Feedback
ella
Waals Gewest: hervorming werkgelegenheidssteun vanaf juli 2017
Uit het Belgisch Staatsblad van 16/02/2017
Gepubliceerd op 24/03/2017

Aanvang 1 juli 2017

De hervorming van de tewerkstelingssteun in Wallonië gaat van start vanaf juli 2017. Twee decreten van de Waalse Regering zijn reeds gepubliceerd.

 

Tot de nieuwe maatregelen van start gaan, blijven de bestaande tewerkstellingsmaatregelen toegankelijk volgens de geldende voorwaarden.

 

Ingrijpende hervorming

De Waalse regering maakt gebruik van haar nieuwe bevoegdheden in het kader van de zesde staatshervorming om een 'globale hervorming en harmonisatie' van de verschillende bestaande maatregelen ter ondersteuning van de werkgelegenheid te realiseren. De doelstelling is een grondige herschikking en vereenvoudiging en een transparanter wettelijk kader.  

 

Nieuwe Waalse steunmaatregelen

Er worden 4 nieuwe steunmaatregelen gelanceerd.  Het gaat om drie activeringsmaatregelen en één RSZ-vermindering; via een mogelijkheid om via een arbeidsovereenkomst beroepservaring op te doen. 

 

  1. recht op werkuitkeringen '-25 jaar' voor laag- of middengeschoolde werkzoekenden;  
  2. recht op werkuitkeringen '12 maanden+' voor langdurig werkzoekenden (los van leeftijd); 
  3. recht op werkuitkeringen in 'contrat d'insertion': via een voltijdse arbeidsovereenkomst van minimaal 12 maanden kan een langdurig werkzoekende jongere(minimum 18 maanden werkzoekend en -25 jaar) een eerste beroepservaring opdoen mét de mogelijkheid van een begeleiding gecoördineerd door Forem; 
  4. doelgroepvermindering +55 jaar.

 

Welke werkgevers?

Werkgevers uit quasi alle sectoren kunnen van deze maatregelen genieten. 

De nieuwe doelgroepvermindering voor oudere werknemers blijft wel beperkt tot werkgevers uit de private profitsectoren(categorie 1 voor structurele lastenvermindering).  Bovendien is deze nieuwe doelgroepvermindering +55jaar enkel van toepassing voor werknemers tewerkgesteld in (of gekoppeld aan) vestigingen gelegen in het Waals Gewest (uitgezonderd de Duitstalige gemeenten).

Het recht op werkuitkeringen staat volledig los van de plaats van tewerkstelling en kan dus ook van toepassing zijn voor een werknemer (die aan de voorwaarden voldoet) en werkt in het Vlaams Gewest of Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Cumul

De nieuwe activeringsmaatregelen zijn onderling niet-cumuleerbaar.  De werkuitkeringen zijn in principe wel cumuleerbaar met RSZ-verminderingen, zoals de structurele vermindering en een eventuele doelgroepvermindering.

 

Administratieve eenvoud

De Waalse regering ondersteunt haar hervorming door een administratieve vereenvoudiging. 

De werkkaart zoals we die kennen wordt vervangen door de mogelijkheid van een online check van voorwaarden door de kandidaat-werknemer. De attestering toont aan dat de werkzoekende op dat ogenblik voldoet aan de voorwaarden voor één van de nieuwe maatregelen. De toekomstige werkgever krijgt op die manier duidelijkheid over de status van de werkzoekende die hij eventueel wil aanwerven.

 

Geleidelijke overgang

Heel wat bestaande tewerkstellingsmaatregelen worden opgeheven vanaf 1 juli 2017, zodat de nieuwe instroom stopt vanaf die datum. 

Tegelijkertijd voorziet de Waalse Regering een groot aantal overgangsregels.  Op basis daarvan kunnen werkgevers en werknemers die bij ingang van de hervorming bepaalde voordelen genieten, deze voordelen meestal behouden tot het voorziene einde, eventueel beperkt tot uiterlijk 30 juni 2020

 

Opgelet!

De bekendgemaakte decreten leggen het wettelijk kader  en een aantal modaliteiten van de nieuwe Waalse tewerkstellingsmaatregelen vast vanaf juli 2017.

 

Een reeks praktische elementen (zoals verminderingsforfaits, loonplafonds, enz.) zullen nog bij besluit geregeld worden.  Daarom willen we waarschuwen dat aanpassingen van die elementen nog steeds mogelijk zijn. De regeling zoals hier beschreven kan bijgevolg nog wijzigen.

 

De officieus beschikbare informatie o.a. via de Forem site en de Waalse portaalsite, werd al opgenomen in dit artikel.  Waar van toepassing, wordt wel uitdrukkelijk aangeduid dat nog een besluit nodig is.

Bron:
Decreet van 2 februari 2017 betreffende de steun voor tewerkstelling ten behoeve van doelgroepen, B.S. 16.03.2017, bl. 36026.
Decreet van 2 februari 2017 betreffende het inschakelingscontract, B.S. 16.03.2017, bl. 36014.
Informatieteksten 'Réforme des aides à l’emploi' op Forem-site www.leforem.be en portaalsite voor Wallonië www.wallonie.be.

