Feedback
ella
Maatregelen voor werknemers in corona werkloosheid
Uit het Belgisch Staatsblad van 03/07/2020
Gepubliceerd op 03/07/2020

Via een bijzondere-machtenbesluit neemt de regering nog enkele maatregelen ter ondersteuning van werknemers die  tijdelijk werkloos zijn wegens corona.

 

Aard corona werkloosheid: tijdelijke overmacht

 

Het bijzondere-machtenbesluit legt de aard vast van de tijdelijke werkloosheid volgens de eenvoudige procedure (verder corona werkloosheid genoemd).

 

Situaties die sinds de coronacrisis aanleiding kunnen geven tot corona werkloosheid zijn bijvoorbeeld:

  • bedrijven die:
    • moesten sluiten op overheidsbevel;
    • hun activiteiten moesten stopzetten of verminderen omdat ze de regels van social distancing niet kunnen naleven; 
    • zich geconfronteerd zien met een gebrek aan werk als rechtstreeks gevolg van de coronacrisis
  • werknemers die in quarantaine worden geplaats omdat ze tot een risicogroep behoren of in contact zijn geweest met een besmette persoon.

 

Het besluit bepaalt dat volledige of gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid in deze gevallen voortvloeit uit een omstandigheid van tijdelijke overmacht (art. 26 W.03.07.1978) die het gevolg is van de COVID-19-epidemie.

 

Maatregelen

 

De regering neemt volgende maatregelen.

 

  1. Geen uitbesteding van werk aan derden of aan studenten


Het is niet de bedoeling om het werk van werknemers, die tijdelijk werkloos zijn wegens overmacht door de coronacrisis, uit te besteden aan derden of te laten uitvoeren door studenten.

 

De werkgever die zich hier niet aan houdt, moet het normale loon betalen aan de tijdelijk werkloos gestelde werknemer voor de dagen dat hij zijn werk uitbesteedde aan derden of aan studenten.

 

Het verbod van uitbesteding aan derden of aan studenten geldt niet wanneer de corona werkloosheid voortvloeit uit een quarantainemaatregel.

 

Het verbod treedt in werking op 13 juli 2020.

 

Merk op dat de RVA in het algemeen heel streng is bij het uitbesteden van het werk van werknemers die tijdelijk werkloos zijn.

Uitbesteding van hun werk aan andere werknemers die niet vast in dienst zijn, zoals bijvoorbeeld flexijobbers, aanvaardt de RVA niet. De RVA voert hierop controles uit.

 

  1. Werknemer in quarantaine: formaliteiten + model getuigschrift


De werknemer die preventief in quarantaine wordt geplaatst, moet zijn werkgever hiervan onmiddellijk op de hoogte brengen. De werkgever mag ter bevestiging een geneeskundig getuigschrift vragen aan de werknemer.

 

Het attest moet overeenstemmen met het model, zoals verschenen in het staatsbladvan 3 juli 2020 (model staatsblad)

 

De werknemers die zich in zo'n situatie bevinden, zijn niet in arbeidsongeschiktheid. Ze worden preventief verwijderd omwille van symptomen die kunnen wijzen op corona of omdat zij tot een risicogroep behoren.

 

Omdat zij eigenlijk arbeidsgeschikt zijn, komen zij in aanmerking voor corona werkloosheid in zoverre telewerk niet mogelijk is.

 

De regeling treedt in werking op 13 juli 2020.

 

  1.  Extra formaliteit bij corona werkloosheid: individuele kennisgeving

 

De eenvoudige procedure om corona werkloosheid toe te passen, krijgt een extra formaliteit.

 

Kennisgeving: individueel of collectief

 

Wanneer de werkgever corona werkloosheid wil inroepen, moet hij een individuele kennisgeving richten aan elke betrokken werknemer.

Dit geldt zowel bij volledige als bij gedeeltelijke tijdelijke werkloosheid.

 

De melding moet:

  • ten laatste de dag voorafgaand aan de ingangsdatum van de tijdelijke werkloosheid gebeuren of uiterlijk vóór de werknemer zich naar het werk begeeft;

  • een aantal verplichte gegevens bevatten, zoals

    • de periode waarop de kennisgeving betrekking heeft;

    • de dagen of het aantal dagen waarop de werkgever de werknemer tijdelijk werkloos stelt, en desgevallend de dagen of het aantal dagen waarop de werknemer tewerkgesteld blijft.

 

De kennisgeving kan ook collectief gebeuren. Maar enkel op voorwaarde dat het voor elke individuele werknemer duidelijk is aan welke arbeidsregeling hij is onderworpen.

 

De werkgever moet een nieuwe kennisgeving verrichten aan de betrokken werknemers wanneer hij:

  • het oorspronkelijk voorziene aantal werkloosheidsdagen wil verhogen; of

  • van gedeeltelijke schorsing wil overgaan naar een volledige schorsing.

 

Wijze van kennisgeving

 

De wijze waarop de kennisgeving moet gebeuren, is volledig vrij (sms, e-mail, schriftelijk,  …). De werkgever moet wel kunnen bewijzen dat hij de kennisgeving verrichtte.

 

Formaliteiten uitkering

 

Daarnaast moet de werkgever de werknemers die hij tijdelijk werkloos stelt, informeren over de formaliteiten die zij moeten vervullen om een uitkering van de RVA te krijgen.

 

Intrekking of schorsing tijdelijke werkloosheid

 

Indien nodig kan de werkgever de tijdelijke werkloosheid intrekken of schorsen.

 

Sanctie

 

Bij niet-naleving van de kennisgeving aan de werknemer, volgt een sanctie. De werkgever moet het normaal loon van de werknemer betalen voor de periode die voorafgaat aan het vervullen van die kennisgeving.

 

Overlegorganen

 

De werkgever die gebruik maakt van de regeling tijdelijke werkloosheid overmacht (corona) moet de ondernemingsraad op de hoogte brengen. Bij gebreke van een ondernemingsraad informeert hij de syndicale afvaardiging.

 

De kennisgevingsplicht geldt vanaf 13 juli 2020: 

  • voor nieuwe aanvragen tijdelijke werkloosheid
    Meer bepaald voor ondernemingen die ofwel voor de eerste keer een aanvraag doen of opnieuw een aanvraag indienen;

  • in geval van:

    • verhoging van het oorspronkelijk aantal werkloosheidsdagen;

    • overgang van gedeeltelijke schorsing naar volledige schorsing corona werkloosheid. 

 

In bijlage vind je een suggestie van kennisgeving.

Bron:
Bijzondere-machtenbesluit nr. 37 van 24 juni 2020 tot uitvoering van artikelen 2 en 5 van de wet van 27 maart 2020 die machtiging verleent aan de Koning om maatregelen te nemen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus COVID-19 (II) tot ondersteuning van de werknemers

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.