Feedback
ella
Uitzendsector in beweging: binnenkort uitzendarbeidsovereenkomsten voor onbepaalde duur mogelijk
Uit het nieuws
Gepubliceerd op 18/01/2017

De ontwerpteksten van de wet betreffende werkbaar en wendbaar werk (de zogenaamde ‘wet Peeters’) circuleren al een hele tijd.  Met een aantal maatregelen wil minister van Werk Kris Peeters het arbeidsrecht moderniseren en innoveren.  Na advies van de Raad van State en de Nationale Arbeidsraad is de ontwerpwet stilaan in een eindfase gekomen.  De tekst is begin januari ingediend in de Kamer.  De parlementsleden buigen zich nu over de ontwerpteksten.  Vanaf 1 februari 2017 wordt de wet grotendeels van kracht.

 

Eén van de maatregelen tot meer werkbaar werk is de invoering van de uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur.

 

Achterliggend idee is dat ook wie als interim werkt een contract van onbepaalde duur moet kunnen krijgen. De maatregel werkt op twee niveaus:

 

  • De uitzendkracht krijgt meer financiële zekerheid;
  • Het uitzendkantoor bouwt een pool van uitzendkrachten voor veel gevraagde profielen op (binding).

 

Naar aanleiding van enkele opmerkingen van de Raad van State werd de huidigeontwerptekst, in vergelijking met de versie zoals ze eind oktober in de ministerraad was goedgekeurd, licht gewijzigd. Nieuw is dat het uitzendkantoor en de uitzendkracht in de arbeidsovereenkomst afspraken moeten opnemen over de uitvoering van de uitzendopdrachten en over de arbeidsduur van de uitzendkracht.  

 

Voor het overige bevat de huidige ontwerptekst geen wijzigingen.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Amendementen zijn dus nog steeds mogelijk waardoor de regeling zoals hier beschreven nog kan wijzigen. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Gebruiker-werkgever

 

Voor de gebruiker van interimkrachten (klant van het uitzendkantoor) verandert het ontwerp niets. De gebruiker kan nog steeds een beroep doen op uitzendkrachten voor zover de regels rond uitzendarbeid (maximumduur / motieven) voldaan zijn.

 

Het ontwerp raakt enkel de relatie uitzendkracht - uitzendkantoor.

 

Uitzendkantoor-werkgever

 

Voor het ogenblik verandert het voorontwerp niets voor de uitzendkantoren. Dit omdat de maatregel een verdere uitwerking in cao's op sectorniveau vereist. Aandacht zal hierbij uitgaan naar de opmaak van een modelovereenkomst, de bepaling van gewaarborgd uurloon en de referenties voor de berekening ervan.

 

Eens uitgewerkt op sectorniveau is de impact groot. Voor het uitzendkantoor bestaat dan de mogelijkheid om de uitzendkracht voor onbepaalde tijd aan te werven.

Bron:
Wetsontwerp 2247 betreffende werkbaar en wendbaar werk, http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/2247/54K2247001.pdf

Juridische inhoud

1. Situering

Een contract van onbepaalde duur voor interimkrachten kadert in het grote plan "Werkbaar en Wendbaar Werk" van Minister van Werk Kris Peeters. Opzet van dit plan is om mensen op een flexibele manier langer aan het werk te houden.

 

Uit een onderzoek van het Onderzoeksinstituut van Arbeid en Samenleving (HIVA) blijkt dat uitzendarbeid de top tien van meest groeiende sectoren aanvoert. Dit is meteen de reden waarom Kris Peeters in het ontwerp Wendbaar en Werkbaar Werk ook aandacht aan de uitzendsector besteed.

 

Met de uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur wil Minister van Werk Kris Peeters de uitzendsector nog een extra duw in de rug geven. Achterliggend idee is dat ook wie als interim werkt een contract van onbepaalde duur moet kunnen krijgen. De maatregel werkt op twee niveaus:

 

  • De uitzendkracht krijgt meer financiële zekerheid;

  • Het uitzendkantoor bouwt een pool van uitzendkrachten voor veel gevraagde profielen op (binding).

 

2. Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur

De uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wordt opvat als een kaderovereenkomst tussen het uitzendkantoor en de uitzendkracht. Binnen deze kaderovereenkomst zullen dan opdrachten met één of meerdere gebruikers afgesloten kunnen worden.