Juridische inhoud

1. Begrippenkader Waalse tewerkstellingssteun

Met het oog op de leesbaarheid van de steunmaatregelen worden een aantal kernbegrippen gedefiniëerd:  

 

  • activering van werkuitkeringen: activering van werkloosheidsuitkeringen of financieel maatschappelijke bijstand bij werkhervatting.

 

  • niet-werkende werkzoekende: persoon ingeschreven als werkzoekende bij FOREM die zich bevindt in een periode van werkloosheid.

De Waalse Regering kan via een besluit gelijkstellingen voorzien met het statuut 'niet-werkende werkzoekende'.

 

  • periode werkloosheid: periode die start bij inschrijving als werkzoekende bij FOREM waarin de werkzoekende niet verbonden is door een arbeidsovereenkomst, zich niet in een statutaire toestand bevindt en geen zelfstandige activiteit in hoofdberoep uitoefent. 

De Waalse Regering kan via een besluit periodes van tewerkstelling gelijkstellen met een periode van werkloosheid.

 

  • jonge werkzoekende: een niet-werkende werkzoekende die de leeftijd van 25 jaar niet heeft bereikt.

 

  • langdurig werkzoekende: een werkzoekende die gedurende meer dan 12 maanden niet-werkend is. 

     

  • laaggeschoolde werkzoekende: de werkzoekende die niet beschikt over een diploma of attest hoger secundair onderwijs of gelijkwaardig attest of diploma.  De inhoud 'laaggeschoold' stemt overeen met het hetzelfde begrip in het kader van de doelgroepvermindering jongeren in Vlaanderen.

 

  • middengeschoolde werkzoekende: de werkzoekende die beschikt over maximum een diploma of attest hoger secundair onderwijs of een gelijkwaardig diploma of attest.  De inhoud stemt overeen met het begrip voor de doelgroepvermindering jongeren in Vlaanderen.

     

  • indiensttreding: dag waarop de werknemer de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst start.

 

  • beroepservaring: ervaring verworven in het kader van een arbeidsovereenkomst, statutaire relatie of zelfstandige activiteit, uitgezonderd de ervaring tijdens periodes van tewerkstelling die door de Waalse Regering gelijkgesteld worden met werkloosheid.

 

  • 'contrat d'insertion'(inschakelingscontract): voltijdse arbeidsovereenkomst voor onbepaalde of bepaalde duur van minstens 12 maanden, waardoor de jonge werkzoekende die sinds 18 maanden niet tewerkgesteld was, een eerste beroepservaring verwerft en in aanmerking kan komen voor een begeleiding gecoördineerd door Forem.

2. Steun jonge werkzoekenden '-25 jaar'

Recht op werkuitkering

Een laag- of middengeschoolde werkzoekende van minder dan 25 jaar die wordt aangeworven met een arbeidsovereenkomst kan recht openen op een werkuitkering als hij bij indiensttreding aan een aantal voorwaarden voldoet. 

Het recht op werkuitkeringen loopt maximum 36 maanden vanaf de indiensttreding op voorwaarde dat de voorwaarden voldaan blijven. De toekenning stopt in elk geval vanaf de 1e dag van de maand volgend op de 28ste verjaardag.

 

De werkgever mag de maandelijkse werkuitkering in mindering brengen van het nettoloon dat hij betaalt. Op die manier geniet de werkgever een loonkostvermindering.   

 

Voorwaarden werkzoekende de dag voor indiensttreding:

  • jonger dan 25 jaar;
  • ingeschreven bij Forem als niet-werkende werkzoekende;

Bepaalde situaties kunnen gelijkgesteld worden met een periode van inschrijving bij Forem, bv. beperkte periodes van professionele activiteiten of een inschrijving bij een andere regionale tewerkstellingsdienst.

  • ofwel laaggeschoold (= geen diploma of getuigschrift HSO)
  • ofwel middengeschoold(maximum diploma of getuigschrift HSO) éntegelijkertijd minstens 6 maanden ingeschreven bij Forem als niet-werkend werkzoekende;
  • hoofdverblijfplaats gelegen in het Franse taalgebied (Waals Gewest maar niet de Duitstalige gemeenten).

 

Merk op!

Werkzoekenden met hoofdverblijfplaats in het Vlaams Gewest, Brussels Hoofdstedelijk Gewest of een Duitstalige gemeente komen niet in aanmerking voor deze werkuitkeringen '-25jaar'.

 

Behoud voorwaarden

Alle voorwaarden moeten vervuld blijven om recht op uitkeringen te behouden.

Het recht op uitkeringen wordt opgeschort als de voorwaarden niet langer vervuld zijn, bijvoorbeeld:

  • de werkzoekende verhuist en neemt zijn hoofdverblijfplaats in een ander (taal)gebied,
  • de arbeidsovereenkomst eindigt.

