Feedback
ella
De FOD Economie heeft vandaag de indexcijfers bekendgemaakt voor de maand september 2019.
 
De inflatie is de afgelopen maand sterk gedaald. De inflatie op jaarbasis bedraagt nu 0,80% tegenover 1,26% vorige maand. Dat betekent dat het afgevlakte gezondheidsindexcijfer van september 2019 (106,76) lager is dan dat van augustus 2019 (106,83).
 
De daling is nog beperkt maar een paar sectoren krijgen toch al te maken met een negatieve index. Dat is het geval voor de sectoren die maandelijks indexeren.
 
Opgelet! Een negatieve index leidt niet altijd direct tot een effectieve loondaling. Dat is afhankelijk van de afspraken in de sector. De sociale partners kunnen ook beslissen om een negatieve loonindexering niet toe te passen.
 
Een paar concrete voorbeelden:
 
In de petroleumsector (PC 117) verlagen de barema’s per 1 oktober 2019.
 
In de gas- en elektriciteitssector (PC 326) daarentegen is een wachttijd van één maand afgesproken. De barema’s blijven voorlopig ongewijzigd. Er is pas een daling van de lonen bij twee opeenvolgende negatieve indexaties.
 
Een dalende inflatie heeft ook gevolgen voor onze berekeningen van de toekomstige indexprognoses.
 
Voor sectoren die indexeren op een variabel tijdstip wordt de eerstvolgende indexatie uitgesteld in de tijd.
 
In sectoren waar er index is op een vast moment, zal de indexering lager zijn.
Voor het aanvullend paritair comité voor de bedienden (PC 200) daalt de prognose voor januari 2020 bijvoorbeeld van 1,21 % naar 0,69%.
 
De eerstvolgende overheidsindex wordt verwacht tegen april/mei 2020. Onze prognose van vorige maand voorzag januari/februari 2020.
 
Uiteraard blijven prognoses maar voorspellingen. Afwachten hoe de inflatie evolueert de volgende maanden.
Bron:

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.