de flitsacties die in 2021 zullen plaatsvinden.
 
Na de controle op het verplicht telewerk is de schoonmaaksector aan de beurt
 
De sociale inspectiediensten startten in januari 2021 met flitscontroles op het verplicht telewerk in de dienstensectoren. Ook in februari 2021 werden deze verder gezet.
 
De SIOD kondigt op zijn website aan dat er in de maand maart 2021 flitscontroles zullen plaatsvinden in de schoonmaaksector.
 
Ben je als werkgever actief in de schoonmaaksector, dan kan je je in maart dus aan een controle verwachten. Deze controles hebben voornamelijk een informatief en preventief karakter.
 
Checklist
Op de website van de SIOD kan je een checklist terugvinden. Aan de hand hiervan kan je nagaan wat de inspectie controleert.
 
Opgelet!
Deze checklist betekent niet dat de sociaal inspecteur niet het recht heeft om zich andere documenten te laten voorleggen die noodzakelijk zijn voor het onderzoek.
 
Welke sociale flitscontroles staan er nog op de planning?
 
Na de schoonmaaksector, zal de SIOD zich met de flitscontroles richten op volgende sectoren:
 
  • elektrotechnische en bouwsector: mei;
  • land- en tuinbouwsector: juli;
  • carwash - grootsteden: (eind) augustus;
  • vleessector: september.
 
Ook voor deze sectoren kan je alvast een sectorspecifieke checklist terugvinden.
 
Gevolgen voor de werkgever
Een gewaarschuwd werkgever is er twee waard.
 
Wil je zeker zijn dat je als werkgever in regel bent met de arbeids- en loonvoorwaarden en het arbeidsreglement up-to-date is?
 
Contacteer dan onze consultants via LegalConsulting@sdworx.com of KMOconsultancy@sdworx.com voor verdere ondersteuning en begeleiding.
Bron:
https://www.siod.belgie.be/nl/actieplan-sociale-fraudebestrijding-2021-publicatie-volgt

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.