Feedback
ella
SWT'er kan vanaf 2019 met vervroegd pensioen
Losse berichten 06/12/2018
Gepubliceerd op 07/12/2018

 

Wie werkloosheidsuitkeringen met bedrijfstoeslag (SWT) ontvangt, kan nu niet met vervroegd pensioen gaan. Een SWT'er kan zijn wettelijk rustpensioen pas opnemen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd. Momenteel is dat 65 jaar, vanaf 2025 wordt het 66 jaar, in 2030 67 jaar.

 

Voor pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2019 komt er een versoepeling. De wetswijziging dateert al van eind 2017, maar zal pas binnenkort gevolgen hebben.

 

Een SWT-er die voldoet aan de vereiste leeftijd- en loopbaanvoorwaarden voor vervroegd pensioen, zal vanaf 2019 ook een vervroegd rustpensioen kunnen aanvragen. Het gaat om een mogelijkheid, geen verplichting.

 

Voorwaarden vervroegd pensioen vanaf 2019

Leeftijd Beroepsverleden*
  • vanaf 60 jaar
  • 44 jaar
  • vanaf 61 jaar
  • 43 jaar
  • vanaf 63 jaar
  • 42 jaar
Hierop zijn nog een aantal uitzonderingen mogelijk. De minimumleeftijd is sowieso 60 jaar.

 

* De periode als SWT'er komt ook in aanmerking om het beroepsverleden vereist voor het vervroegd pensioen te bepalen!

 

Gevolgen en aandachtspunten

De mogelijkheid voor een SWT’er om met vervroegd pensioen te gaan, roept een aantal vragen op. 

 

Vervalt het recht op de aanvullende vergoeding? Is de beslissing onomkeerbaar? Hoe weet de werkgever dat zijn ex-werknemer vervroegd pensioen neemt? Hoe zit het met de opbouw van wettelijke pensioenrechten? Wat zijn de gevolgen op het aanvullend pensioen?

 

In deze nieuwsbrief geven we een antwoord op die vragen.

 

Het is niet mogelijk een algemeen antwoord te geven op de vraag welk stelsel, SWT of vervroegd pensioen, het meest voordelig is. Elke SWT’er zal een persoonlijke keuze moeten maken, onder meer op basis van de elementen die we hier beschrijven. Niet enkel het onmiddellijk inkomen, maar ook de impact op wettelijk pensioen, aanvullend pensioen en mogelijkheid tot bijverdienen spelen mogelijk een rol.

 

Belangrijk is in elk geval dat de werkgever bij aanvang van het SWT duidelijk met de werknemer afspreekt dat deze laatste hem onmiddellijk informeert bij de opname van het vervroegd pensioen. Zo vermijden we onterechte betalingen en de terugvordering daarvan.

Context

Een SWT’er kan nu niet met vervroegd pensioen gaan. Hij kan het wettelijk rustpensioen pas opnemen vanaf de wettelijke pensioenleeftijd.  Momenteel is dat 65 jaar, vanaf 2025 en 2030 wordt het 66 en 67 jaar.

 

Voor pensioenen die ingaan vanaf 1 januari 2019 komt er een versoepeling. De wetswijziging dateert al van eind 2017, maar zal pas binnenkort gevolgen hebben.

 

Een SWT'er die voldoet aan de vereiste leeftijd- en loopbaanvoorwaarden voor vervroegd pensioen, zal vanaf 2019 ook een vervroegd rustpensioen kunnen aanvragen. Het gaat om een mogelijkheid, geen verplichting.

 

Voorwaarden vervroegd pensioen vanaf 2019

Leeftijd Beroepsverleden*
  • vanaf 60 jaar
  • 44 jaar
  • vanaf 61 jaar
  • 43 jaar
  • vanaf 63 jaar
  • 42 jaar
Hierop zijn nog een beperkt aantal uitzonderingen mogelijk. De minimumleeftijd is sowieso 60 jaar.

* De jaren als SWT'er komen in aanmerking om het beroepsverleden vereist voor het vervroegd pensioen te bepalen.

 

Deze nieuwe mogelijkheid roept een aantal concrete vragen op.  We beantwoorden ze in dit artikel.

Juridische inhoud

1.  Vervalt bij vervroegd pensioen het recht op de aanvullende vergoeding?

Zodra het vervroegd pensioen aanvangt, verdwijnt het recht op werkloosheidsuitkeringen.  Als gevolg daarvan is de aanvullende vergoeding ten laste van de werkgever (of een sectoraal fonds) niet meer verschuldigd.

 
Bovendien bevat de pensioenwetgeving een cumulverbod tussen een rustpensioen en een aanvullende vergoeding in het kader van SWT. De verdere maandelijkse betaling van de aanvullende vergoeding zal de uitbetaling van het pensioen belemmeren.