 

Het saldo kan eventueel later nog genoten worden als de voorwaarden terug vervuld zijn.

 

Eénmalig voordeel

De werkuitkering voor de jonge werkzoekende wordt in principe slechts éénmalig toegekend per werkzoekende. 

 

Mogelijke opschorting

De voordeelperiode van 36 maanden kan/mag één of meerdere keren onderbroken worden. Als de werkzoekende tijdens de voordeelperiode niet langer voldoet aan één van de voorwaarden, wordt het recht opgeschort tot (eventuele) regularisatie van de situatie. Het recht gaat niet definitief verloren voor de jonge werkzoekende.

 

De werkzoekende kan na uitputting van de werkuitkeringen '-25 jaar', eventueel in aanmerking komen voor de werkuitkeringen '12 maanden+' (langdurig werkzoekende), mits aan de voorwaarden te voldoen.

 

Het decreet geeft de mogelijkheid aan de Waalse Regering om de duur van de voordeelperiode te wijzigen. 

 

Ruime toepassing

Het voordeel wordt toegekend, zonder beperkingen op het vlak van juridische vorm van de werkgever, vestigingsplaats van de werkgever, aard van activiteiten van de onderneming of tewerkstellingsplaats van de werknemer. Elke jonge werkzoekende die voldoet aan de voorwaarden, met hoofdverblijfplaats in het Franse taalgebied kan de tussenkomst in zijn loon genieten.

 

Aanwerving bij de overheid en bepaalde onderwijsinstellingen komen niet in aanmerking voor het voordeel:

  • academisch en wetenschappelijk personeel aan universiteiten,

  • onderwijzend personeel aan de overige onderwijsinstellingen,

  • aanwerving bij federale of regionale overheden, maar met enkele uitzonderingen o.a.openbare kredietinstellingen, autonome overheidsbedrijven, openbare maatschappij voor personenvervoer.

 

Onderscheid laag- en middengeschoold 

Middengeschoolde jongeren openen pas het recht op de werkuitkering nadat zij minstens 6 maanden ingeschreven werkzoekend zijn geweest. 

Laageschoolde werkzoekenden daarentegen komen onmiddellijk in aanmerking als ze ingeschreven zijn en aangeworven worden door een werkgever.

 

De Waalse Regering kan gelijkgestelde periodes voorzien.

 

Bedrag werkuitkering

Het decreet zelf vermeldt geen bedragen. De Waalse Regering zal de bedragen van de werkuitkeringen en de degressiviteit vastleggen via een besluit. Op die manier kunnen de bedragen regelmatig herzien worden rekening houdend met de evolutie op de arbeidsmarkt, de economische groei en het beschikbaar budget. 

 

De Waalse Regering stelt maximumbedragen vast per maand.

 

Periode vanaf indiensttredingMaximum werkuitkering per maand
eerste 24 maanden500 EUR
volgende 6 maanden250 EUR
laatste 6 maanden125 EUR

 

De werkuitkering voor een bepaalde kalendermaand, wordt berekend in functie van het gepresteerde arbeidsregime.

Het maximumbedrag wordt vermenigvuldigd met een breuk, met als teller het aantal uren waarvoor loon betaald gedurende de periode gedekt door de arbeidsovereenkomst in de betrokken kalendermaand, en als noemer 4 maal de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van de referentiepersoon verhoogd met de uren betaalde inhaalrust omwille van arbeidsduurvermindering.

 

Het berekende bedrag voor een kalendermaand mag nooit groter zijn dan het maximumbedrag voor de betrokken maand.

De werkgever mag de berekende werkuitkering in mindering brengen van het nettoloon dat hij betaalt.  De werkuitkering mag nooit groter zijn dan het nettoloon van de betrokken maand.  

De uitbetaling van de werkuitkering wordt verminderd of opgeschort, als de betaling van het loon door de werkgever vermindert of stopt om gelijk welke reden of ten laste genomen wordt door een derde.

 

Online check voorwaarden

De werkzoekende kan online op de site van Forem nagaan of hij 'op dat moment' aan de voorwaarden voldoet voor de werkuitkering.     

Forem garandeert de actualiteit van de gegevens in de databank op basis van de informatie waarover ze zelf beschikt en de documenten overgemaakt door de werkzoekenden.  Een besluit zal die documenten bepalen. 

Op de dag voor indiensttreding moet de werkzoekende nog steeds voldoen aan alle voorwaarden (leeftijd, inschrijving, scholingsniveau, officiële woonplaats). 

Forem attesteert niet de voorwaarde van 'aanwerving met een arbeidsovereenkomst'.

 

Cumulverboden

  • De werkuitkeringen '-25 jaar' en '12maanden+' kunnen niet tegelijkertijd genoten worden.

  • De werkuitkeringen '-25 jaar' kunnen niet samen met een wedertewerkstelingsprogramma voor niet-werkend werkzoekenden of een andere financiële tussenkomst in de bezoldiging toegepast worden.

