Feedback
ella
Het EK voetbal komt eraan - enkele vragen en antwoorden
Losse berichten
Gepubliceerd op 12/06/2021

Morgen, 11 juni, breekt de voetbalgekte weer los. Dan trappen Italië en Turkije het EK Voetbal 2021 af. Uiteraard willen we allemaal dat de Rode Duivels goed presteren en dus zullen veel werknemers ook supporteren voor hun helden.

 

Op zich is dat geen enkel probleem. Heel wat wedstrijden vinden echter tijdens of kort na de kantooruren plaats.

 

Door de coronamaatregelen doen er momenteel heel wat werknemers verschillende dagen aan telewerk. Dit telewerk kan de deur open zetten om ook tijdens de werkuren een voetbalwedstrijd mee te pikken.

 

Dit beïnvloedt mogelijk de werking van een onderneming en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

 

We bekijken een aantal zaken van nabij en gaan dieper in op volgende vragen :

  • Mag een werknemer tijdens de werkuren voetbal kijken?
  • Wat als een werknemer zich 'ziek' meldt op of na een dag waarop een (belangrijke) wedstrijd wordt gespeeld?
  • Kan de werkgever een evenement organiseren waarbij er samen, onder collega's, naar een wedstrijd wordt gekeken om in te spelen op de teamgeest?
  • Wat als werknemers op eigen houtje samen naar de wedstrijd kijken buiten de werkuren?

Intro

Morgen, 11 juni, breekt de voetbalgekte weer los. Dan trappen Italië en Turkije het EK Voetbal 2021 af. Uiteraard willen we allemaal dat de Rode Duivels goed presteren. Veel werknemers zullen dan ook supporteren voor hun helden.

 

Op zich is dat geen enkel probleem. Heel wat wedstrijden vinden echter plaats tijdens of kort na de kantooruren.

 

Door de coronamaatregelen, doen er momenteel heel wat werknemers verschillende dagen aan telewerk. Dit telewerk kan de deur open zetten om tijdens de werkuren een voetbalwedstrijd mee te pikken.

 

Dit beïnvloedt mogelijk de werking van een onderneming en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

 

We bekijken een aantal zaken van nabij. Wat mag en wat mag er niet?

Juridische inhoud

1.  Mag een werknemer tijdens de werkuren voetbal kijken?

Het is de plicht van de werknemer om arbeidsprestaties te leveren tijdens zijn arbeidsdag. Dit strookt natuurlijk niet met het kijken van een voetbalwedstrijd tijdens de werkuren.

1.1. Voetbal tijdens het telewerk

Door de huidige coronamaatregelen, doen heel wat werknemers momenteel aan telewerk. In principe organiseert een telewerker zijn werk zelf. Hij doet dit binnen het kader van de arbeidsduur die in de onderneming geldt.

 

Dit betekent echter niet dat een werknemer zelf kan beslissen om een voetbalwedstrijd mee te pikken tijdens de werkuren.

 

Is er een policy telewerk in de onderneming, dan legt deze vaak spelregels vast over het toepasselijke uurrooster of momenten tijdens dewelke de werknemer bereikbaar moet zijn bij telewerk.

Het EK voetbal zet de policy uiteraard niet buiten spel. De policy blijft uiteraard ook tijdens het EK van toepassing.

 

Bepaalt de policy hierover niets, of is er geen policy in de onderneming aanwezig, dan blijft de normale arbeidsduur van toepassing op de werknemer. De werknemer organiseert zijn werk binnen dit kader.

 

Wil je als werkgever afwijken van deze spelregels in het kader van het EK voetbal?

Communiceer hier dan over en maak duidelijk welke regels er wel van toepassing zijn. Denk bijvoorbeeld aan andere bereikbaarheidsmomenten, de mogelijkheid om uren op een ander moment te presteren, …

1.2. Voetbal op de werkvloer

Voor sommige werknemers is telewerk, ondanks de coronamaatregelen, geen optie. Bijvoorbeeld omdat de functie van deze werknemers geen telewerk toelaat, of omdat de continuïteit van de onderneming hiermee in het gedrang zou komen.

 

Dankzij het internet zou een werknemer een voetbalwetstrijd tijdens de werkuren op zijn PC kunnen volgen.

 

Ook hier geldt echter de algemene verplichting dat de werknemer arbeidsprestaties moet leveren tijdens de arbeidstijd.

 

Dit strookt dus niet met het volgen van een voetbalwedstrijd tijdens de werkuren. Tenzij de werkgever hiervoor natuurlijk uitdrukkelijk toestemming geeft.

