bijsturing v
De Vlaamse regering voorziet vanaf schooljaar 2024-2025 een bijsturing van de administratieve verplichtingen van werkgevers en opleidingsverstrekkers in het kader van het Vlaams Opleidingsverlof.
We bespreken hier de aanpassingen die vanaf 1 september 2024 in werking zullen treden.
Opleidingsverstrekker
Wanneer een opleiding wordt gegeven door een instructeur of begeleider die ook werknemer is bij dezelfde werkgever als de werknemer die de opleiding volgt, leidde dit tot onduidelijke situaties wat betreft de naleving van de administratieve verplichtingen van de werkgever en de opleidingsverstrekker. De gezamenlijke werkgever zal als opleidingsverstrekker worden beschouwd.
Wanneer de werknemer die de opleiding volgt een uitzendkracht is en de instructeur of begeleider ook werknemer is van de gebruiker van die uitzendkracht, dan wordt de gebruiker beschouwd als de opleidingsverstrekker.
Registratie opleidingen
Op dit ogenblik moet de opleidingsverstrekker bepaalde opleidingen tenminste drie maanden voor de start van de opleiding ter registratie aanmelden. Die verplichting geldt ook bij elke wijziging van het programma van een goedgekeurde geregistreerde opleiding.
Die verplichting zal niet langer gelden.
Als een opleiding in de opleidingsdatabank geregistreerd is bij de start van de opleiding van de werknemer, is dat voldoende.
De aanvraag tot registratie van de opleidingsverstrekker vervalt wanneer deze de noodzakelijk ontbrekende informatie niet tijdig, dat is binnen de 30 dagen, aan het departement bezorgt.
Opleidingen
Er zijn drie systemen voor het recht op opleidingsverlof:
Opleiding met vereiste regelmatige aanwezigheid: indien de werknemer aanwezig is tijdens minstens 50 % van de contacturen, is er recht op opleidingsverlof.
Er wordt niet langer rekening gehouden met onwettige afwezigheid. De opleidingsverstrekker zal dat niet langer moeten registreren in het digitale platform van het Vlaams opleidingsverlof.
Opleiding met eindbeoordeling zonder regelmatige aanwezigheid: bij een deelname aan de eindbeoordeling, is er recht op opleidingsverlof.
Bij afwezigheid bij de eindbeoordeling moet de werknemer deelnemen aan de eerstvolgende eindbeoordeling.
Dit was beperkt tot de reguliere onderwijsopleidingen: Hoger onderwijs en centra voor volwassenenonderwijs.
De ondernemerschapstrajecten bij Syntra, de postgraduaten en de opleidingen van private opleidingsverstrekkers die leiden tot een wettelijk vereist attest om een beroep te mogen uitoefenen moesten zowel de deelname aan de eindbeoordeling, als de aanwezigheid in de les attesteren. Hier zal dus enkel nog de eindbeoordeling gelden.
- Bij een blended opleiding die niet behoort tot het reguliere aanbod van de publieke opleidingsverstrekkers moet de opleidingsverstrekker attesteren dat het leerproces volledig werd doorlopen. Blended leren is een combinatie van een face-to-face-aanbod en een onlinecomponent.
Terugbetaling aan de werkgever
De werkgever moet een aanvraag tot terugbetaling doen binnen drie maanden na de start van de opleiding.
Op vraag van het departement Vlaams Opleidingsverlof moet de werkgever bijkomende inlichtingen bezorgen. Als de werkgever die inlichtingen niet bezorgt binnen dertig dagen vanaf de dag waarop de werkgever het verzoek ontvangen heeft, vervalt de aanvraag tot terugbetaling.
De werkgever moet per kwartaal het aantal uren Vlaams opleidingsverlof registreren in de DmfA.
De terugbetaling geldt voor de volgende opleidingen:
- een opleiding met regelmatige aanwezigheid: één uur per uur aanwezigheid in de opleiding, op voorwaarde dat de werknemer minstens 50% aanwezig was;
- een opleiding met eindbeoordeling, mits deelname aan de eindbeoordeling: aantal ingeschreven uren;
- een opleiding in studiepunten: 4 uur per opgenomen studiepunt waarvoor werd deelgenomen aan de eindbeoordeling.
De terugbetaalde uren zijn beperkt tot het maximum aantal uren Vlaams opleidingsverlof van de werknemer voor dat opleidingsjaar. De terugbetaling aan de werkgever gebeurt enkel als de werknemer akkoord is om de opleiding te volgen onder het stelsel van het Vlaams opleidingsverlof.
Na de berekening bezorgt het departement de werkgever de elementen waarop de berekening gebaseerd is en, in geval van terugbetaling, het tijdstip van de betaling.
Opgelet!
Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. De Vlaamse Regering heeft dit besluit principieel goedgekeurd. Nu wordt het advies ingewonnen van de SERV en daarna van de Raad van State.