Feedback
ella
Vlaams Gewest past doelgroepvermindering ouderen en aanwervingsincentive aan vanaf 1 januari 2022
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 10/12/2021

Leeftijdsverhoging 'zittende' ouderen

 

Vanaf 1 januari 2020 is de leeftijd voor de Vlaamse doelgroepverminderingen voor oudere werknemers opgetrokken van 55 naar 58 jaar.

 

Dit gebeurde voor beide Vlaamse doelgroepverminderingen voor ouderen: 

  • zittende werknemers (zittend betekent 'tewerkstellen'); én 

  • nieuwe aanwervingen.

 

De Vlaamse Regering verhoogt nu opnieuw - in principe vanaf 1 januari 2022 - de leeftijd voor de doelgroepvermindering voor  'zittende' oudere werknemers.  

Dit gebeurt in enkele stappen: naar 59 jaar in 2022, 60 jaar in 2023 en uiteindelijk 61 jaar in 2024. 

 

Men voorziet opnieuw overgangsregels om te vermijden dat bepaalde oudere werknemers uit de boot vallen.

 

De Vlaamse Regering nam deze beslissing na grondige evaluatie van de effecten van de doelgroepverminderingen op de werkzaamheidsgraad in de verschillende leeftijdsgroepen van ouderen.

 

Let op!

De minimumleeftijd blijft 58 jaar voor de Vlaamse doelgroepvermindering voor nieuwe aanwerving van ouderen. 

 

Overzicht doelgroepvermindering zittende oudere

 

Bestaande regeling 'zittende oudere' vanaf 1 januari 2020

 

leeftijd laatste dag van het kwartaal

doelgroepvermindering

per kwartaal

≥ 58 jaar 600 euro
≥ 60 jaar 1.500 euro

 

Overgangsregeling sinds 1 januari 2020:

  • Voor wie minimum 55 jaar was op 31/12/2019: maximum 600 euro per kwartaal tot het kwartaal voorafgaand aan het kwartaal waarin de werknemer de leeftijd van 58 jaar bereikt.

 

Dit recht is gekoppeld aan de leeftijd van de werknemer op 31 december 2019. Het staat los van de aanwervingsdatum van de werknemer. 
De werknemer van 55 of ouder mag in dienst treden nà 1 januari 2020 en opent potentieel het recht op vermindering voor zijn werkgever.

 

 

Nieuwe regeling 'zittende oudere' vanaf 1 januari 2022

 

leeftijd

laatste dag van het kwartaal

doelgroepvermindering

per kwartaal

≥ 59 jaar 600 euro
≥ 61 jaar 1.500 euro

 

Nieuwe overgangsregels vanaf 1 januari 2022:

 

  • Voor wie minimum 57 jaar is op 31/12/2021: maximum 600 euro per kwartaal tot het kwartaal voorafgaand aan het kwartaal waarin de werknemer de leeftijd van 61 jaar bereikt.

 

Deze nieuwe overgangsregel voor 57-jarigen is nodig voor personen die op 31/12/2021 de leeftijd van 57 jaar hebben, maar door de aanpassing van de leeftijdsgrens naar 59 jaar op 1 januari 2022 uit de boot vallen. 

Het gaat ook om een deel van de groep die al in de bestaande overgangsregel vallen. Zij behouden hun toegang tot de doelgroepvermindering.

 

  • Voor wie minimum 60 jaar is op 31/12/2021: maximum 1.500 euro per kwartaal tot het kwartaal voorafgaand aan het kwartaal waarin de werknemer de leeftijd van 62 jaar bereikt.

 

Deze nieuwe overgangsmaatregel voor wie op 1 januari 2022 al 60 jaar is, zorgt ervoor dat de werkgever hetzelfde forfaitair verminderingsbedrag van maximum 1.500 euro per kwartaal behoudt voor zijn 60-jarigen tot zij de leeftijd van 62 jaar bereiken.  Dan stappen ze in de gewone regeling.

 

Deze overgangsregels gelden ook nog in 2023 en 2024.

 

Nieuwe regeling 'zittende oudere' vanaf 1 januari 2023*

 

leeftijd

laatste dag van het kwartaal

doelgroepvermindering

per kwartaal

≥ 60 jaar 600 euro
≥ 62 jaar 1.500 euro

(*) Zie de overgangsregels hierboven.

