Feedback
ella
Vlaams Gewest: bepaalde doelgroepverminderingen verdwijnen vanaf juli 2023
Uit het Belgisch Staatsblad van 11/03/2023
Gepubliceerd op 04/04/2023

Doelgroepvermindering SINE

 

De doelgroepvermindering langdurig werkzoekenden - SINE (= sociale inschakelingseconomie) verdwijnt vanaf 1 juli 2023 in Vlaanderen.

De opheffing betekent dat vanaf 1 juli 2023 in het Vlaams Gewest geen nieuwe opstart van een SINE-doelgroepvermindering meer mogelijk is.

 

Overgangsmaatregel

Een werkgever die de SINE-voordelen al geniet, kan ze wel nog gedurende 24 maanden behouden voor:

  • aanwervingen uiterlijk 30 juni 2023; én

  • op voorwaarde van 'ononderbroken dienst' van de betrokken werknemer.

Dit wil zeggen dat de doelgroepvermindering SINE - vanuit de overgangsregeling - nog uiterlijk tot 30 juni 2025 kan voorkomen in het Vlaams Gewest. Dan verdwijnt die definitief.

 

In een notendop

Deze doelgroepvermindering is bestemd voor een beperkt aantal werkgevers die in het kader van de sociale inschakelingseconomie bijzonder moeilijk te plaatsen werkzoekenden herinschakelen en tewerkstellen. Zij moeten beschikken over een erkenning van het Gewest in dit verband. 

 

De beoogde werkzoekenden voldoen aan bepaalde criteria bij hun aanwerving   (arbeidshandicap en/of langdurige werkloosheid, zeer lage geschooldheid en/of sociale moeilijkheden) en zijn gerechtigd op een herinschakelingsuitkering ten laste van de RVA of een tussenkomst in het loon (maatschappelijke integratie of financieel maatschappelijk hulp).

 

De doelgroepvermindering voor de werkgever bedraagt maximum 1.000 euro per kwartaal.  De looptijd van het bijdragevermindering varieert naargelang de concrete situatie van de werknemer (10 of 20 kwartalen telkens verlengbaar, of alle kwartalen van de tewerkstelling). 

 

Wat komt er ter vervanging?

Werkgevers die niet langer aanspraak kunnen maken op een doelgroepvermindering SINE kunnen voor de aanwerving en tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking met hoofdverblijfplaats in het Vlaams Gewest (of hoofdverblijfplaats in de EU of EER én tewerkgesteld in het Vlaams Gewest) beroep doen op werkondersteunende maatregelen

 

Het gaat om steunmaatregelen in het kader van het individueel maatwerk dat start vanaf 1 juli 2023.

 

Werkgevers kunnen in dat kader een loonpremie aanvragen en eventueel ook een begeleidingspremie ingeval van behoefte aan begeleiding op de werkvloer. 

De aanvraag moet gebeuren bij de Vlaamse administratie bevoegd voor sociale economie. 

 

De VDAB stelt de behoefte aan en de duurtijd van werkondersteunende maatregelen vast voor de persoon met een arbeidsbeperking.  De steun is in principe tijdelijk en degressief en ook gekoppeld aan bepaalde voorwaarden in hoofde van de werkgever en werknemer.  

 

Voormalige sociale werkplaatsen kunnen voor bepaalde van hun doelgroepwerknemers een compensatievergoeding toegekend krijgen. Dit ter vervanging van de bijkomende herinschakelingsuitkeringen die voor hen aan het Fonds voor Bestaanszekerheid gestort worden.  

 

In een aparte nieuwsbrief volgt een uitgebreidere bespreking van het decreet voor individueel maatwerk.

 

Merk op!

Deze doelgroepvermindering werd al eerder stopgezet voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige Gemeenschap.  Vanaf 1 juli 2023 blijft de doelgroepvermindering SINE enkel nog bestaan voor tewerkstellingen in het Waals Gewest (zonder de Duitstalige Gemeenschap).