 

Cumul is wel mogelijk met RSZ-verminderingen bv. strucuturele vermindering en een eventuele doelgroepvermindering .

3. Steun langdurig werkzoekenden '12 maanden+'

Een langdurig werkzoekende (meer dan 12 maanden) kan bij aanwerving met een arbeidsovereenkomst recht openen op een werkuitkering gedurende maximum 2 jaar als hij voldoet aan een aantal voorwaarden bij indiensttreding en tijdens de tewerkstelling. 

Het recht loopt vanaf de indiensttreding en stopt uiterlijk bij het bereiken van de pensioenleeftijd

 

De werkgever mag de maandelijkse werkuitkering in mindering brengen van het nettoloon dat hij betaalt en geniet op die manier een korting op zijn loonkost.   

 

Voorwaarden werkzoekende bij indiensttreding:

  • meer dan 12 maanden ingeschreven bij Forem als niet-werkende werkzoekende;

De Waalse Regering kan bepaalde situaties gelijkstellen met periodes van niet-werkend werkzoekend zijn bv. periodes van beperkte professionele activiteiten, of een inschrijving bij een andere regionale tewerkstellingsdienst.

  • hoofdverblijfplaatsgelegenin het Franse taalgebied (Waals Gewest maar niet de Duitstalige gemeenten).

 

Merk op!

  • Als de werkzoekende verhuist en zijn hoofdverblijfplaats neemt in een ander (taal)gebied, of de werkzoekende zijn statuut van 'langdurig niet-werkend werkzoekende' verliest, of zijn contract een einde neemt, zijn de voorwaarden niet langer vervuld.  De toekenning stopt. Het saldo kan eventueel later opgenomen worden vanaf het moment dat de werkzoekende opnieuw aan de voorwaarden voldoet.
  • Jongeren (ouder dan 25 jaar) kunnen ook in aanmerking komen.

 

Meerdere malen mogelijk

Deze werkuitkering voor langdurig werkzoekenden is niet éénmalig. Het recht kan meerdere keren bij één of verschillende werkgevers toegekend worden aan dezelfde werkzoekende, op voorwaarde dat hij telkens bij indiensttreding aan de voorwaarden voldoet. 

 

De voordeelperiode van 24 maanden kan als één aaneengesloten periode toegepast worden, maar kan ook één of meerdere keren onderbroken worden. Als de werkzoekende niet langer voldoet aan alle voorwaarden, wordt het recht opgeschort. 

 

Het decreet geeft de Waalse Regering de mogelijkheid om de duur van de voordeelperiode te wijzigen. 

 

Ruime toepassing

Het voordeel wordt ruim toegekend, zonder beperkingen op het vlak van juridische vorm van de werkgever, vestigingsplaats van de werkgever, aard van de activiteiten van de onderneming of tewerkstellingsplaats van de werknemer. Elke langdurig werkzoekende die voldoet aan de voorwaarden, met hoofdverblijfplaats in het Franse taalgebied, kan de tussenkomst in zijn loon genieten.

 

Aanwerving bij de overheid en bepaalde onderwijsinstellingen komen niet in aanmerking voor het voordeel:

  • academisch en wetenschappelijk personeel aan universiteiten,

  • onderwijzend personeel aan de overige onderwijsinstellingen,

  • aanwerving bij federale of regionale overheden, maar met enkele uitzonderingen o.a. openbare kredietinstellingen, autonome overheidsbedrijven, openbare maatschappij voor personenvervoer.

 

Bedrag werkuitkering

Het decreet vermeldt geen bedragen. De Waalse Regering zal de maximale maandelijkse werkuitkeringen en de degressiviteit in de tijd bepalen via een besluit. 

 

Periode vanaf indiensttredingmaximum werkuitkering per maand
eerste 12 maanden500 EUR
volgende 6 maanden250 EUR
laatste 6 maanden125 EUR

 

De werkuitkering voor een bepaalde kalendermaand, wordt berekend in functie van het gepresteerde arbeidsregime.

Het maximum wordt vermenigvuldigd met een breuk, met als teller het aantal uren waarvoor loon betaald gedurende de periode gedekt door de arbeidsovereenkomst in de betrokken kalendermaand, en als noemer 4 maal de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van de referentiepersoon verhoogd met de uren betaalde inhaalrust omwille van arbeidsduurvermindering.

 

Het berekende bedrag voor een kalendermaand mag nooit groter zijn dan het maximumbedrag voor de betrokken maand.

De werkgever mag de berekende werkuitkering in mindering brengen van het nettoloon dat hij betaalt.  De werkuitkering mag nooit groter zijn dan het nettoloon van de betrokken maand.  

De uitbetaling van de werkuitkering wordt verminderd of opgeschort, als de betaling van het loon door de werkgever vermindert of stopt om gelijk welke reden of ten laste genomen wordt door een derde.