 

Nieuwe regeling 'zittende oudere' vanaf 1 januari 2024*

 

leeftijd

laatste dag van het kwartaal

doelgroepvermindering

per kwartaal

≥ 61 jaar 600 euro
≥ 62 jaar 1.500 euro

(*) Zie de overgangsregels hierboven.

 

 

Aanwervingsincentive langdurige werkzoekenden: uitbreiding leeftijdsgroep 

 

Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2022 beroep doen op de incentive voor de aanwerving van langdurige werkzoekenden tussen 25 jaar en tot 58 jaar.  De maximum leeftijd wordt opgetrokken van 55 naar 58 jaar.

 

Werkgevers kunnen voor aanwervingen vanaf 1 januari 2017 een financiële aanwervingsincentive aanvragen voor langdurig werkzoekenden. De persoon moet minstens twee jaar ingeschreven zijn bij VDAB.  

 

De werkgever kan volgende premies ontvangen:

  • na drie maanden tewerkstelling: 1.250 euro;

  • na 12 maanden tewerkstelling: 3.000 euro.

 

Let op!

De vermelde bedragen zijn maximumbedragen bij een tewerkstelling van minstens 80%

 

De werkgever moet de incentive online aanvragen bij het Vlaamse Departement Werk en Sociale Economie binnen de 3 maanden na indiensttreding. Buiten die termijn vervalt het recht op de premie.

 

Deze aanwervingsincentive richt zich op de tewerkstelling van personen die zich tussen de doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jongeren en de doelgroepvermindering voor oudere werknemers bevinden.

 

Inwerkingtreding

Deze aanpassingen treden normaal gezien in werking op 1 januari 2022. 

 

De reglementering is echter nog in voorbereiding. Het is nog onduidelijk of men de voorziene startdatum kan halen.

 

Wij brengen u op de hoogte wanneer er meer nieuws beschikbaar is.


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op ontwerpteksten. Wijzigingen zijn dus nog steeds mogelijk. Deze bespreking geldt tevens onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De Vlaamse Regering verhoogt in principe vanaf 1 januari 2022 de minimumleeftijd voor de doelgroepvermindering 'zittende' oudere werknemers.  

 

Dit gebeurt in enkele stappen: naar 59 jaar in 2022, 60 jaar in 2023 en uiteindelijk 61 jaar in 2024. 

 

Men voorziet twee overgangsregels om te vermijden dat bepaalde oudere werknemers plots uit de boot zouden vallen als gevolg van het optrekken van de minimumleeftijd.  Dit beperkt de onmiddellijke impact voor werkgevers van oudere werknemers.

 

De toepassing van de Vlaamse doelgroepvermindering zittende oudere verloopt volledig automatisch.  Klanten van SD Worx dienen zelf geen actie te ondernemen met het oog op deze nieuwe regeling vanaf 1 januari 2022. 

 

De aanpassing van onze programmatie is in voorbereiding. Van zodra er meer zekerheid komt over de startdatum van de nieuwe regeling, gebeurt de aanpassing zo snel mogelijk. 

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De doelgroepverminderingen voor ouderen zijn weinig relevant voor de publieke sector.

 

De meeste statutaire en contractuele personeelsleden van werkgevers in de openbare sector vallen niet onder categorie 1 voor de structurele vermindering omdat ze niet onderworpen zijn aan alle socialezekerheidstakken. Bijgevolg komen ze niet in aanmerking voor de doelgroepvermindering ouderen. 

 

Werkgevers uit de social-profit-sectoren zijn ook uitgesloten van de doelgroepverminderingen voor ouderen.

 

De Vlaamse aanwervingspremies zijn voorbehouden voor werkgevers die langdurig werkzoekenden - die aan bepaalde voorwaarden voldoen - aanwerven met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur (uitzonderingen zijn mogelijk) en tewerkstellen in het Vlaams Gewest. 

Bron:
Voorontwerp van besluit principiëel goedgekeurd door de Vlaamse Regering en bekendgemaakt op de website van de Vlaamse Overheid (beslissingenvlaamseregering.vlaanderen.be - document VR 2021 1211 DOC.1252/2).

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.