Feedback
ella
Lancering van het elektronische steunportfolio aan Waalse kmo’s
Uit het Belgisch Staatsblad van 04/01/2017
Gepubliceerd op 20/01/2017

Naar analogie met wat reeds in Vlaanderen bestaat, kondigt het Waalse Gewest de lancering aan van het elektronische steunportfolio voor Waalse kmo’s met hoogstens 250 werknemers.

Momenteel vinden veel startende ondernemers of bestaande kmo’s hun weg niet in de verschillende Waalse steunmaatregelen die hun oprichting of groei kunnen bevorderen. Zij klagen er ook over dat dezelfde basisgegevens meerdere keren verstrekt moeten worden bij de verschillende steunaanvragen.

Wallonië kent namelijk een groot aantal verschillende steunregelingen, zoals bijvoorbeeld opleidingscheques voor de oprichting van een onderneming, premies voor adviesdiensten of steun voor ondernemingsoverdracht.

Al deze steunmaatregelen in verband met de oprichting of de groei van een kmo worden nu samengebracht op één plaats binnen het geïntegreerde portfolio.

Het doel van het nieuwe systeem is dus transparanter en toegankelijker zijn voor kmo’s om de behandeling van de dossiers te versnellen en de administratieve rompslomp te verminderen.

Het nieuwe decreet heeft echter alleen betrekking op de toekenning van steun voor adviesverlening door een externe dienstverlener voor de oprichting of groei van een kmo. De rechtstreekse toekenning van tewerkstellingssteun aan de onderneming, zoals bijvoorbeeld het SESAM-systeem of de Waalse tewerkstellingspremie, wordt hier niet beoogd.

Het nieuwe decreet treedt in werking op 1 maart 2017, maar alle concrete modaliteiten voor de effectieve lancering van het elektronische portfolio zijn ons nog niet bekend. Het is dus wachten op de publicatie van de uitvoeringsbesluiten om te weten wanneer en hoe het systeem in de praktijk zal werken.

Bron:
Waals decreet van 21/12/16 houdende, voor de aangelegenheden geregeld krachtens artikel 138 van de Grondwet, opheffing van het decreet van 19 december 2002 betreffende de cheques voor het volgen van een opleiding met het oog op het opstarten van een onderneming in het kader van de toekenning van steun, d.m.v. een geïntegreerde portefeuille van steun in het Waalse Gewest, aan de projectdragers en aan kleine en middelgrote ondernemingen om diensten te betalen die het ondernemerschap of de groei bevorderen, en die een databank van authentieke bronnen vormt i.v.m. deze geïntegreerde portefeuille

Juridische inhoud

1. Voor welke Waalse kmo’s?

Het Waalse decreet neemt de Europese definitie van kmo over, namelijk een onderneming die minder dan 250 werknemers tewerkstelt en waarvan de jaaromzet niet hoger is dan 50 miljoen euro of waarvan de totale jaarbalans niet hoger is dan 43 miljoen euro.

Bovendien moet de kmo haar hoofdbedrijfszetel in het Waalse Gewest hebben om in aanmerking te komen voor het nieuwe systeem. En zij mag niet actief zijn in een sector die uitgesloten wordt door de Europese 'de minimis-verordening'. Vzw’s worden eveneens uitgesloten.

2. Wat is het elektronische portfolio?

Het elektronische portfolio is een gedematerialiseerd elektronisch betaalmiddel om via elektronische cheques diensten te vergoeden, verricht door dienstverleners, om het ondernemerschap of de groei te bevorderen.

De steun moet dus een toegevoegde waarde genereren voor de Waalse economie, met name in termen van:

  • creatie of behoud van jobs, of
  • ontwikkeling van de productie van goederen of diensten of
  • innovatie.

Het elektronische portfolio wordt dus voor de kmo (of de projectontwikkelaar indien de kmo nog niet werd opgericht) gecreëerd bij de eerste steunaanvraag met het oog op de elektronische verwerking van aanvragen. Alle transacties tussen de administratie en de begunstigde gebeuren dus elektronisch via één beheerplatform. Deze digitalisering van het portfolio geeft een volledig beeld van de dossiers en hun stand van zaken.