 

Online check voorwaarden

De werkzoekende kan online op de site van Forem nagaan of hij 'op dat ogenblik' aan de voorwaarden voldoet voor de werkuitkering zolang hij nog geen arbeidsovereenkomst gesloten heeft met een werkgever.  Op de dag voor indiensttreding moet de werkzoekende nog steeds voldoen aan alle voorwaarden. 

Forem garandeert de actualiteit van de gegevens in de databank op basis van de informatie waarover ze zelf beschikt en de documenten overgemaakt door de werkzoekenden.  Een besluit zal die documenten bepalen. 

 

De voorwaarde 'aanwerving met een arbeidsovereenkomst' attesteert Forem niet.  De werkgever is hiervoor zelf verantwoordelijk.

 

Cumulverboden

  • Een werkzoekende kan niet tegelijkertijd werkuitkeringen '12 maanden+' en '-25 jaar' genieten.

  • De werkuitkeringen worden niet toegekend tegelijkertijd met een wedertewerkstellingsprogramma voor niet-werkende werkzoekenden o.a. in de sociale economie of een andere financiële tussenkomst in de bezoldiging.

 

Cumul is wel mogelijk met RSZ-verminderingen bv. strucuturele vermindering en een eventuele doelgroepvermindering.

4. Contrat d'insertion

Eerste beroepservaring

Een jonge werkzoekende (-25 jaar) die minstens 18 maanden werkloos is, kan in het kader van een 'contrat d'insertion' een eerste beroepservaring opdoen mét de mogelijkheid van begeleiding gecoördineerd door Forem én een financiële steun gedurende 1 jaar in de vorm van een werkuitkering.

 

Een 'contrat d'insertion' is een voltijdse arbeidsovereenkomst gesloten voor onbepaalde of bepaalde duur van minstens 12 maanden.  

 

De werkgever mag de maandelijkse werkuitkering in mindering brengen van het nettoloon en geniet op die manier een loonkostvermindering.  

 

Recht op werkuitkering

Gedurende 12 maanden kan de jongere aanspraak maken op een werkuitkering als hij de dag vóór zijn indiensttreding voldoet aan een aantal voorwaarden.  De toekenning stopt in elk geval vanaf de 1e dag van de maand volgend op de 26ste verjaardag.

 

Voorwaarden de dag voor indiensttreding:

  • niet-werkende werkzoekende ingeschreven bij Forem jonger dan 25 jaar;

  • minstens 18 maanden niet-werken;

  • geen enkele beroepservaring hebben;

  • hoofdverblijfplaats gelegen in het Franstalige taalgebied (Waals Gewest maar niet de Duitstalige gemeenten).

 

Eénmalig voordeel

De werkzoekende komt slechts één keer in aanmerking voor deze werkuitkering.

De Waalse Regering kan de duur van de voordeelperiode wijzigen. 

 

Ruime toepassing

Deze voordelen zijn in principe mogelijk voor werkgevers in alle sectoren.  

 

Aanwerving bij de overheid en bepaalde onderwijsinstellingen komen niet in aanmerking:

  • academisch en wetenschappelijk personeel aan universiteiten,

  • onderwijzend personeel aan de overige onderwijsinstellingen,

  • aanwerving bij federale of regionale overheden, maar met aantal uitzonderingen o.a.openbare kredietinstellingen, autonome overheidsbedrijven, openbare maatschappij voor personenvervoer.

 

Bedrag werkuitkering

Gedurende 12 maanden kan de jongere aanspraak maken op een werkuitkering.

Het decreet zelf vermeldt geen bedragen. De Waalse Regering zal het maximum maandbedrag van de werkuitkering vastleggen via een besluit rekening houdend met de evolutie op de arbeidsmarkt, de economische groei en de bedroting. 

 

Periode vanaf indiensttredingMaximum werkuitkering per maand
eerste 12 maanden700 EUR

 

De werkuitkering voor een bepaalde kalendermaand, wordt berekend in functie van het gepresteerde arbeidsregime.

Het maximumbedrag wordt vermenigvuldigd met een breuk, met als teller het aantal uren waarvoor loon betaald gedurende de periode gedekt door de arbeidsovereenkomst in de betrokken kalendermaand, en als noemer 4 maal de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur van de referentiepersoon verhoogd met de uren betaalde inhaalrust omwille van arbeidsduurvermindering.

 

Het berekende bedrag voor een kalendermaand mag nooit groter zijn dan het maximumbedrag voor de betrokken maand.

De werkgever mag de berekende werkuitkering in mindering brengen van het nettoloon dat hij betaalt.  De werkuitkering mag nooit groter zijn dan het nettoloon van de betrokken maand.  

De uitbetaling van de werkuitkering wordt verminderd of opgeschort, als de betaling van het loon door de werkgever vermindert of stopt om gelijk welke reden of ten laste genomen wordt door een derde.

 

Begeleiding

Forem stelt als coördinator, in partnership met de vormings- en inschakelingsoperatoren, een begeleiding voor aan de werkzoekende, zowel vóór, tijdens als na de toekenningsperiode van de werkuitkering.  De inhoud en uitvoeringsmodaliteiten zal de Waalse Regering uitvoerig beschrijven.

