Feedback
ella
Vlaams opleidingsverlof vervangt vanaf 1 september 2019 educatief verlof
Uit de wandelgangen van de overheid
Gepubliceerd op 04/02/2019

In Vlaanderen wordt het huidige stelsel van betaald educatief verlof (BEV), vanaf 1 september 2019, vervangen door het 'Vlaams opleidingsverlof' (VOV).

 

De hervorming houdt belangrijke veranderingen in voor de werknemer, de werkgever en de opleidingsverstrekkers.

 

Het betaald educatief verlof / opleidingsverlof is het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om, met behoud van een begrensd loon, op het werk afwezig te zijn om een erkende opleiding te volgen. De werkgever krijgt een forfaitaire terugbetaling van de loonkost voor de betaalde uren. Hij moet daarvoor een schuldvordering indienen. Deze procedure zal in de toekomst voor het Vlaams opleidingsverlof administratief eenvoudiger en volledig digitaal verlopen.

 

Voor opleidingen die starten vanaf 1 september 2019 zullen de regels van het VOV gelden.  Ze komen in de plaats van die van het BEV. Voor opleidingen met een startdatum vóór 1 september 2019 blijft het BEV gelden.

 

Voltijdse en minstens halftijds tewerkgestelde deeltijdse werknemers die werken in een onderneming in het Vlaams Gewest zullen gebruik kunnen maken van het VOV.

 

In deze nieuwsbrief bespreken we het geheel met speciale aandacht voor de zaken van belang voor werkgevers en werknemers. Een belangrijk deel van de inhoud kwam reeds aan bod in onze vorige nieuwsbrief over het Vlaams opleidingsverlof van 10 september 2018.

 

Nieuwigheden

 

De Vlaamse regering keurde recent volgende concrete elementen goed:

  • het maximumrecht opleidingsverlof: het VOV bedraagt maximum 125 uren per werknemer per schooljaar;
  • de tussenkomst voor de werkgever: ten laatste 3 maanden na de start van de opleiding moet de werkgever de terugbetaling van het VOV online bij de Vlaamse overheid aanvragen. De tussenkomst zal nog steeds een forfaitair bedrag per uur van 21,30 euro zijn;
  • de concrete verplichtingen voor werknemer, werkgever en opleidingsinstelling. Een werknemer zal bijvoorbeeld nauwgezet de opleiding moeten volgen. Anders zal het aantal uren opleidingsverlof waarop hij recht heeft, dalen;
  • de criteria waaraan opleidingen moeten voldoen en de wijze waarop opleidingsverstrekkers hun opleiding moeten registreren. Enkel opleidingen geregistreerd in een online databank, zullen recht openen op VOV.

 

Inwerkingtreding: schooljaar 2019 - 2020, maar al registratie opleidingen vanaf 1 mei 2019

 

Vanaf 1 september 2019 zullen de nieuwe regels van het VOV van toepassing zijn voor alle opleidingen die vanaf dan nieuw starten. Op 1 mei 2019 treden echter al de bepalingen in werking rond het beoordelingssysteem en de procedure voor registratie van opleidingen.

Die registratie moet immers vooraf gebeuren, zodat de nieuwe databank klaarstaat bij het begin van het volgende schooljaar. Iedereen zal de databank kunnen raadplegen.

 

Overgangsregeling

 

Een opleiding gestart vóór 1 september 2019 die recht geeft op educatief verlof, blijft dat recht op educatief verlof openen tot en met het derde gevolgde jaar van de opleiding. Ook de bestaande administratieve verplichtingen voor de werkgever en opleidingverstrekkers blijven ongewijzigd.

 

Deze overgangsregeling is wel beperkt in de tijd, tot uiterlijk 31 december 2021

 

Maar geen dubbele rechten! 

Als een werknemer een opleiding met behoud van rechten uit het BEV in een opleidingsjaar combineert met een nieuwe opleiding in het kader van VOV, komt het aantal terugbetaalde uren BEV in mindering van het aantal uren waarop hij recht heeft op VOV.

 

Planning, ontslagbescherming en loonplafond blijven ongewijzigd

 

De huidige bepalingen rond educatief verlof over de collectieve planning van het verlof, de ontslagbescherming van de werknemer en het loonplafond blijven ongewijzigd van toepassing. Ook voor werknemers die VOV opnemen vanaf 1 september 2019.

 

Brussel, Wallonië en Duitstalige gemeenschap: nog geen wijzigingen

 

Sinds de zesde staatshervorming zijn een aantal belangrijke aspecten van het educatief verlof geregionaliseerd. De werkgever moet zich bijvoorbeeld nu al voor de terugbetaling van de loonkost van het verlof wenden tot de regionale overheid.

