Vanaf 1 juli 2024
De Vlaamse Regering verruimt de leeftijdsgrenzen voor de doelgroepvermindering voor personen zonder recente, duurzame werkervaring vanaf 1 juli 2024.
Deze nieuwe doelgroepvermindering voor het Vlaamse Gewest ging van start op 1 oktober 2023. Werknemers tussen 25 en 58 jaar kunnen in aanmerking komen als ze voldoen aan alle voorwaarden.
Men breidt de doelgroep uit tot personen vanaf het einde van de deeltijds leerplicht (dus in principe vanaf 18 jaar) tot de wettelijke pensioenleeftijd.
We brengen de voorwaarden en modaliteiten van de doelgroepvermindering nog eens in herinnering verder in deze nieuwsbrief .
Opheffing Vlaamse vermindering ouderen en jongeren 1 juli 2024
De uitbreiding van de leeftijdsgrenzen houdt verband met het verdwijnen van de Vlaamse doelgroepverminderingen voor ouderen en jonge laaggeschoolde werknemers vanaf juli 2024.
Vanaf juli is geen overlap meer mogelijk, aangezien vanaf dan geen nieuwe verminderingen voor ouderen en laaggeschoolde jongeren (-25 jaar) opgestart kunnen worden.
Opgelet!
De wijziging is gebaseerd op een ontwerptekst en geldt onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.
Vlaamse doelgroepvermindering voor aanwerving van personen zonder recente duurzame werkervaring vanaf 1 oktober 2023
De vermindering steunt werkgevers die personen aanwerven met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zonder voldoende werkervaring.
Welke werkgevers?
Werkgevers in alle sectoren - ook de uitzendsector - komen in aanmerking.
De werknemer moet tewerkgesteld zijn in een vestigingseenheid in het Vlaamse Gewest.
Voorwaarden werknemer
De aangeworven persoon moet aan volgende voorwaarden voldoen:
minimum 25 jaar zijn maar nog geen 58 jaar op de laatste dag van het kwartaal van aanwerving;
Deze leeftijdsvoorwaarde wijzigt vanaf juli 2024 naar ‘niet meer deeltijds leerplichtig (vanaf 18 jaar) tot maximum de wettelijke pensioenleeftijd op de laatste dag van het kwartaal’.
de dag voor indienstneming minstens 2 jaar ingeschreven bij de VDAB als niet-werkend werkzoekende (of daarmee gelijkgestelde periodes **);
beschikken over een elektronisch dossier bij de VDAB;
het voltijds refertekwartaalloon van de werknemer (als hij een volledig kwartaal voltijdse prestaties zou leveren) is lager dan 10.000 euro per kwartaal.
**Volgende inactiviteitsperiodes zijn gelijkgesteld met een inschrijvingsperiode als niet-werkende werkzoekende bij de VDAB:
- arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval;
- detentie;
- onderbrekingen van inschrijving van maximaal 3 maanden (bv. korte tewerkstellingsperiodes).
Let op!
Personen die op de dag van hun indiensttreding arbeidsongeschikt zijn wegens ziekte of ongeval, hoeven niet te voldoen aan de voorwaarde van 'inschrijving op de dag voor hun indiensttreding'.
De VDAB staat in voor de afbakening van de doelgroep en informeert de RSZ.
Of een werknemer in aanmerking wordt gecheckt via Ecaro.
Vermindering
De werkgever geniet een forfaitaire vermindering van bijdragen van maximum 1.000 euro gedurende 4 kwartalen (het kwartaal van indiensttreding en de drie daaropvolgende kwartalen) bij aanwerving van een werknemer die aan alle voorwaarden voldoet.
De doelgroepvermindering is een rechtstreekse vermindering van werkgeversbijdragen via de kwartaalaangifte. Bij de loonberekening wordt al rekening gehouden met de vermindering.
De berekening van het concrete verminderingsbedrag gebeurt volgens de algemene berekeningsregels voor de doelgroepverminderingen. Enkel bij volledige kwartaalprestaties (80 % of meer) kan de werkgever het kwartaalbedrag integraal toepassen.
De vermindering wordt toegepast na de eventuele structurele lastenvermindering.
Wederindienstname
Als een werkgever een werknemer opnieuw in dienst neemt binnen een periode van 4 kwartalen na de beëindiging van de vorige arbeidsovereenkomst mét de doelgroepvermindering, worden die tewerkstellingen als één tewerkstelling beschouwd voor de vaststelling van de doelgroepvermindering en voor de looptijd ervan. De periode tussen de arbeidsovereenkomsten verlengt de periode van de toekenning van de doelgroepvermindering niet.