 

Cumulverboden

  • De werkuitkeringen 'contrat d'insertion', '-25 jaar' en '12maanden+' kunnen niet tegelijkertijd genoten worden.

  • De werkuitkeringen 'contrat d'insertion' kunnen niet samen met een wedertewerkstelingsprogramma voor niet-werkend werkzoekenden of een andere financiële tussenkomst in de bezoldiging toegepast worden.

 

Cumul is wel mogelijk met:

  • RSZ-verminderingen bv. structurele vermindering of een doelgroepvermindering;

  • tegemoetkomingen ter bevordering van aanwerving van niet-werkende werkzoekenden door plaatselijke, gewestelijke en gemeenschapsoverheden, bepaalde werkgevers in de niet-commerciële sector en het onderwijs(decreet van 25/04/2002).

5. Aanvraag, toekenning, opschorting, stopzetting werkuitkeringen

Volgende regels inzake aanvraag, toekenning, schorsing of stopzetting van werkuitkeringen zijn van toepassing op de drie nieuwe typen van werkuitkeringen in Wallonië.

 

Aanvraag werkuitkeringen

De werkzoekende moet een aanvraag indienen bij RVA/ONEM binnen een voorgeschreven termijn. De Waalse Regering bepaalt de procedure en de termijn waarbinnen de aanvraag moet gebeuren en de eventuele beperking bij laattijdige aanvraag.

De werkzoekende die reeds genoten heeft van werkuitkeringen in het kader van een arbeidsovereenkomst, dient geen nieuwe aanvraag in te dienen als hij opnieuw aangeworven wordt bij dezelfde werkgever én dit binnen een welbepaalde termijn. Een besluit van de Waalse Regering bepaalt deze termijn.

 

RVA/ONEM voert uit

RVA/ONEM blijft de administratieve en technische operator.

RVA/ONEM verricht de toekenning, schorsing, stopzetting en eventuele terugvordering van de werkuitkeringen. 

 

Misbruikregels

Het is de werkgever verboden om met als hoofddoel de activeringsvoordelen te bekomen:

 

  • de arbeidsovereenkomst van een werknemer te beëindigen (ontbinden volgens de tekst) om hem te vervangen door aanwerving van een werkzoekende;

 

  • de arbeidsovereenkomst van een werknemer te beëindigen (ontbinden volgens de tekst) om hem later als werkzoekende terug in dienst te nemen, of om toe te laten dat hij wordt aangeworven als werkzoekende door een andere werkgever uit dezelfde werkgeversgroepering (in de zin van artikel 187 van de wet van 12/08/2000).

 

Stopzetting werkuitkeringen

De toekenning van werkuitkeringen stopt:

  • wanneer het einde van de voorziene toekenningstermijn bereikt is (vanaf de eerste dag van de maand volgend op de termijn van 36, 24 of 12 maanden);

  • voor de werkuitkeringen -25 jaar, bij het bereiken van de leeftijd van 28 jaar;

  • voor de werkuitkeringen 12 maanden+, wanneer de toekenning langer dan een bepaalde periode ononderbroken opgeschort werd; die periode zal door de Waalse Regering bepaald worden bij besluit.

  • voor de werkuitkeringen 12 maanden+, als de werkzoekende de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt.;

  • voor de werkuitkeringen 'contract d'insertion', bij het bereiken van de leeftijd van 26 jaar(eerste dag van de maand volgend op de verjaardag).

 

De stopzetting gebeurt vanaf de 1e dag van de maand volgend op één van de vermelde gebeurtenissen.

 

Opschorting werkuitkeringen

De toekenning van werkuitkeringen wordt opgeschort als:

  • de arbeidsovereenkomst stopt (ongeacht de oorzaak) vanaf de dag volgend op de einddatum van het contract;

  • de werkzoekende niet langer zijn hoofdverblijfplaats heeft op het Franstalige grondgebied vanaf de eerste dag van de 2e maand volgend op de kennisname door RVA/ONEM.

 

Werkuitkering '-25jaar' en '12maanden+'

De opschorting stopt in principe op vraag van de werkzoekende wanneer:

  • hij een arbeidsovereenkomst sluit met een werkgever;

  • hij opnieuw zijn hoofdverblijfplaats heeft op het Franstalig grondgebied.

Uitzondering: wanneer de toekenning langer dan een bepaalde duur ononderbroken opgeschort werd.

De toekenning van werkuitkeringen kan meerdere keren opgeschort en hervat worden.

 

Werkuitkering 'contract d'insertion'

De opschorting stopt in principe op vraag van de werkzoekende wanneer:

  • hij een arbeidsovereenkomst sluit met een werkgever voor een minimale duur gelijk aan de resterende duur van de werkuitkering;

  • hij opnieuw zijn hoofdverblijfplaats heeft op het Franstalig grondgebied.

De toekenning van werkuitkeringen kan meerdere keren opgeschort en hervat worden.