 

Vlaanderen is nu de eerste regio die het educatief verlof ook inhoudelijk wijzigt. In de andere regio's zijn er nog geen concrete wijzigingen op komst.

 

Bijkomende info

 

De Vlaamse Overheid informeert uitgebreid over het nieuwe VOV op  www.werk.be/online-diensten/vlaams-opleidingsverlof. Voor de opleidingsverstrekkers komen er in maart specifieke informatiesessies: https://www.werk.be/online-diensten/vlaams-opleidingsverlof/opleidingsverstrekker


Opgelet!

Deze bespreking is gebaseerd op een ontwerptekst. Ze geldt dus onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Werknemers in Vlaanderen zullen vanaf het schooljaar 2019 - 2020 Vlaams opleidingsverlof in plaats van betaald educatief verlof kunnen genieten. Het volgen van een opleiding, het aantal uren opleidingsverlof waarop een werknemer recht heeft, de attestering over de aanwezigheid bij de opleiding en de terugbetaling van de loonkost zullen grotendeels digitaal verlopen.

Bron:
Decreet van 12 oktober 2018 houdende het Vlaams opleidingsverlof en houdende diverse bepalingen betreffende het beleidsdomein Werk en Sociale Economie (1), B.S. 13 november 2018, p. 86952.
Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van afdeling 6 – toekenning van betaald educatief verlof in het kader van voortdurende vorming van de werknemers – van hoofdstuk IV van de herstelwet van 22 januari 1985 houdende sociale bepalingen en tot wijziging van artikel 4 van het besluit van de Vlaamse Regering van 17 mei 2013 betreffende de loopbaanbegeleiding - Definitieve goedkeuring op 21 december 2018

Context

De Vlaamse Regering heeft het uitvoeringsbesluit over de hervorming van het betaald educatief verlof definitief goedgekeurd op 21 december 2018. Het besluit operationaliseert en concretiseert het Vlaams decreet over opleidingsverlof, dat al gepubliceerd werd op 13 november 2018.

 

Het decreet en het uitvoeringsbesluit over het Vlaams opleidingsverlof dat we hier bespreken kaderen binnen de globale doelstelling van levenslang en levensbreed leren en het Vlaams VESOC-akkoord over de hervorming van de opleidingsinstrumenten voor werknemers van juli 2017. VESOC is het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité.

 

Welke opleidingsinstrumenten hanteert Vlaanderen?

  • het Vlaams opleidingsverlof (VOV) voor arbeidsmarktgerichte opleidingen (tot nu 'educatief verlof' genoemd);

  • de Vlaamse opleidingscheque  = de werknemer kan kosten voor arbeidsmarktgerichte opleidingen terugbetaald krijgen;

  • het Vlaams opleidingskrediet = extra financiële steun van de Vlaamse overheid voor werknemers die tijdskrediet opnemen om zich te herscholen, heroriënteren of herkwalificeren. 

 

Door de zesde Staatshervorming kwam een bijkomend deel van de bevoegdheid over opleiding toe aan de regio's. Vlaanderen gebruikt deze kans om het gehele terrein van opleiding te hervormen en te moderniseren.

 

Belangrijke pijlers bij de hervorming en invulling van de opleidingsinstrumenten:

  • een arbeidsmarktgerichte en toekomstgerichte focus;
  • één algemeen kwaliteitskader;
  • één erkende opleidingsdatabank;
  • een uniforme monitoring en evaluatie;
  • transparantie en digitalisering.

 

Vlaanderen zet in op een coherent beleid van arbeidsmarktgerichte en toekomstgerichte opleiding  van werknemers zodat iedereen langer en gemotiveerd aan de slag kan blijven.

 

Alle opleidingen worden getoetst aan een aantal oriëntaties die vertaald worden naar operationele criteria:

  • de mate waarin een opleiding inspeelt op de uitdagingen op de arbeidsmarkt bv. technologische evoluties, groeisectoren;

  • knelpuntkwalificaties of knelpuntcompetenties;

  • arbeidsmarkt- en loopbaanfocus bv. geen volledige heroriëntatie, geen hobby's, geen onderricht op maat van het bedrijf;

  • afstand tot de arbeidsmarkt bv. kort geschooldheid.

Juridische inhoud

1. Educatief verlof wordt opleidingsverlof in Vlaanderen

Educatief verlof wordt vanaf 1 september 2019 'Vlaams opleidingsverlof' (VOV) in het Vlaamse Gewest.  