 

De werkgever kan de werknemer bovendien verbieden om gebruik te maken van internet voor privédoeleinden tijdens de werkuren. De werkgever kan en mag bepaalde websites laten blokkeren.

 

Het is hierbij aan te raden om over een duidelijke internetpolicy te beschikken in uw onderneming. Dit zal het makkelijker maken om overtredingen passend te sanctioneren.

2. Afwezigheid wegens 'ziekte' naar aanleiding van een voetbalwedstrijd

Wat als een werknemer zich plots ziek meldt op of na een dag van een (belangrijke) wedstrijd en de werkgever vermoedt dat de afwezigheid eerder een gevolg is van deze voetbalwedstrijd?

 

De werknemer moet zijn werkgever op de hoogte te brengen van zijn arbeidsgeschiktheid en daarbij de bepalingen in het arbeidsreglement naleven.

Vaak wordt er hierin gestipuleerd dat de werknemer de werkgever een medisch attest moet bezorgen.

 

Wanneer de werknemer echter geen medisch attest overmaakt, kan de werkgever hem aanmanen zijn afwezigheid alsnog te bewijzen. In geval van ongerechtvaardigde afwezigheid is de werkgever geen gewaarborgd loon verschuldigd.

 

Bovendien heeft de werkgever steeds de mogelijkheid om de werkelijkheid van de ziekte te laten controleren door een controlearts. Indien de controlearts vaststelt dat er geen sprake is van ziekte, is het gewaarborgd loon niet verschuldigd.

 

Het wordt aangeraden aan de werkgever om de werknemers te herinneren aan hun verplichtingen in geval van afwezigheid. Dit kan zeker een ontradend effect hebben.

3. Voetbal na het werk

3.1. Wat als de werkgever het evenement organiseert?

Sommige werkgevers zien een sportevenement als het EK ook als een gelegenheid om de banden met de werknemers aan te halen. Tijdens deze coronaperiode kan het ook een uitgelezen moment zijn om in te spelen op de teamgeest.

 

Hou er rekening mee dat de overheid heel wat regels vastlegt voor het organiseren van deze evenementen:

  • de locatie van het evenement moet afgesloten zijn, zodat er geen extra mensen kunnen aansluiten;
  • buiten mogen er maximaal 400 mensen aanwezig zijn.
    Wanneer men de wedstrijd binnen volgt, is dit maximaal 200;
  • als er iets gedronken kan worden, moeten mensen in groepjes van maximaal vier personen zitten. Wordt er niets gedronken dan is zitten niet verplicht, de groepjes moeten wel beperkt blijven tot maximaal vier personen;
  • tussen de verschillende groepen moet men een afstand van anderhalve meter respecteren,

 

Als de werkgever zelf de organisatie in handen neemt, moet hij bovendien rekening houden met zijn mogelijke aansprakelijkheid.

 

De werkgever deelt best mee dat deelname aan het evenement buiten de werkuren op vrijwillige basis gebeurt. Hij moet er wel rekening mee houden dat een ongeval van één van zijn werknemers op weg naar huis beschouwd kan worden als een arbeidsongeval, indien men oordeelt dat de werknemers onder zijn gezag stonden.

 

De werkgever moet ook oog hebben voor alcoholgebruik. Hiervoor moet hij rekening houden met zijn preventiebeleid inzake drugs en alcohol zoals opgenomen in het arbeidsreglement. Op basis hiervan moet hij beslissen welk beleid hij zal volgen. Hanteert hij hier een 'zero tolerance' beleid of is een redelijk alcoholgebruik wel toegestaan tijdens het evenement?

 

Overmatig alcoholgebruik is uiteraard af te raden en kan als fout van de werkgever worden beschouwd indien er zich een ongeval zou voordoen. Indien de werknemer schade zou veroorzaken aan derden, kan de werkgever eveneens aansprakelijk gesteld worden om deze schade te vergoeden.

 

Het is dan ook raadzaam om duidelijke regels op te stellen wat betreft het gebruik of verbod van alcohol tijdens zo'n evenement.

3.2.  Wat als werknemers op eigen houtje samen naar de wedstrijd kijken buiten de werkuren?

Anders is het als enkele collega’s beslissen om na de arbeidsuren samen rechtstreeks af te zakken naar een café om een wedstrijd te bekijken.

 

Een eventueel wegongeval van deze bijeenkomst op weg naar huis zal men in principe niet beschouwen als arbeidsongeval. De werknemer volgde hierbij immers niet het normale traject dat hij moest afleggen om zich van zijn werk te begeven naar zijn verblijfplaats. Er is evenmin sprake van een normaal oponthoud.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.