Feedback
ella
Vergoeding binnenlandse dienstreizen: nieuwe voorwaarden en bedragen vanaf 1 september 2017?
Uit het Belgisch Staatsblad van 19/07/2017
Gepubliceerd op 06/09/2017

Vanaf 1 september 2017 wijzigen de bedragen en de voorwaarden voor de forfaitaire onkostenvergoeding of maaltijdvergoeding voor binnenlandse dienstreizen voor de federale ambtenaren grondig

 

Dit bedrag werd mits respect van de voorwaarden, ook aanvaard door de fiscus als norm voor de privésector om de maaltijdkosten verbonden aan een dienstreis in België op forfaitaire wijze belastingvrij te vergoeden. Door de wijziging verdwijnt de bestaande rechtsbasis waarop de huidige bedragen en voorwaarden zijn gebaseerd die ook in de privésector worden aanvaard.

 

Het is duidelijk dat het nieuwe - in de meeste situaties lagere - bedrag ook in de privésector kan gehanteerd worden als een ernstige norm om op forfaitaire basis belastingvrij deze maaltijdkosten te vergoeden.

 

Momenteel is het echter nog niet duidelijk of de nieuwe, strengere voorwaarden ook zullen gelden voor de privésector. De vraag werd voorgelegd via de Unie van Sociaal Secretariaten aan de fiscale administratie. Zodra wij meer nieuws ontvangen, brengen wij u verder op de hoogte.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Het nieuwe bedrag mag voortaan ook in de privésector gehanteerd worden als een ernstige norm. Het is momenteel nog niet duidelijk of de nieuwe toekenningsvoorwaarden ook gelden in de privésector. Hopelijk brengt de fiscus vlug meer duidelijkheid.

Bron:
K.B. van 13 juli 2017 tot vaststelling van de toelagen en vergoedingen van de personeelsleden van het federaal openbaar ambt, p. 73530.

Context

De werknemer die voor het werk een dienstreis moet ondernemen, maakt onderweg kosten om te eten en te drinken. Deze kosten mogen op forfaitaire wijze door de werkgever vergoed worden.

 

De belastingvrije forfaits zijn gebaseerd op de forfaits die ambtenaren hiervoor ontvangen. Deze forfaits gelden ook als norm voor de privésector.

 

Respecteert de werkgever deze bedragen en voorwaarden, dan worden deze vergoedingen beschouwd als een kost eigen aan de werkgever. M.a.w. een niet-belastbaar voordeel voor de werknemer en een aftrekbare beroepskost voor de werkgever.

 

Indien de forfaitaire verblijfsvergoedingen hoger zijn dan de maximumbedragen of wanneer de dienstverplaatsingen niet beantwoorden aan de opgelegde minimumduur, zijn het in principe belastbare bezoldigingen.

 

De toekenning van een hogere niet-belastbare verblijfsvergoeding blijft mogelijk als de werkgever het dubbel bewijs levert:

  • dat de vergoeding bestemd is tot het dekken van kosten die hem eigen zijn,
  • dat die vergoeding ook daadwerkelijk aan dergelijke kosten is besteed. 

 

Let op! Als de werknemer een forfaitaire kostenvergoeding krijgt, mag de werkgever diezelfde kost niet meer terugbetalen op basis van de werkelijke bewijsstukken.

Juridische inhoud

1. Regeling tot 31 augustus 2017

Volgende maximum forfaits zijn van toepassing:

 

Reis per kalenderdagToeslag wegens nachtverblijf
 Van meer dan 5 uur tot minder dan 8 uurVan 8 uur en meer (*)Logies op kosten van het personeelslid(**)Kosteloos logies(***)
Geïndexeerd bedrag (vanaf 1.7.2017)3,98 EUR19,99 EUR45,54 EUR23,97 EUR

(*) Dit maximumbedrag geldt eveneens voor reizen van minstens (ononderbroken) 5 uur  over de middag, m.a.w. waarin ook  het 13de en het 14de uur van de dag volledig in begrepen zijn.

(**) Vergoeding voor avondmaal, nachtverblijf en ontbijt

(***) Wanneer je logeert bij familie, kennissen, collega's,... waarvoor geen betaling gevraagd wordt.

2. Nieuwe regeling vanaf 1 september 2017

Het huidige K.B. van 24 december 1964 tot vaststelling van de vergoedingen wegens verblijfkosten toegekend aan de leden van het personeel van de federale overheid wordt opgeheven en vervangen.

 

Het bedrag en de toekenningsvoorwaarden wijzigen grondig.

2.1 Maaltijd- of dagvergoeding

Het bedrag van de dagelijkse vergoeding voor verblijfkosten bedraagt 16,73 EUR (niet-geïndexeerd 10 EUR) voor een verplaatsing van minimum 6 uur.

 

Er wordt een nieuwe voorwaarde m.b.t. de afstand ingevoerd: de afstand moet langer zijn dan 25 kilometer buiten de agglomeratie van de administratieve standplaats.

 

Bijkomend mag de werkgever of een derde de maaltijdkosten niet op een andere wijze vergoeden of mag geen aanleiding geven tot een voordeel van dezelfde aard (bijv. gebruik bedrijfsrestaurant).

2.2 Logies

Er is ook voorzien in een aanvullende vergoeding voor verblijfkosten als het personeelslid in het kader van de uitoefening van zijn functie buiten zijn woonplaats moet logeren en dat kosten voor hem teweegbrengt. Voorwaarde is wel dat de afstand langer is dan 75 kilometer buiten de agglomeratie van de administratieve standplaats

 

Het bedrag van de vergoeding  bedraagt 125,51 EUR per nacht (niet-geïndexeerd 75 EUR).

 

Deze vergoeding mag dus niet worden toegekend als het personeelslid over gratis huisvesting beschikt of over huisvesting waarvan de kost gedragen wordt door de werkgever.

Commentaar

Momenteel is het echter nog niet helemaal duidelijk in welke mate de nieuwe strengere voorwaarden ook zullen gelden voor de privésector. De vraag werd voorgelegd via de Unie van Sociaal Secretariaten aan de fiscale administratie. Zodra wij meer nieuws ontvangen, brengen wij u verder op de hoogte.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.