3. Steun rond drie pijlers

De steun van het portfolio is georganiseerd rond drie pijlers: vorming, adviesverlening of coaching. De inhoud van deze verschillende pijlers is vrij vaag, maar de Regering heeft de mogelijkheid om ze te concretiseren.

3.1. Pijler vorming

De pijler vorming heeft betrekking op opleidingen gevolgd door de werknemers van de kmo of de bedrijfsleider bij een dienstverlener, waarbij de verbetering beoogd wordt van de huidige of toekomstige werking van de onderneming of waarbij de sleutelprocessen van de onderneming tot doel gesteld worden.

3.2. Pijler adviesverlening

De pijler adviesverlening heeft betrekking op adviesverlening door een dienstverlener, waarbij beoogd wordt de onderneming te helpen haar project beter te omschrijven, de haalbaarheid van het project na te gaan of de huidige of toekomstige werking van de onderneming te verbeteren.

3.3. Pijler coaching

De pijler coaching heeft betrekking op een vorm van begeleiding van de onderneming door een dienstverlener om de persoonlijke efficiëntie van de werknemer of van een groep werknemers te verbeteren.

4. Steun op basis van in aanmerking komende kosten

De steun van de elektronisch portfolio wordt toegekend in de vorm van een subsidie, berekend als een percentage (nog te bepalen) van de in aanmerking komende kosten, excl. btw, van de door de dienstverlener verstrekte diensten.

Kosten voor volgende prestaties komen echter niet in aanmerking:

  • de bij wet verplichte diensten;
  • de adviezen van permanente of periodieke aard, zoals routinematig fiscaal advies, regelmatige diensten van juridische aard, evenals routinematig advies inzake personeelsselectie en -werving of publiciteit;
  • advies of diensten inzake het zoeken en toegekend krijgen van subsidies;
  • niet-gespecialiseerd advies.

5. Maximale steunbedragen

Het nieuwe decreet vermeldt geen maximale steunbedragen behalve voor projectontwikkelaars die een onderneming willen oprichten. Zij kunnen een maximumbedrag van 37.500 euro ontvangen, gespreid over drie jaar. Dit bedrag kan nog met 6.000 euro verhoogd worden indien dit bedrag bepalend is voor de daadwerkelijke oprichting van de onderneming.

Voor bestaande kmo’s moet de regering de maximale steunbedragen en hun verdeling over de drie pijlers nog vaststellen.

6. Gelabelde of erkende dienstverlener

Om één of meerdere prestaties, beoogd bij het elektronische portfolio, te kunnen uitvoeren, moet een dienstverlener gelabeld of erkend zijn.

De concrete labelings- of erkenningsmodaliteiten moeten echter nog vastgesteld worden door de Regering.

En de dienstverleners die gelabeld of erkend zijn onder de oude wetgeving, behouden dit statuut gedurende een door de Regering vast te stellen overgangsperiode.

7. Creatie van een databank van authentieke bronnen (DBAB)

Er zal een databank van authentieke bronnen (DBAB) gecreëerd worden om aan de kmo’s slechts één keer de informatie te hoeven vragen die nodig is voor het beheer van hun dossiers.

Een dergelijk geüniformeerd en geharmoniseerd informatiesysteem over kmo’s bestaat momenteel niet. Dit wil zeggen dat de kmo’s bij de indiening van elk van de steunaanvragen alle vereiste informatie rechtstreeks aan de administratieve diensten moeten meedelen. De creatie van de DBAB beantwoordt dus aan een behoefte van administratieve vereenvoudiging.

Deze DBAB zal de begunstigden ook betere informatie verschaffen over hun gebruik van 'de minimissteun' die op grond van de Europese voorschriften begrensd is. Want de steun van het elektronische portfolio valt in principe onder de Europese minimisverordening.

8. Inwerkingtreding

Het nieuwe decreet treedt in werking op 1 maart 2017, maar wij kennen nog niet alle concrete modaliteiten voor de effectieve lancering van het elektronische portfolio. Het is dus wachten op de publicatie van de uitvoeringsbesluiten om te weten wanneer en hoe het systeem in de praktijk zal werken.

Gevolgen voor de werkgever

Een Waalse KMO zal dus binnenkort een nieuw steunsysteem kunnen gebruiken wanneer ze wenst beroep te doen op de expertise van een erkende dienstverlener die adviezen verleent over de oprichting van een bedrijf of haar groei.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.