sociale verkiezingen

Sociale verkiezingen: Nieuws

Enkele spraakmakende vonnissen

(29/06/2015)

Jan Vanthournout, senior Legal manager bij SD Worx, worstelde zich doorheen de bergen rechtspraak over de sociale verkiezingen 2012. We geven hier een korte samenvatting van enkele spraakmakende vonnissen. In de komende nummers van deze nieuwsbrief maken we er een vast rubriekje van.

 


Tarzan (Arbrb. Luik 25 april 2012, AR 910/46709, niet gepubliceerd)
Een werkgever uit het Luikse krijgt een kandidatenlijst in de bus met daarop volgende namen (voor en achternaam zijn uiteraard fictief, de bijnamen al te echt): "Jos Peeters aka Tarzan", "Pierre Roland aka Boule", "Hubert Daisne aka Miko". De werkgever ziet de humor van de roepnamen niet in en plakt de lijst aan met daarop enkel voor- en achternaam. De vakbond stapt naar de rechter en eist op straffe van dwangsom dat de kleurrijke roepnamen toch toegevoegd worden. De rechter stelt de vakbond in het gelijk: art. 36 van de Wet op de Sociale Verkiezing stelt duidelijk dat kandidatenlijsten moeten aangeplakt worden zoals ze werden ontvangen. De werkgever moet zo snel mogelijk zijn ingreep ongedaan maken.

 

Moraal van het verhaal: bij het aanplakken van de kandidatenlijsten speelt u als werkgever een passieve rol. Uw enige taak bestaat er op dat moment in de ontvangen lijsten aan te plakken. Heeft u bedenkingen bij de gebruikte roepnamen? Vindt u dat een van de kandidaten niet voldoet aan de verkiesbaarheidsvoorwaarden? Merkt u een typfout op of een flauw grap? Ga er niet op in, de lijsten moet aangeplakt worden zoals ze werden ontvangen. Voor al uw bezwaren is er een beroepsprocedure voorzien. Als u de voorziene procedure niet volgt en op eigen initiatief handelt, dan krijgt u het deksel op de neus.

 


Bolletje of kruisje(Arbrb. Hasselt 28 juni 2012, AR 212238, niet gepubliceerd)
De verkiezingen zijn achter de rug, de stemmen geteld en een werkgever uit Limburg meent eindelijk even te kunnen uitblazen. Tot hij voor de arbeidsrechtbank gedaagd wordt omdat een vakbond een hertelling van de stemmen eist. De reden? De voorzitter van een stembureau was nogal strikt tijdens de telling en verklaarde dat alle stemmen waarvan het bolletje niet volledig gekleurd was als ongeldig moesten beschouwd worden. Elf kiezers kozen ervoor om een kruisje te zetten, een vinkje of omcirkelden het vakje in plaats van het in te kleuren. Elf stemmen werden daarom ongeldig verklaard.

 

De arbeidsrechtbank van Hasselt moest in al zijn wijsheid wel een hertelling opdragen. De wet op de sociale verkiezingen voorziet namelijk uitdrukkelijk dat een stem een stem is ook al is zij "op onvolmaakte wijze aangebracht". De werkgever wordt veroordeeld tot de gerechtskosten, en moet zijn stembureau nogmaals samen roepen om opnieuw aan het tellen te slaan.

 

Moraal van het verhaal: zorg ervoor dat de voorzitters van ieder stembureau goed opgeleid worden of laat u tijdens de verkiezingsdag bijstaan door een specialist ter zake. Sluit eventueel een voorafgaandelijk akkoord met de bonden over wat er al dan niet als een geldig stem beschouwd zal worden en communiceer dat ook duidelijk naar alle werknemers.

 

Samensmelting(Arbrb. Turnhout 6 februari 2012,  AR12/82/A, niet gepubliceerd)
Een bedrijf neemt zijn aanpalende logistieke partner over en laat alles opgaan in één technische bedrijfseenheid. In het kader van de conventionele overgang van onderneming (volgens de spelregels van cao 32bis van de NAR) stemmen de vakbonden er, al dan niet stilzwijgend, mee in dat de respectievelijke ondernemingsraden en CPBW's niet gefusioneerd worden maar afzonderlijk blijven bestaan. Bij het opstarten van de verkiezingsprocedure in 2012 gaat de werkgever er dan ook van uit dat de procedure opnieuw over twee verschillende technische bedrijfseenheden gevoerd zal worden.

 

De vakbonden betwisten dit en trekken naar de rechter met de vraag om alles te bundelen onder één technische bedrijfseenheid, met een gemeenschappelijke ondernemingsraad en CPBW. De rechter volgt hen hierin en stelt vast dat door de fusie er sprake is van een zodanig sterke sociaal-economische samenhang dat men wel degelijk moet spreken over een gemeenschappelijke technische bedrijfseenheid.

 

Moraal van het verhaal: na een fusie of overname is het erg belangrijk om de structuur van uw technische bedrijfseenheden goed in kaart te brengen. Afspraken die met de vakbonden werden gemaakt, stilzwijgend of uitdrukkelijk, tijdens de overname of fusie gelden slechts tot aan de volgende sociale verkiezingen.

 


 

Naar http://www.sdworx.be/socialeveriezingen.