 

 

Doelgroepvermindering leerlingen alternerend leren (en jongeren DBSO)

 

De doelgroepvermindering - van toepassing in het Vlaams Gewest - voor leerlingen in een duale of alternerende opleiding en voor deeltijds werkende jongeren uit het deeltijds beroepssecundair onderwijs verdwijnt vanaf 1 juli 2023. De Vlaamse Regering voorziet geen overgangsregeling.

 

Ter herinnering

De doelgroepvermindering is bestemt voor jongeren die hun vak leren op school én op de werkvloer (minstens 20 uur per week opleiding op de werkvloer).  De werkgever die dergelijke jongeren opleidt in een Vlaamse vestigingseenheid kan een bijdragevermindering ontvangen van maximum 1.000 euro per kwartaal tijdens de volledige duur van de opleiding.

 

Wat komt er ter vervanging?

Vanaf september 2023 start in het Vlaams Gewest een nieuwe regeling werkplekleren.

Men voorziet een nieuwe premie 'kwalificerend werkplekleren' voor ondernemingen en een 'leerlingenpremie alternerende opleiding' voor de leerling zelf

 

De krachtlijnen van die regeling liggen vast in een decreet van 23 december 2022.

De Vlaamse Regering zal de voorwaarden en praktische modaliteiten nog nader vastleggen  Er komt nog een uitvoeringsbesluit.

 

Het nieuwe werkplekleren met de nieuwe premies voor werkgever en leerling bespreken we in een latere nieuwsbrief. 

 

Merk op!

De Vlaamse doelgroepvermindering voor laaggeschoolde jonge werknemers blijft bestaan. Die doelgroepvermindering biedt een volledige vrijstelling van basiswerkgeversbijdragen gedurende 8 kwartalen.  Het gaat in dit geval niet om leerlingen die alternerend leren, maar om de aanwerving van jonge laaggeschoolde werknemers die voldoen aan een aantal voorwaarden (jonger dan 25 jaar, zonder diploma secundair onderwijs, met een refertekwartaalloon beneden 7.500 euro het eerste jaar, beneden 8.100 euro het tweede jaar, met een elektronisch dossier bij de VDAB).  

 

Doelgroepvermindering mentors

 

Ook de doelgroepvermindering voor mentors wordt stopgezet in het Vlaams Gewest vanaf 1 juli 2023 zonder overgangsregeling.

 

Ter herinnering

De bijdragevermindering bedraagt maximum 800 euro per kwartaal voor 'mentors' die de werkgever tewerkstelt voor de begeleiding van personen die een stage of opleiding volgen.  Het is gericht op welbepaalde doelgroepen zoals erkende leerlingen, IBO's, leerkrachten TSO, cursisten jonger dan 26 jaar uit het volwassenenonderwijs, …

Het aantal mentors is beperkt en hangt af van het aantal begeleide personen. De mentor moet beschikken over voldoende relevante beroepservaring en in het bezit zijn van een getuigschrift 'mentor'.

 

Wat komt er ter vervanging?

De nieuwe premie kwalificerend werkplekleren vervangt de mentorkorting in het Vlaams Gewest vanaf september 2023.   Een bespreking volgt in een aparte nieuwsbrief. 

 

Merk op!

Deze bijdragevermindering voor mentors blijft dan nog enkel bestaan voor de Duitstalige Gemeenschap.  

Bron:
Vlaams Decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling (1), B.S. 11 maart 2022, artikelen 58, 84 en 85.
Besluit van 15 juli 2022 van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 14 januari 2022 over maatwerk bij individuele inschakeling, B.S. 19 augustus 2022, artikelen 79 en 95.
Vlaams Decreet van 23 december 2022 over de premie kwalificerend werkplekleren voor ondernemingen en de leerlingenpremie alternerende opleiding (1), BS 31 januari 2023, artikelen 21, 22 en 26.
Inhoudstafel

Juridische inhoud

 

 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.