6. Doelgroepvermindering 55+ Waals Gewest

De bestaande (federale) doelgroepvermindering ouderen wordt vervangen door een nieuwe doelgroepvermindering voor 55plussers tewerkgesteld in het Waals Gewest.

 

Deze nieuwe patronale vermindering voor oudere werknemers blijft beperkt tot de werkgevers uit de private profitsector(categorie 1 voor structurele vermindering) en enkel van toepassing voor werknemers die volledig aan SZ-bijdragen onderworpen zijn.

 

De nieuwe vermindering is een progressieve vermindering voor werknemers vanaf 55 jaar die voldoen aan volgende voorwaarden:

 

  • behoren tot categorie 1 (voor structurele vermindering);
  • minimum 55 jaar op de laatste dag van het kwartaal; 
  • referentiekwartaalloon beperkt tot 13.942,47 euro/kwartaal op 01/07/2017.

 

Het decreet bepaalt enkel de algemene voorwaarden en leeftijdsschijven.  De Waalse Regering zal via een besluit de maximum kwartaalforfaits en het loonplafond vaststellen. 

 

Leeftijd werknemer

laatste dag kwartaal

 Maximum bedrag per kwartaal
55 tot 57 jaar400 EUR
58 tot 61 jaar1.000 EUR
62 tot 65 jaar1.500 EUR

 

De rsz-vermindering stopt op de eerste dag van het kwartaal volgend op het kwartaal waarin de werknemer de wettelijke pensioenleeftijd bereikt.

 

De Waalse Regering is bevoegd om volgende parameters te wijzigen:

  • de minimumleeftijd;
  • de verminderingsbedragen;
  • de leeftijdscategorieën.

De Waalse Regering kan het voordeel ook toekennen aan andere categorieën van werknemers, rekening houdend met de evolutie op de arbeidsmarkt, de economische groei en het budget.

 

Overgangsregeling 54-jarigen

Het decreet voorziet een overgangssysteem dat ervoor moet zorgen dat oudere werknemers vanuit het vroegere (federale) systeem, mooi aansluitend overgaan naar het nieuwe systeem.

 

De oudere werknemer die op 30/06/2017 het recht zou kunnen openen op de bestaande (federale) doelgroepvermindering voor ouderen (54 jaar), behoudt die RSZ-vermindering (voor zijn werkgever) tot de laatste dag van het kwartaal vóór het kwartaal waarin hij de leeftijd van 55 jaar bereikt.  Vanaf dat kwartaal komt de werknemer in aanmerking voor de nieuwe Waalse rsz-vermindering.    

 

Vanaf 1 januari 2018 moet het refertekwartaalloon van de oudere werknemer lager zijn dan een loongrens die de Waalse regering vaststelt.

7. Opgeheven maatregelen en overgangsregelingen

Een aantal tewerkstellingsmaatregelen worden opgeheven voor het Waalse Gewest vanaf 1 juli 2017 zodat de nieuwe instroom stopt vanaf die datum. 

Tegelijkertijd voorziet de Waalse Regering een groot aantal overgangsregels.  Op basis daarvan kunnen werkgevers en werknemers die bij ingang van de hervorming van bepaalde voordelen genieten, deze voordelen meestal behouden tot het voorziene einde, eventueel beperkt tot uiterlijk 30 juni 2020

 

Opgeheven maatregelen

Volgende tewerkstellingsmaatregelen worden opgeheven voor het Waals Gewest vanaf 1 juli 2017

 

RSZ-verminderingen:

  • doelgroepvermindering jongeren;

  • doelgroepvermindering langdurig werkzoekenden (ACTIVA/ Doorstroom-programma's/Preventie- veiligheidspersoneel bij lokale overheden) met uitzondering van SINE;

  • doelgroepvermindering herstructurering (werkgeversluik);
  • doelgroepvermindering huispersoneel;

  • RSZ-vermindering voor werkgevers van de baggervaartsector;

  • RSZ-vermindering voor werkgevers voor zeelieden.

 

Merk op!

De doelgroepvermindering SINE (sociale inschakelingseconomie) voor zeer moeilijk te plaatsen werklozen blijft behouden.

De bestaande doelgroepvermindering ouderen wordt hervormd vanaf 1 juli 2017.

 

Activeringssystemen:

  • Plan Activa;

  • Activa Start;

  • Activa mindervaliden;

  • PTP(Programmes de Transition Professionelle of WEP-Plus-Programma's);
  • activering CPAS (activering maatschappelijke integratie of financieel maatschappelijke hulp)

  • Invoeginterim.