 

Het betaald educatief verlof / opleidingsverlof is het recht toegekend aan werknemers uit de privé-sector om op het werk afwezig te zijn, met behoud van een begrensd loon, om erkende opleidingen te volgen, te studeren of examens af te leggen. De werkgevers kunnen jaarlijks een forfaitaire terugbetaling krijgen van de uren educatief verlof/opleidingsverlof. De werkgever moet daarvoor een schuldvordering indienen. De procedure zal, in de toekomst, voor opleidingsverlof administratief eenvoudiger en volledig digitaal verlopen.

 

Vlaanderen wijzigt de artikelen uit de federale wetgeving educatief verlof die onder haar bevoegdheid vallen en spreekt daarin van 'opleidingsverlof' (VOV). De artikelen in de wet die federale bevoegdheid zijn of die ongewijzigd blijven voor Vlaanderen, spreken nog steeds over 'educatief verlof'. Beide termen kunnen in feite gebruikt worden.

 

Belangrijk!

De huidige bepalingen rond educatief verlof over de collectieve planning van het verlof, de ontslagbescherming van de werknemer en het loonplafond blijven ongewijzigd van toepassing.  Ook voor werknemers die VOV opnemen vanaf 1 september 2019.

2. Toepassingsgebied - Voor wie VOV?

Voltijdse en minstens halftijds tewerkgestelde deeltijdse werknemers, die werken in een private onderneming gevestigd in het Vlaams Gewest, kunnen gebruik maken van het VOV.

 

Nieuw! 

De werknemer moet contractueel minstens 50% tewerkgesteld zijn om recht te kunnen hebben op VOV. Het referentiemoment is in de regel de maand september van het opleidingsjaar. Maar als de werknemer in september van het opleidingsjaar minder dan 50% tewerkgesteld is, geldt het tewerkstellingspercentage van de maand waarin de eerste opleiding start. 

 

Het toepassingsgebied wordt als volgt in de wetgeving gedefiniëerd:

 

Private sector

Het VOV is van toepassing op de werkgevers en werknemers onderworpen aan de CAO-wetgeving. De werknemers uit de publieke sector blijven bijgevolg quasi uitgesloten. Enkel contractuele werknemers bij automone overheidsbedrijven kunnen er ook gebruik van maken. 

 

Vestigingseenheid in Vlaams Gewest

De werknemer kan enkel gebruik maken van VOV als de vestigingseenheid waaraan hij gekoppeld is in de RSZ-kwartaalaangifte (DmfA) zich bevindt in het Vlaams Gewest. Vestigingseenheid wordt begrepen in de zin van het Wetboek Economisch recht. Dit betekent een plaats geïdentificeerd met een adres waar of van waaruit tenminste een activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend.

 

Welke werknemers?

Het VOV is mogelijk voor werknemers die via één of meerdere arbeidsovereenkomsten op één van volgende wijzen tewerkgesteld worden :

  • voltijds;

  • minstens 4/5 van een voltijder;

  • minstens halftijds met een variabele arbeidstijdregeling;

  • minstens halftijds met een vast uurrooster én een opleiding volgen tijdens de werkuren.

 

Merk op!

Voor deeltijders met een minstens halftijds vast werkrooster, kan enkel VOV opgenomen worden voor contacturen die tijdens de werkuren vallen. Dit principe geldt ook nu en blijft gehandhaafd in het kader van VOV.

 

Gelijkgesteld met werknemers

Personen die, anders dan krachtens een arbeidsovereenkomst, tegen loon arbeid verrichten onder het gezag van één of meerdere andere personen zijn gelijkgesteld met werknemers voor het Vlaamse opleidingsverlof.

3. Voorwaarden VOV - Welke opleidingen?

Niet alle vormen van opleiding en leren komen in aanmerking voor VOV. 

Enkel arbeidsmarktgerichte en loopbaangerichte opleidingen die aan een reeks van voorwaarden voldoen komen in aanmerking voor het VOV.  

 

Belangrijk voor werkgever en werknemer! 

 

  • Alle arbeidsmarktgerichte opleidingen die recht geven op VOV worden geregistreerden bekendgemaakt in de Vlaamse opleidingsdatabank. Zie verdere uitleg bij punt 5.

 

  • De opleidingsdatabank zal beschikbaar zijn vanaf 1 mei 2019 volgens de informatie van de Vlaamse Overheid.

 

  • Opleidingen die bij de start van de opleiding niet geregistreerd staan in de opleidingsdatabank geven geen recht op Vlaams opleidingsverlof.

 

In eerste instantie gelden een aantal algemene voorwaarden via de definities van 'opleiding', 'arbeidsmarktgerichte opleiding' en 'loopbaangerichte opleiding' in het decreet. Daarbovenop stelt het uitvoeringsbesluit een aantal minimumvoorwaarden vast. 

