Feedback
ella
Definitieve overschakeling naar zomertijd in 2021?
Losse berichten 19/03/2019
Gepubliceerd op 23/03/2019

1. Laatste weekend van maart overschakeling naar zomertijd

 

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart schakelen we over naar het zomeruur.

Dit betekent dat we om 2 uur de klok 1 uur vooruit draaien, waardoor het 's avonds minder snel donker wordt.

 

Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar het zomeruur geen gevolgen, behalve dan een uurtje minder slaap die bewuste nacht.

 

Voor werknemers die in ploegen tewerkgesteld worden, is een specifieke regeling van toepassing.

De werknemers die op dat ogenblik in de nachtploeg werken, presteren dan een uur minder.

 

Hoe moet u de prestaties tijdens deze nacht verlonen?

 

De werknemer die bij de omschakeling naar het zomeruur ook in de nachtploeg zal werken, krijgt nu 8 uren betaald, hoewel hij maar 7 uren effectief heeft gepresteerd. Dit is te beschouwen als een vervroegde betaling van het 9e uur dat zal worden gepresteerd bij de omschakeling naar het winteruur.

 

Bij de omschakeling naar het winteruur zal deze werknemer dan voor 9 uren prestaties, nog 8 uren loon ontvangen. Op deze manier ontvangen deze werknemers in totaal het normale loon voor twee prestaties van 8 uren.

 

Indien het niet dezelfde werknemers zijn die tijdens de twee omschakelingen in de nachtploeg zullen werken, geldt volgende regeling:

  • de werknemers die door de omschakeling naar het zomeruur slechts 7 uren werken, ontvangen toch een loon voor 8 uren prestaties. Concreet betaalt de werkgever 1 uur meer dan er effectieve prestaties zijn;  
  • de werknemers die door de omschakeling naar het winteruur 9 uur werken, ontvangen een loon voor 9 uren prestaties.

 

Het zomeruur loopt tot zondag 27 oktober 2019. Dan schakelen we weer over op het winteruur.

 

2. Wanneer schakelen we nu definitief over naar zomertijd?

 

Bijna iedereen is het erover eens dat we moeten stoppen met deze halfjaarlijkse overschakeling.

Maar welke tijd houden we dan aan? De zomer- of wintertijd?

 

Ingevolge een Europese resolutie moesten de lidstaten hun voorkeur voor permanente zomer- of wintertijd aan de Europese Commissie meedelen tegen april 2019. Bedoeling was dat de lidstaten dan in maart 2019 een laatste keer zouden overschakelen naar de zomertijd.

 

Dit plan wordt nu met twee jaar uitgesteld omdat nog niet alle lidstaten hun ei hebben gelegd. De laatste overschakeling naar zomertijd staat nu gepland voor eind maart 2021.

Lidstaten krijgen nog tot 1 april 2020 de kans om aan de Commissie te melden dat ze de wintertijd wensen te behouden. Wanneer deze keuze te veel nadelige impact zou hebben op de functionering van de interne markt, kan er een nieuw uitstel volgen om een alternatieve regeling uit te werken.

 

Wordt vervolgd.

Wat betekent dit voor de publieke sector?

De beloningsregeling voor ploegen tijdens de overschakeling naar zomer- of wintertijd is omschreven in een CAO en dus enkel bedoeld voor werkgevers die onder de CAO-wet vallen. Bovendien geldt de regeling enkel voor de werknemers in ploegenarbeid die niet forfaitair per maand worden betaald.

De werkgevers uit de publieke sector zijn in principe uitgesloten.

Bron:
CAO nr. 30 van 28 maart 1977 betreffende de problemen die inzake beloning van sommige werknemers rijzen bij de overschakeling naar het zomeruur evenals naar het winteruur

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.