sociale verkiezingen

Sociale verkiezingen: Nieuws

De 50- en 100-grens, over welke periode te berekenen?

(19/12/2014)

De grootte van het gemiddeld personeelsbestand bepaalt of de werkgever in 2016 sociale verkiezingen zal moeten organiseren, of niet. 50 is de drempel voor een comité preventie en bescherming op het werk, 100 voor de ondernemingsraad.

 

Sinds jaar en een dag wordt dit gemiddelde berekend over het kalenderjaar voor het jaar waarin de sociale verkiezingen doorgaan. Voor de verkiezingen 2016 zou het gemiddeld personeelsbestand dus worden berekend over het kalenderjaar 2015.

 

Eigenlijk zit in dit stukje wetgeving sinds decennia een anomalie. De verkiezingprocedure start immers 150 dagen voor de dag van de verkiezingen zelf. Op de kalender bekeken, houdt dit in dat de werkgever de procedure moet starten in december van het jaar voordien, m.a.w. in december 2015 voor de verkiezingen in mei 2016. Op dat moment heeft hij echter nog geen zekerheid of hij de drempel van 50 of 100 al dan niet bereikt! De referteperiode is immers nog niet volledig voorbij. Dit kan leiden tot de vervelende situatie dat de werkgever de verkiezingsprocedure heeft opgestart, om enkele dagen of weken later tot de constatatie te komen dat dit niet eens moest. Dit leidde in het verleden al tot meerdere discussies voor het arbeidsgerecht.

 

Daarom werd voorgesteld omde referteperiode met één kwartaal te vervroegen. Voor de sociale verkiezingen van 2016 zou dat betekenen: van 1 oktober 2014 tot 30 september 2015. Een nobel voornemen dat het probleem hierboven in de toekomst kan vermijden, ware het niet dat de referteperiode voor deze verkiezingen dan al begonnen zou zijn. In zijn advies van 3 december jongstleden is de Nationale Arbeidsraad dit idee dan ook niet ongenegen, maar wijst erop dat - indien het Koninklijk Besluit al op de verkiezingen van 2016 van toepassing zou zijn -de referteperiode intussen al een aanvang heeft genomen sinds 1 oktober. De Nationale Arbeidsraad besluit dat zij geen voorstander is van een vervroeging van de referteperiode, daar 'dit problemen stelt voor sommige van haar leden'. De Nationale Arbeidsraad geeft m.a.w. hierover een negatief advies.

 

Ook al kan hierover nu nog geen zekerheid worden geboden, het ziet er dus naar uit dat voor de sociale verkiezingen van 2016 de referteperiode voor de berekening van het gemiddeld personeelsbestand waarschijnlijk over het kalenderjaar 2015 zal behouden blijven. Meer nieuws en definitieve reglementering is te verwachten in het voorjaar van 2015.

 

Zonder in detail te treden, zou voor de sociale verkiezingen 2016 het gemiddeld personeelsbestand dus als volgt worden berekend:

aantal dagen van inschrijving in DIMONA of personeelsregister tijdens 2015
365

Voor de werknemers van wie het werkelijk uurrooster de 3/4de niet bereikt van een voltijdse tewerkstelling, wordt niet gedeeld door 365, maar door 730.

 

Niet alleen werknemers met een arbeidsovereenkomst tellen mee; dit is ook het geval voor leerlingen, personen die een beroepsopleiding volgen (IBO) of onderzoekers aangeworven door het Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. De aard van de arbeidsovereenkomst speelt geen rol: studenten, arbeiders, bedienden, kaders, leidinggevenden met een arbeidscontract, handelsvertegenwoordigers, … tellen mee.

 

De werknemers met een vervangingsovereenkomst die een werknemer vervangen wiens arbeidsovereenkomst geschorst is tellen niét mee.


Vergeet de uitzendkrachten niet! Ook zij worden mee in rekening gebracht in het laatste kwartaal van de referteperiode. U zal dan een bijzonder register moeten bijhouden. De waarde van iedere uitzendkracht berekent u als volgt:

 

Aantal dagen inschrijving in het bijzonder register van uitzendkrachten in het laatste kwartaal 2015
92

Uitzendkrachten die tijdelijk een werknemer vervangen wiens arbeidsovereenkomst geschorst is, hoeven niet meegeteld te worden. Voor uitzendkrachten van wie het werkelijke uurrooster niet de 3/4de bereikt van een voltijdse tewerkstelling, wordt niet gedeeld door 92, maar door 184.

 

Meer informatie vindt u op: www.sdworx.be/socialeverkiezingen.

 


 

Naar http://www.sdworx.be/socialeveriezingen.