Feedback
ella
Nieuwe Loontransparantierichtlijn gepubliceerd
Losse berichten 17/05/2023
Gepubliceerd op 10/06/2023

De nieuwe Loontransparantierichtlijn voor meer loontransparantie in ondernemingen is gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. De lidstaten kunnen nu starten met de omzetting van de richtlijn.

 

Met deze richtlijn wil de Europese Unie het beginsel 'gelijk loon voor gelijk werk voor mannen en vrouwen' versterken en de loonkloof dichten.

 

De richtlijn focust op twee punten:

  • maatregelen om loontransparantie te vergroten en;
  • rechtsmiddelen en handhavingsmechanismen.

 

Vergroten loontransparantie

 

Werknemers hebben het recht om informatie te vragen over:

  • hun individueel loon;

  • de gemiddelde loonschalen van werknemers die hetzelfde werk of gelijkwaardige arbeid verrichten in de onderneming verdeeld per geslacht.

 

Ook sollicitanten vallen onder de bescherming van de richtlijn. Zij moeten informatie ontvangen over het aanvangsloon of de loonvork van toepassing op de functie waarvoor zij solliciteren.

De werkgever mag ook niet langer naar het vorige loon van de sollicitant vragen.

 

Werkgevers moeten bovendien uitgebreider rapporteren over de loonkloof tussen hun vrouwelijke en mannelijke werknemers. Voor werkgevers met 100 tot 249 werknemers is dit een driejaarlijkse verplichting. Vanaf 250 werknemers moet men jaarlijks rapporteren.

 

Als uit de rapportering blijkt dat de loonkloof meer dan 5% bedraagt in een categorie van werknemers en dit niet door objectieve factoren te rechtvaardigen is, moet de werkgever maatregelen nemen om deze kloof te dichten.

 

Rechtsmiddelen en handhaving

 

Naast werknemers zullen ook verenigingen, organisaties en werknemers-vertegenwoordigers kunnen optreden in naam of ter ondersteuning van werknemers bij administratieve of gerechtelijke procedures.

 

Als de werknemer feiten aantoont waaruit directe of indirecte discriminatie blijkt, verschuift de bewijslast naar de werkgever. De werkgever moet dan het tegendeel bewijzen.

 

Wanneer discriminatie op grond van loon blijkt, heeft de werknemer het recht op volledige compensatie of herstel. Het gaat bijvoorbeeld om:

  • de volledige betaling van achterstallig loon;
  • bonussen;
  • voordelen in natura.

 

Omzetting door lidstaten tegen 7 juni 2026

 

De lidstaten hebben tot 7 juni 2026 de tijd om de richtlijn om te zetten naar nationale wetgeving.

 

Werkgevers en werknemers moeten dus nog even wachten op een verdere concrete invulling door de Belgische wetgever.

Wat betekent dit voor de werkgever?

De Loontransparantierichtlijn voorziet maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten.

 

De werknemers hebben het recht om meer informatie over hun loon te vragen.

 

Werkgevers moeten bijkomende informatie verschaffen aan werknemers en sollicitanten. Ze zullen ook moeten rapporteren rond de loonkloof in hun onderneming en, indien nodig, maatregelen nemen.

 

De Belgische wetgever moet de richtlijn nog omzetten naar nationale wetgeving. Zij hebben hiervoor tot 7 juni 2026. Voor de concrete invulling is het dus nog even wachten.

Bron:
Richtl. (EU) 2023/970 van het Europees Parlement en de Raad, 10 mei 2023 ter versterking van de toepassing van het beginsel van gelijke beloning van mannen en vrouwen voor gelijke of gelijkwaardige arbeid door middel van beloningstransparantie en handhavingsmechanismen, Pb.L. 17 mei 2023, afl. 132, 21.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.