2.  Is de beslissing onomkeerbaar?

Eens de ex-werknemer met vervroegd pensioen gaat, is de beslissing onomkeerbaar. Hij kan niet meer terug voor het SWT-statuut opteren.

3. Zijn afspraken over vervroegd pensioen mogelijk bij aanvang van het SWT?

Werkgever en werknemer kunnen in onderling akkoord overeenkomen dat de werknemer op vervroegd pensioen zal gaan, zodra hij aan de voorwaarden voldoet. De werkgever kan dit echter niet eenzijdig bepalen.

4. Is de gepensioneerde nog beschikbaar voor de arbeidsmarkt?

Een gepensioneerde, ook wanneer hij in vervroegd pensioen is, hoeft niet meer beschikbaar te zijn voor de arbeidsmarkt. 

 

Een SWT'er moet aangepast beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.  Hij  kan hij onder bepaalde leeftijds- en loopbaanvoorwaarden wel een vrijstelling aanvragen. 

5. Is er nog opbouw van wettelijke pensioenrechten?

Zodra iemand met (vervroegd) rustpensioen gaat, is er geen verdere opbouw van pensioenrechten meer. Het bedrag van het pensioen staat met andere woorden vast, en zal enkel nog wijzigen door indexering of herwaardering. 

 

Bij SWT is er wel nog opbouw van wettelijke pensioenrechten. SWT is een ‘gelijkgestelde periode’ voor het wettelijk pensioen. Maar de opbouw is vaak beperkt. Perioden van SWT gelegen na 31 december 2016 zijn voor het pensioen maximaal gelijkgesteld aan het ‘beperkt fictief jaarloon’ (in 2018 is dat 24.247,04 EUR), indien het pensioen ten vroegste op 1 januari 2019 ingaat. 

Er zijn wel enkele uitzonderingen, waarin er nog steeds zoals vroeger een gelijkstelling is aan het ‘normaal fictief loon’.

6. Wat met de sociale bijdragen bij SWT (DecavaA)?

Bij SWT zijn zogenaamde DecavaA-bijdragen aan de RSZ verschuldigd. Het gaat zowel om een werknemersinhouding als om een patronale bijdrage. Zodra de SWT’er op vervroegd pensioen gaat, en er dus geen werkloosheidsuitkering en aanvullende vergoeding meer is, zijn de bijdragen uiteraard niet meer verschuldigd.

 

Let wel! Soms worden alle aanvullende vergoedingen in één keer betaald, dat noemen we een kapitalisatie.

 

Voor aanvullende vergoedingen die niet maandelijks tot de pensioenleeftijd worden betaald (bijvoorbeeld kapitalen), gebeurt de berekening van de DecavaA-bijdragen door het kapitaal fictief te spreiden tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar. Op die manier int de RSZ onmiddellijk de inhoudingen en bijdragen bij de betaling van het kapitaal, alsof de aanvulling wel maandelijks tot 65 jaar zou betaald worden.

 

De RSZ meldt ons dat deze berekeningswijze niet wijzigt, ook niet wanneer een SWT’er, vóór de leeftijd van 65 jaar, met vervroegd pensioen gaat. Zelfs indien we bij de betaling van het kapitaal met zekerheid weten dat de SWT’er met vervroegd pensioen gaat, blijft de werkwijze onveranderd. Het kapitaal moet fictief gespreid worden tot de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar.

7. Hoe verneemt de werkgever de beslissing van de SWT’er om vervroegd pensioen op te nemen?

De werkgever wordt niet automatisch op de hoogte gebracht van het feit dat zijn ex-werknemer vervroegd pensioen neemt. Toch is het zeer belangrijk dat de ex-werknemer zijn vroegere werkgever (of het sectoraal fonds) zo snel mogelijk inlicht. Zo vermijden we dat de aanvullende vergoeding ten onrechte verder betaald wordt, en dan nadien teruggevorderd wordt.

 

De werkgever neemt hierover best een meldingsplicht voor de werknemer op in een schriftelijke overeenkomst gesloten bij aanvang van het SWT.

8. Wanneer de SWT’er met vervroegd pensioen vertrekt, kan de werkgever dan nog beslissen om een aanvulling bij pensioen toe te kennen?

Bij de aanvang van het vervroegd pensioen houdt de verplichting tot betaling van de aanvullende vergoeding op. Maar kan de werkgever, die het budget misschien voorzien had, toch vrijwillig opteren om de aanvulling verder te betalen als aanvulling bij het vervroegd pensioen?

