Feedback
ella
Nieuwe verplichting voor bouwsector bij detachering naar Frankrijk
Losse berichten
Gepubliceerd op 26/04/2017

Ondernemingen in de bouwsector die werknemers detacheren naar Frankrijk moeten sinds begin dit jaar aan een extra verplichting voldoen. Voor elke gedetacheerde werknemer moet een 'professionele identificatiekaart' aangevraagd worden.

 

Deze verplichting komt bovenop de reeds bestaande verplichtingen bij detachering naar Frankrijk (A1-document, voorafgaande SIPSI-aanmelding en aanduiden vertegenwoordiger in Frankrijk).

Wat betekent dit voor de werkgever?

Vanaf 22 maart 2017 moeten bouwondernemingen een BTP-kaart aanvragen voor alle werknemers of uitzendkrachten die ze detacheren naar een werf in Frankrijk.

 

Deze nieuwe verplichting komt bovenop de reeds bestaande verplichtingen inzake detachering die Frankrijk het voorbije jaar invoerde (A1-document, voorafgaande SIPSI-aanmelding en aanduiden vertegenwoordiger in Frankrijk).  

 

Indien werknemers bij een controle door de Franse sociale inspectie van een bouwwerf in Frankrijk geen BTP-kaart kunnen tonen, loopt de werkgever het risico op serieuze geldboetes.

 

Met vragen kan u terecht bij Legal Internationaal: Taxconsulting@sdworx.com

Bron:
www.cartebtp.fr

Context

Frankrijk heeft het voorbije jaar werk gemaakt van de strijd tegen detacheringsfraude en sociale dumping. De verplichtingen voor ondernemingen die werknemers willen detacheren naar Frankrijk zijn al fors opgedreven. Bovendien zijn de eraan verbonden sancties niet te onderschatten.

 

In vorige nieuwsbrieven kon u reeds lezen dat alle werkgevers die werknemers detacheren naar Frankijk:

  • over een A1-document moeten beschikken;
  • een verplichte voorafgaande melding (=SIPSI) moeten doen;
  • een vertegenwoordiger in Frankrijk moeten aanduiden.”

 

 

Voor de werkgevers in de bouwsector komt daar nu nog een extra verplichting bij: de 'professionele identificatiekaart', of de BTP-kaart. BTP staat voor 'Bâtiment et des travaux publics'.

 

Hieronder gaan we dieper in op deze nieuwe verplichting.

Juridische inhoud

1. Toepassingsgebied

  • Voor welke werkgevers?

 

Alle werkgevers uit de bouwsector (de zogenaamde BTP-sector) die werknemers detacheren naar bouwplaatsen op het Franse grondgebied zijn verplicht om deze BTP-kaart aan te vragen.

 

De verplichting geldt zowel voor bouwondernemingen gevestigd in Frankrijk als voor deze gevestigd in het buitenland die werknemers detacheren naar Frankrijk.

 

  • Voor welke werknemers?

 

Voor iedere loontrekkende die werkt voor een werkgever uit de bouwsector (BTP-sector) en die tewerkgesteld wordt op het Franse grondgebied moet deze identificatiekaart aangevraagd worden. Ook indien het gaat om occasioneel werk.

 

Bovendien moet er ook een BTP-kaart aangevraagd worden voor uitzendkrachten die op de bouwplaats in Frankrijk tewerkgesteld worden.

 

  • Uitzonderingen

 

De verplichting om een BTP-kaart te hebben, geldt niet voor onder andere volgende beoefenaars van bepaalde beroepen die op een bouwwerf aanwezig kunnen zijn:

 

- architecten;

- vastgoedexperten;

- opmeters;

- veiligheidscoördinator;

- energieauditor;

- werknemers van commerciële diensten;

- werknemers van ondersteuningsdiensten (bijvoorbeeld stockbeheerders, bedienden van 

  aankoop- en bevoorradingsdiensten,…);

- stagiairs (op voorwaarde dat hun mentor bij controle de nodige documenten kan

  voorleggen die de hoedanigheid van stagiair aantonen).

2. Aanvraag BTP-kaart

De identificatiekaart of BTP-kaart kan enkel online aangevraagd worden bij de Franse bouwkas via volgende website www.cartebtp.fr.

 

Afhankelijk van het geval moet de kaart aangevraagd worden door de werkgever uit de bouwsector of door het uitzendbureau.

 

De kaart moet worden aangevraagd vóór de aanvang van de werken en na het online indienen van voorafgaandelijke aangifte van detachering (=SIPSI).

 

De kostprijs van een BTP-kaart is 10,80 euro per kaart. De kaart wordt daarna naar de aanvrager gestuurd. In afwachting van de ontvangst van de officiële BTP-kaart, moet de werkgever aan de werknemer een voorlopig individueel bewijs bezorgen dat hij bij controle kan voorleggen. 

 

De kaart is geldig tot het einde van de detachering. Na afloop van de detachering moet de BTP-kaart door de werknemer teruggegeven worden aan de werkgever. De werkgever stuurt deze kaart dan terug naar de bevoegde diensten.

3. Sancties

Elke werknemer die aanwezig is op een bouwwerf op Frans grondgebied moet bij controle door de arbeidsinspectie zijn BTP-kaart kunnen voorleggen.

 

Kan de werknemer geen BTP-kaart voorleggen, dan riskeert de werkgever een geldboete van 2000 euro per gedetacheerde werknemer.

 

Bij herhaling binnen het jaar loopt het bedrag op tot 4000 euro per werknemer.

 

De boete mag nooit hoger zijn dan 500.000 euro.

4. Inwerkingtreding

vanaf 22 maart 2017

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.