Feedback
ella
Corona: verlenging maatregelen werkloosheid tot 30 september 2021
Uit het Belgisch Staatsblad van 19/07/2021
Gepubliceerd op 20/07/2021

We kondigden al eerder aan dat de federale regering een hele reeks lopende steunmaatregelen zou verlengen tot 30 september 2021.

 

Nu verscheen het koninklijk besluit voor de verlenging van een aantal werkloosheidsmaatregelen in het Staatsblad.

 

Tijdelijke werkloosheid overmacht corona volgens de eenvoudige procedure en aanverwanten

 

Sinds 1 oktober 2020 kunnen alle ondernemingen gebruik maken van tijdelijke werkloosheid overmacht corona volgens een eenvoudige procedure. De maatregel werd reeds meermaals verlengd. Het wettelijk kader voor een verlenging tot 30 september 2021 is nu gepubliceerd.

 

De voornaamste principes kort samengevat:

 

  • voor alle ondernemingen getroffen door coronacrisis

 

Corona-werkloosheid geldt voor alle ondernemingen die getroffen zijn door de coronacrisis. De procedure geldt ongeacht de eigenlijke reden. Zowel dus voor situaties van overmacht (bijvoorbeeld verplichte sluiting), als voor werkgebrek ingevolge de coronacrisis (economische reden).

 

  • eenvoudige procedure voor corona-werkloosheid

 

De werkgever kan corona-werkloosheid bij de RVA aanvragen met een maandelijkse aangifte ASR scenario 5.

 

Hierin meldt hij:

    • 'overmacht' als reden van de tijdelijke werkloosheid’;
    • ‘coronavirus’ als reden van de overmacht;
    • de dagen waarop de werknemer tijdelijk werkloos is met code 5.4.

 

Voor klanten van het sociaal secretariaat SD Worx volstaat het de juiste code voor de werkloosheidsdagen in het payrollpakket aan te geven.

 

Voor de specifieke overmachtssituaties is het belangrijk dat de werkgever de nodige attesten bijhoudt. Deze dienen dan als bewijs in geval van controle. Hij moet de attesten niet meer bezorgen aan de RVA.

 

Daarnaast moet de werkgever de voorafgaande meldingsplicht van tijdelijke werkloosheid aan de werknemer ook nog steeds naleven.

 

Tot 30 september 2021 vallen de andere normale formaliteiten weg. Denk aan:

    • de voorafgaande mededeling van de tijdelijke werkloosheid overmacht aan de RVA;
    • de aangifte ASR 2 (om het recht op tijdelijke werkloosheid in hoofde van de werknemer vast te stellen);
    • de afgifte aan de werknemer van een controlekaart, met daaraan gekoppeld de verplichtingen inzake het validatieboek.

 

  • andere vormen van tijdelijke werkloosheid: geen controlekaart tot 30 september 2021

 

Voor andere vormen van tijdelijke werkloosheid dan corona-werkloosheid blijven de vereiste formaliteiten van toepassing. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijke werkloosheid omwille van slecht weer.

 

In alle stelsels van tijdelijke werkloosheid vervalt de verplichting voor de werkgever om een controlekaart (C3.2.A – controleformulier) aan de werknemer te bezorgen. Dit geldt ook in de bouwsector.

 

De vrijstelling wordt eveneens verlengd tot 30 september 2021.

 

  • hogere tijdelijke werkloosheidsuitkering

 

70% voor alle tijdelijk werklozen

 

De werkloosheidsuitkering bedraagt voor alle tijdelijk werklozen 70% van het geplafonneerd brutoloon.

Dit percentage is nu verlengd tot 30 september 2021. Het geldt ongeacht de reden van tijdelijke werkloosheid (bijvoorbeeld ook bij slecht weer).

 

5,63 euro per werkloosheidsdag bij overmacht, uitgezonderd medische overmacht


Voor tijdelijke werkloosheid overmacht komt daar 5,63 euro per werkloosheidsdag bij, ten laste van de RVA. Met tijdelijke werkloosheid overmacht bedoelt men:

    • coronawerkloosheid;
    • tijdelijke werkloosheid overmacht wegens een andere reden dan corona (bijvoorbeeld brand in het bedrijf), met uitzondering van medische overmacht. 

 

  • geen wachttijd

 

Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen hoeft de werknemer geen wachttijd te vervullen. De vrijstelling van wachttijd geldt zowel voor corona-werkloosheid als voor tijdelijke werkloosheid om economische reden (arbeiders en bedienden). Ze geldt nu tot 30 september 2021.

 

Ook de versoepeling op het vlak van de vergoedbaarheidsvoorwaarden blijft van toepassing voor tijdelijk werklozen. Dit houdt in dat:

    • de tijdelijk werkloze een bestaande bijkomstige activiteit verder kan uitoefenen zonder aangifte. De inkomsten beïnvloeden de werkloosheidsuitkeringen niet;
    • werknemers die een wettelijk pensioen ontvangen (ook 65-plussers) tijdelijke werkloosheidsuitkeringen kunnen krijgen.
      Het pensioen beïnvloedt de werkloosheidsuitkering niet.

 

Verlenging bevriezing definitieve werkloosheidsuitkeringen

 

Volledig werklozen zien hun werkloosheidsuitkering in principe geleidelijk aan verminderen. In technische termen spreekt men van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen.

 

Sinds 1 april 2020 heeft men die degressiviteit bevroren. Ook deze maatregel wordt opnieuw verlengd, tot 30 september 2021. Concreet verlengt men de vergoedingsperiode waarin de werkloze zich op 1 april 2020 bevond, tot 30 september 2021.

 

Dit geldt ook voor wie een uitkeringsaanvraag indient (of indiende) in de maanden april 2020 tot en met september 2021. De fase waarin de werkloze start, wordt verlengd met de periode van die fase gelegen in de maanden april 2020 tot en met september 2021. Enkel volledige maanden in die periode verlengen de vergoedingsfase.

 

Inschakelingsuitkeringen

 

Ook voor de aangepaste berekeningswijze van de maximale toekenningsperiode van de inschakelingsvergoeding (36 maanden) voor jonge werkzoekenden komt er een verlenging tot 30 september 2021.

 

Voor de berekening van die periode van 36 maanden houdt men nu geen rekening met de periode van 1 april 2020 tot 30 september 2021.

 

Inwerkingtreding

 

Het koninklijk besluit treedt in werking op 30 juni 2021.

Bron:
Koninklijk besluit van 11 juli 2021 tot verlenging van diverse maatregelen genomen op vlak van werkloosheid in het kader van de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.