Feedback
ella
Overschrijding spilindex
 
De FOD Economie maakte vandaag de index- en inflatiecijfers voor november 2022 bekend. Voor de vijfde maal dit jaar heeft het afgevlakte gezondheidsindexcijfer de spilindex van de overheid overschreden. De vorige overschrijdingen dateren van februari, april, juli en oktober 2022.
 
De huidige overschrijding betekent concreet dat de sociale uitkeringen (werkloosheid, pensioen, ziekte, …) op 1 december 2022 en de overheidswedden op 1 januari 2023 stijgen met 2%. Ook een aantal sectorale (minimum)lonen en vergoedingen in de private sector die gekoppeld zijn aan deze overheidsindex, bijvoorbeeld in de social profitsector, indexeren nogmaals met 2%.
 
De nieuwe overschrijding van de spilindex zorgt voor een carrousel van indexeringen. De sociale uitkeringen werden nog maar pas in november 2022 geïndexeerd. In december gebeurt dat dus opnieuw. Hetzelfde geldt voor de overheidswedden en de lonen en vergoedingen in de private sector die gekoppeld zijn aan de overheidsindex: twee opeenvolgende indexeringen van 2%.
 
De inflatie daalt, maar blijft hoog
 
Ondanks het feit dat de inflatie een dalende beweging heeft ingezet, blijft ze nog steeds hoog. Volgens de prognoses voorzien we in de eerste helft van volgend jaar nog een overschrijding van de spilindex van de overheid.
 
Vele sectoren indexeren in januari 2023
 
Een sector waar vele werkgevers en werknemers toe behoren, is het aanvullend paritair comité voor de bedienden (PC 200). Deze sector kent een jaarlijkse indexering van de lonen op 1 januari 2023. Volgens de prognose zouden deze lonen met maar liefst 11,13% stijgen. Pas bij de publicatie van het indexcijfer van december 2022 zullen we voor het PC 200 het definitieve indexpercentage kennen.
 
Andere sectoren die jaarlijks op 1 januari 2023 indexeren, kennen nu al het definitieve indexpercentage. Zo zal bijvoorbeeld de sector van de voedingsnijverheid (PC 118 en PC 220) een indexering van de lonen hebben met 10,96%.
Bron:

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.