 

Premies

  • overstappremie (premie voor 50plussers die op eigen vraag overstappen naar lichter werk en daarbij een aanzienlijk inkomensverlies lijden); *

  • vestingsvergoeding (voor jonge beginnende zelfstandigen tijdens de voorbereidingsperiode);

  • mobiliteitstoeslag (éénmalige premie bij werkhervatting in loondienst onder bepaalde voorwaarden);

  • werkhervattingstoeslag voor bepaalde categorieën van werklozen die het werk hervatten, of die een beroepsactiviteit als zelfstandige starten om aan de werkloosheid te ontsnappen, met het oog op de bevordering van hun herintegratie op de arbeidsmarkt;

  • opleidingsuitkering in het kader van een individuele beroepsopleiding in een onderneming;

  • toeslagen toegekend in het kader van een beroepsopleiding, opleidings- of inschakelingsactie

 

Systemen

  • Instapstage met recht op stageuitkering (stage voor niet-werkend werkzoekende met maximum diploma HSO, duur maximum 6 maanden, recht op stageuitkering van 200 euro ten laste van stagegever);

  • Doorstroomprogramma's.

 

Overgangsregelingen

 

RSZ-verminderingen

Voor de werknemers in dienst getreden voor 1 juli 2017 behoudt de werkgever tot uiterlijk 30 juni 2020 het voordeel van de voormelde RSZ-verminderingen.

 

Voor de werkgeversvermindering herstructurering zal de Waalse Regering de maximale loongrens bepalen om in aanmerking te kunnen komen voor de vermindering vanaf 1 juli 2017.

 

Voor de doelgroepvermindering ouderen werd een bijzondere overgangsregel voorzien voor 54 jarigen (zie punt 4). 

 

Activering

De werknemers vóór 1 juli 2017 in dienst getreden, behouden hun werkuitkeringen tot uiterlijk 30 juni 2020 volgens de bestaande voorwaarden.

Werkgevers behouden hun financiële tegemoetkoming ten laste van het OCMW voor werknemers in dienst getreden vóór 1 juli 2017 tot uiterlijk 30 juni 2020. Het gaat hier om gerechtigden op maatschappelijke integratie of financieel maatschappelijk hulp.

Interimbedrijven behouden voor werknemers in dienst getreden vóór 1 juli 2017 tot uiterlijk 30 juni 2020 de voordelen in het kader van invoeginterim.

 

Premies

Voormelde premies of toeslagen voor overstap, vestiging als zelfstandige of indienstnemingenvóór 1 juli 2017 of aanvragen in dat kader ingediend vóór 1 juli 2017, blijven doorlopen tot hun voorziene einddatum, maar uiterlijk tot 30 juni 2020.

 

Stages

Stages die ingaan vóór 1 juli 2017 blijven ongewijzigd van toepassing.  De stageuitkeringen en maandelijkse vergoedingen voor de stages blijven ongewijzigd toegekend volgens de voorwaarden van kracht voor 1 juli 2017.

 

Doorstroomprogramma's (DSP's)

De opgeheven wetgeving inzake DSP's blijft ongewijzigd van toepassing voor:

  • indienstnemingen van vóór 1 juli 2017;

  • indienstnemingen nà 1 juli 2017, maar gebaseerd op een beslissing tot toekenning of verlenging van de toelage genomen vóór 1 juli 2017 of gebaseerd op een oorspronkelijke of hernieuwingsaanvraag tot toekenning van de toelage verzonden vóór 1 juli 2017.

Dit betekent dat voor die indiensttredingen de werkgever en de werknemer hun voordelen in het kader van een doorstroomprogramma ongewijzigd behouden uiterlijk tot het einde van de oorspronkelijke of hernieuwingsbeslissing van toekenning van de toelage. 

Het betreft volgende concrete voordelen: 

  • de toelage voor de werkgever;

  • de doelgroepvermindering voor de werkgever;

  • de financiële tussenkomst van het OCMW voor de werkgever voor gerechtigden op maatschappelijke integratie of rechthebbenden op financiële maatschappelijke hulp;

  • de integratieuitkering voor de werknemer voor gerechtigden op werkloosheids-uitkeringen.

8. Overgangsmaatregels bij verhuis of overplaatsing naar Frans taalgebied

Behoud federale werkuitkering

Als een werknemer in een ander gewest of de Duitstalige Gemeenschap bij indiensttreding recht heeft geopend op een federale werkuitkering die wordt opgeheven door dit decreet én de werknemer verhuist naar het Franse taalgebied, zal Forem het voordeel verder blijven toekennen tot het voorziene einde maar uiterlijk tot 30/06/2020. 

 

Behoud federale RSZ-vermindering

Als een werknemer in een ander gewest of de Duitstalige Gemeenschap bij zijn indiensttreding recht heeft geopend op een federale RSZ-vermindering die wordt opgeheven door dit decreet én de werknemer wordt overgeplaatst naar een vestiging van de werkgever in het Franse taalgebied (of zijn werkgever beschikt niet over een inrichtingseenheid in België), blijft de vermindering verder toegekend tot het voorziene einde maar uiterlijk tot 30/06/2020.

 

Let op!

Dit overgangsregime is niet van toepassing als het afsluiten van de arbeidsovereenkomst van de werknemer (naar aanleiding waarvan de werkuitkering of RSZ-vermindering toegekend wordt) plaatsvond nà opheffing van de federale maatregel door het gewest waar de woonplaats of vestiging vroeger gelegen was.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.