Feedback
ella
De sociale bepalingen van de jobsdeal zijn gepubliceerd
Uit het Belgisch Staatsblad van 19/04/2019
Gepubliceerd op 27/04/2019

De sociale bepalingen van de jobsdeal zijn gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Hieronder kan u een overzicht terugvinden van de relevantste punten uit de wet.

 

Starterslonen

 

Vanaf 1 maart 2019 kan de werkgever, jonge werknemers zonder werkervaring die aan alle voorwaarden voldoen, tewerkstellen met een startersloon.  

 

Een startersjob betekent dat de werkgever onder bepaalde voorwaarden een 18-, 19- of 20-jarige zonder werkervaring aanwerft en een verlaagd brutoloon kan betalen. Het brutoloon ligt respectievelijk 18 %, 12 % en 6 % lager dan het sectoraal of nationaal minimumloon.

 

De verlaging van het brutoloon is slechts tijdelijk. Vanaf 21 jaar moet de jonge werknemer minstens het volledige minimumloon ontvangen.

 

Een uitgebreide bespreking kan u terugvinden in onze nieuwsbrief van 6 april 2019.

 

Outplacement bij einde wegens medische overmacht

 

Deze nieuwe outplacementregeling zal gelden wanneer de werkgever zich beroept op medische overmacht om na afloop van een re-integratietraject het einde van de arbeidsovereenkomst vast te stellen. In deze context is er geen sprake van ontslag.

 

Het nieuwe recht speelt niet, indien de werknemer zich beroept op de medische overmacht om het einde van de arbeidsarbeidsovereenkomst vast te stellen. Ook bij een gezamenlijke vaststelling (werkgever én werknemer) van het einde van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht, zal de nieuwe regeling niet aan de orde zijn.

 

Deze regeling treedt in werking op 29 april 2019.

 

Meer informatie kan u terugvinden in onze nieuwsbrief van 1 april 2019.

 

Van opzeggingsvergoeding naar opleidingsbudget

 

Tegen 2022 zullen werknemers, ontslagen met een opzeggingsvergoeding, een deel (max. 1/3) van de vergoeding kunnen besteden aan opleiding. Het deel van de opzeggingsvergoeding dat de werknemer als opleidingsbudget gebruikt, zal een sociaal en fiscaal gunstregime krijgen. De werkgever is enkel een bijzondere solidariteitsbijdrage voor de sociale zekerheid verschuldigd.

 

De maatregel zal pas gelden voor werknemers ontslagen met een opzeggingsvergoeding vanaf 1 januari 2022. Bij koninklijk besluit kan deze datum vervroegd worden.

 

Meer informatie kan u terugvinden in onze nieuwsbrief van 26 maart 2019.

 

Scholingsbeding voor knelpuntberoepen

 

Het scholingsbeding wordt uitgebreid en daardoor ook mogelijk voor opleidingen die wettelijk of reglementair verplicht zijn om het beroep uit te oefenen waarvoor de werknemer werd aangeworven.

 

Wanneer de werknemer na het volgen van de opleiding de onderneming voortijdig zou willen verlaten, kan de werkgever door dit scholingsbeding een gedeelte van de vormingskost recupereren.

 

De uitbreiding treedt in werking vanaf 29 april 2019.

 

Meer informatie kan u terugvinden in onze nieuwsbrief van 1 april 2019.

 

Ziekte na 65 dwingt niet meer tot pensioen

 

Voor wie nog geen wettelijk rustpensioen opneemt na de leeftijd van 65 jaar, zal het recht op ziekte-uitkeringen uitgebreid worden tot de eerste 6 maanden arbeidsongeschiktheid. In de praktijk zal de eerste maand ziekte vaak gedekt zijn door gewaarborgd loon van de werkgever.

 

Ook werknemers die ziek worden kort vóór zij de wettelijke pensioenleeftijd bereiken en toch beslissen om na die leeftijd verder te werken, zullen van die periode van 6 maanden kunnen genieten. De periode van 6 maanden start ook voor hen vanaf de aanvang van de ziekte.

 

Deze nieuwigheden treden in werking op 1 mei 2019.

 

Meer informatie kan u terugvinden in onze nieuwsbrief van 1 april 2019.

 

Sneller inschrijving als werkzoekende is een feit.

 

Met een nieuwe verplichting voor ontslagen werknemers om zich sneller in te schrijven als werkzoekende, hoopt de regering de moeilijke invulling van vacatures op de arbeidsmarkt te verhelpen.

 

De maatregel houdt ook een nieuwe informatieplicht in voor de werkgever ingeval hij een (gedeeltelijke) vrijstelling van prestaties tijdens de opzeggingstermijn overeenkomt met de werknemer. In dat geval moet de werkgever de werknemer op de hoogte brengen van zijn sneller inschrijvingsplicht.

 

De maatregel treedt in werking op 29 april 2019 voor ontslagen vanaf die datum.

 

In een volgende nieuwsbrief gaan we dieper in op deze nieuwe bepaling.

 

Bron:
Wet van 7 april 2019 betreffende de sociale bepalingen van de jobsdeal, B.S. 19.04.2019, p. 39490.
KB tot wijziging van art.51 en 52bis van het KB van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.