De verkwikkende stem van het personeel  

Afvalverwerker IVBO stapt af van directieve stijl

De afvalintercommunale IVBO in Brugge neemt poolshoogte van het engagement van zijn medewerkers. Uit een enquête blijkt het daarmee goed gesteld te zijn, maar werkpunten zijn er wel, weet directeur Pieter Vijncke.
Ben De Bruyn
Het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking (IVBO) uit Brugge en Ommeland maakt een omwenteling door van een directief gestuurde organisatie naar een bedrijf waar de mening van de medewerkers steeds belangrijker wordt. Directeur Pieter Vijncke luistert naar de stem van het personeel: “In het voorjaar van 2010 hielden we een enquête naar het engagement van onze mensen. De vraag naar meer inbreng bleek bij iedereen te leven.”
Die inspraak is volgens Pieter Vijncke een voorwaarde om de knowhow in het bedrijf ten volle tot zijn recht te laten komen: "Veel mensen werken hier sinds de opstart in 1982. Ze namen de gewoonte aan om te luisteren naar iemand die in hun ogen meer wist. Ze hebben niet de reflex hun eigen stem te laten horen, terwijl wij vandaag wensen dat ze met hun knowhow naar buiten komen."
De IVBO-werknemers stelden in de enquête dat ze te weinig betrokken werden. Pieter Vijncke: "We communiceerden op het verkeerde moment of aan de ene groep wel en aan de andere niet. Dat heeft ten dele met de ploegenarbeid te maken, die gelijktijdige communicatie moeilijk maakt. We maken gebruik van e-mail, een nieuwsflash en intranet, maar dat heeft toch een ander effect dan wanneer je iets persoonlijk uitlegt."
Pieter Vijncke en zijn team gingen met behulp van SD Worx de acties beter stroomlijnen. “We hebben twee grote beeldschermen opgehangen: één met de planning van de ophaalrondes en één met informatie over de arbeidsongevallen en een echte nieuwsflash. In de controlekamer van de oven hangt een bericht 'het lopend vuur', waarop boodschappen worden doorgegeven aan de 24 shiftwerkers. Daarnaast legden wij in twee workshops onze beleidsvisie voor aan alle leidinggevenden en stafmedewerkers en vroegen hen om suggesties te doen. Uit die gesprekken hebben wij een prioriteitenlijst opgesteld”, zegt de directeur. De brainstorm leidde bij IVBO al tot concrete acties, zoals een sensibiliseringsactie over afvalsortering. Bij de afvalverwerking wordt gezocht hoe IVBO de vlakte met verbrandingsas kan verbeteren en ook een investering van 30 miljoen euro in een nieuwe turbine was een belangrijke stap.
Pieter Vijncke en zijn managementteam hebben wel nog af te rekenen met de 'oude' cultuur: “Bij de medewerkers moet nog het vertrouwen groeien dat inspraak mogelijk is, dat suggesties niet worden afgestraft maar juist worden toegejuicht." 

movieslideshareContacteer mij