 

De uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd moet schriftelijk worden vastgesteld. De uitzendovereenkomst vermeldt uitdrukkelijk de algemene contractuele voorwaarden die tussen de uitzendkracht-werknemer en het uitzendkantoor-werkgever bestaan. Het gaat meer bepaald om algemene contractuele voorwaarden met betrekking tot:

 

  • de uitvoering van de uitzendopdrachten (bv:de perimeter waarbinnen de uitzendkracht ingezet kan worden);

  • de arbeidsduur van de uitzendkracht (bv:tijdsvakken waarbinnen de uitzendkracht kan worden uitgezonden, bereidheid tot nacht- en zondagarbeid, afspraken omtrent de uren waarop de uitzendkracht ter beschikking moet staan gedurende periodes waarop hij niet is uitgezonden, enz.);

  • de functies waarvoor de uitzendkracht ingezet kan worden.

 

De uitzendkracht ontvangt uiterlijk bij de start van een uitzendopdracht bij een gebruiker van zijn werkgever-uitzendkantoor een zendingbrief.

3. Gevolgen voor de uitzendkracht

De invoering van de uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft uiteraard gevolgen voor de interimkracht.

 

Zo blijft de uitzendkracht tussen twee opdrachten verbonden met het uitzendkantoor, waardoor zijn anciënniteit niet langer wordt onderbroken. Zit de uitzendkracht tussen twee uitzendopdrachten dan heeft hij bovendien recht op een minimum gewaarborgd uurloon voor elk uur van een voltijdse werkdag of - week dat hij niet ter beschikking wordt gesteld van een gebruiker-werkgever.

 

Aangezien de interimkracht verbonden is met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur is de Arbeidsovereenkomstenwet van 24 juli 1978 van toepassing op zijn relatie met het uitzendkantoor-werkgever. Dit betekent onder meer dat de uitzendkracht bij een beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst ook aanspraak maakt op een opzeggingstermijn, dan wel - vergoeding.

 

Los van de voordelen die de uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur voor de uitzendkracht biedt, beperkt dit ook zijn vrijheid. Zo moet de interimkracht in het kader van de goede trouw elke uitzendopdracht aanvaarden, die in overeenstemming is met de overeengekomen algemene contractclausules.

Deze bepaling werd ingevoerd om het uitzendkantoor-werkgever bescherming te bieden. Op deze manier wordt vermeden dat de aangeworven uitzendkracht geen enkele uitzendopdracht meer aanvaardt en hiervoor toch een minimum gewaarborgd uurloon ontvangt.

4. Gevolgen voor de gebruiker

Voor de gebruiker van uitzendkrachten (klant van het uitzendkantoor) verandert het ontwerp niets. De tijdelijkheid (maximumduur) en de wettelijke reden (motief) van uitzendarbeid bij een gebruiker blijven onveranderd. Het ontwerp raakt enkel de relatie uitzendkracht – uitzendkantoor.

5. Gevolgen voor het uitzendkantoor

Voor het ogenblik verandert het ontwerp niets voor de uitzendkantoren. Dit omdat de maatregel een verdere uitwerking in cao's op sectorniveau vereist. Aandacht zal hierbij uitgaan naar de opmaak van een modelovereenkomst, de bepaling van gewaarborgd uurloon en de arbeidsduur die als referentie voor de berekening ervan dient. Kortom, bij gebrek aan een cao zal de uitzendsector geen gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om uitzendkrachten door middel van een uitzendarbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur te werk te stellen.

 

Eens uitgewerkt op sectorniveau is de impact groot. Voor het uitzendkantoor bestaat dan wel de mogelijkheid om de uitzendkracht voor onbepaalde tijd aan te werven.

 

Dit heeft als voordeel dat het uitzendkantoor een pool van betrouwbare en onmiddellijk beschikbare arbeidskrachten kan opbouwen. Hierdoor kan het uitzendkantoor kort inspelen op de vraag van de klant en quasi onmiddellijk een uitzendkracht afleveren.

 

Nadeel is uiteraard dat het uitzendkantoor alle plichten van een werkgever op zich zal moeten nemen en dit vanaf de aanwerving tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Zo zal tussen twee jobs in de uitzendkracht een loon ontvangen van het uitzendkantoor en maakt de uitzendkracht aanspraak op een opzeggingstermijn- of -vergoeding bij beëindiging van zijn contract met het interimkantoor.

 

Het ontwerp bouwt nu een bijkomende veiligheid voor het uitzendkantoor-werkgever in. Zo zal de interimkracht verplicht worden om elke opdracht, die valt binnen de scope van de door hem afgesloten uitzendarbeidsovereenkomst, te aanvaarden. Deze bepaling stimuleert de aanwerving voor onbepaalde duur aangezien het uitzendkantoor ervan verzekerd wordt dat de periode tussen opdrachten waarvoor een gewaarborgd uurloon betaald moet worden, beperkt blijft. 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.