 

Een dergelijke aanvulling neemt dan de vorm aan van een individuele pensioentoezegging, die rechtstreeks door de werkgever aan de werknemer betaald wordt. Bovendien gebeurt de toezegging binnen de 36 maanden voor de aanvang van het vervroegd pensioen.

Deze elementen wijzen op een verboden pensioentoezegging.

9. Wat betekent op vervroegd pensioen gaan voor het aanvullend pensioen van de werknemer?

Sinds 2016 is de uitbetaling van het aanvullend pensioen gekoppeld aan het wettelijk rustpensioen. Wanneer een werknemer of ex-werknemer met (vervroegd) pensioen gaat, wordt het aanvullend pensioen automatisch uitbetaald. Als gevolg hiervan is het niet meer mogelijk om de opname van het aanvullend pensioen uit te stellen, zelfs indien het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst een latere leeftijd zou bepalen.

 

Op deze regel bestaan nog enkele beperkte uitzonderingen.

 

Voor de werknemers die in 2016 ten minste 55 jaar oud waren, is een geleidelijke verhoging van de leeftijd voorzien vanaf dewelke het aanvullend pensioen kan 'afgekocht worden' zonder dat dit samenvalt met de pensionering. Het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst moeten dit wel toelaten.

 

Er geldt ook een overgangsregeling voor werknemers die ten vroegste op de leeftijd van 55 jaar ontslagen worden en op SWT gaan in het kader van een herstructureringsplan dat neergelegd werd voor 1 oktober 2015. Zij kunnen hun aanvullend pensioen laten uitkeren vanaf 60 jaar, mits het pensioenreglement of de pensioenovereenkomst dit toelaat.

 

De opname van een aanvullend pensioenkapitaal (bij leven) vóór de leeftijd van 65 jaar is fiscaal echter minder voordelig voor het kapitaal gevormd met werkgeversbijdragen. Er geldt een taxatie van 20, 18 of 16,5% (exclusief gemeentebelasting). Indien een SWT’er het kapitaal pas op 65 jaar opneemt, en tot die tijd aangepast beschikbaar blijft voor de arbeidsmarkt, geldt een taxatie van 10% (exclusief gemeentebelasting).

 

Schematisch ziet dat er als volgt uit:

 

Uitkering vanaf Taxatie
60 jaar20%
61 jaar18%
62 - 64 jaar 16,5%
65 jaar en ouder16,5% of 10%*

 

* 10% is van toepassing op voorwaarde dat de werknemer:

 

  • het pensioenkapitaal ten vroegste ontvangt op de wettelijke pensioenleeftijd (momenteel 65 jaar); en
  • de laatste 3 jaren voorafgaand aan deze wettelijke pensioenleeftijd ononderbroken effectief actief is gebleven.  De periode tijdens dewelke een SWT’er werkloosheidsuitkeringen met bedrijfstoeslag geniet én aangepast beschikbaar is voor de arbeidsmarkt, is gelijkgesteld.

 

 

* Het belastingtarief van 16,5% is van toepassing wanneer de werknemer zijn wettelijk pensioen opneemt op 60 of 61 jaar, en tegelijkertijd zijn aanvullend pensioenkapitaal ontvangt.

10. Kan wie vervroegd pensioen neemt, nog bijverdienen?

Een gepensioneerde kan, binnen de grenzen van toegelaten arbeid, bijverdienen. Na 45 jaar loopbaan (of vanaf de leeftijd van 65 jaar) kan hij zelfs onbeperkt bijverdienen. Een gepensioneerde kan ook een flexi-job (bijvoorbeeld in een horecazaak), of een onbelaste bijverdienste in het kader van verenigingswerk of activiteiten van burger tot burger, uitoefenen.

 

Voor een SWT’er zijn de mogelijkheden tot bijverdienen veel beperkter. Hij kan wel het werk hervatten tijdens het SWT, met doorbetaling van de aanvullende vergoeding. Hij verliest dan de werkloosheidsuitkering.

11. Conclusie: wat is nu het meest voordelig? SWT of vervroegd pensioen?

SWT en vervroegd pensioen zijn moeilijk vergelijkbaar. Elke SWT’er zal, rekening houdend met het huidige inkomen in SWT en met het bedrag van het vervroegd pensioen, een persoonlijke keuze moeten maken. 

 

De website www.mypension.be bevat een raming van het pensioenbedrag. Bovendien kan elke 55-jarige bij de Federale Pensioendienst een gepersonaliseerde berekening van het pensioenbedrag op maat aanvragen.

 

Daarnaast zijn de aandachtspunten die we vermeld hebben (beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, impact op aanvullend pensioen, eventueel bijverdienen, verdere pensioenopbouw, afspraken met de ex-werkgever, …) ook belangrijk.   

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.