Alleen wanneer alle voorwaarden vervuld zijn en de opleiding geregistreerd en goedgekeurd is, kan het volgen van die opleiding recht openen op VOV.

 

3.1 Algemene voorwaarden

 

Elke opleiding in het kader van VOV moet voldoen aan algemene voorwaarden:

  • de opleiding is niet bedrijfsspecifiek;

  • de opleiding is gericht op de huidige of toekomstige functie van de werknemer zodat de werknemer bekwaamheden verkrijgt die naar andere ondernemingen of werkgebieden overdraagbaar zijn en de brede inzetbaarheid verbetert;

  • de opleiding vindt plaats binnen een georganiseerde en gestructureerde omgeving ontworpen als leeromgeving;

  • de opleiding leidt tot een certificaat. Dit is een attest van de opleidingsverstrekker dat verklaart dat de opleiding met goed gevolg werd beëindigd en waarop bij voorkeur vermeld wordt welke competenties werden behaald.

 

Concrete gevolgen op basis van deze algemene voorwaarden:

 

  • Bedrijfsspecifieke opleidingen geven geen recht op VOV bv. een bepaalde bedrijfsspecifieke IT-toepassing of onthaalprocedure vallen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever zelf.

  • Informeel leren in het bedrijf valt niet onder de definitie. Training on-the-job kan eventueel in aanmerking komen als die opleiding de vorm krijgt van een formele opleiding.

  • Werkplekleren kan eventueel in het kader van VOV, maar niet wanneer het gaat om werkplekleren gegeven door de eigen werkgever of werkplekleren op de eigen werkvloer. Werkplekleren wordt gedefiniëerd als het aanleren en toepassen van beroepsspecifieke competenties in een reële arbeidsomgeving.

 

Wat is een arbeidsmarktgerichte opleiding voor VOV?

Opleidingen die - vanuit het oogpunt van uitdagingen of knelpunten van de huidige of toekomstige arbeidsmarkt - tot doel hebben:

  • de loopbaan van werknemers duurzaam te versterken of

  • arbeidsmarktgerichte transities te faciliteren.

 

Men onderscheidt twee typen: 

  1. Opleidingen die automatisch als arbeidsmarktgericht beschouwd worden als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dit zijn opleidingen of trajecten georganiseerd, gesubsidieerd of erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

  2. Opleidingen die pas na een voorafgaande beoordeling als arbeidsmarktgericht goedgekeurd worden en voldoen aan bepaalde voorwaarden. 

Zie meer toelichting onder punt 4 van deze nieuwsbrief.

 

Wat is een loopbaangerichte opleiding voor VOV?

Een loopbaangerichte opleiding volgt de werknemer in het kader van (of na afloop van) een loopbaanbegeleiding. De opleiding moet expliciet vastgelegd zijn in het persoonlijk ontwikkelingsplan(POP) van de werknemer. Een erkende opleidingverstrekker staat in voor de opleiding.

 

De werknemer dient aan het Departement WSE een attest te bezorgen dat bewijst dat hij een loopbaangerichte opleiding volgt die vastgelegd is in zijn POP. Het gemandateerde loopbaancentrum krijgt de verplichting een gepersonaliseerdattestuit te reiken aan de werknemer. Dergelijk attest vermeldt minimaal de opleiding die past in het persoonlijk ontwikkelingsplan en heeft een geldigheidsduur van 6 jaar, vanaf het einde van de loopbaanbegeleiding.

 

Loopbaanbegeleiding in Vlaanderen is geregeld in het besluit van 17 mei 2013. Een professioneel actieve persoon die voldoet aan bepaalde voorwaarden kan via een loopbaancheque een pakket loopbaanbegeleiding kopen. Dat bevat onder meer de opmaak van een POP en een actieplan met het oog op een bepaald loopbaandoel. Een specifieke opleiding kan een essentieel element zijn in het persoonlijk ontwikkelingsplan van een concreet individu.

Om in aanmerking te komen voor dit systeem van loopbaanbegeleiding en loopbaancheques moet de werknemer zijn woonplaats hebben in:

  • ofwel het Vlaamse of Brusselse Gewest;
  • ofwel het Waalse Gewest én tewerkgesteld zijn in het Vlaamse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest;
  • ofwel één van de lidstaten van de EU of EER én tewerkgesteld zijn in het Vlaamse Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 

Let op!

Voor VOV komen enkel de voltijdse en minstens halftijdse werknemers in aanmerking die werken in een onderneming uit de private sector gevestigd in het Vlaamse Gewest.

 

 

3.2 Minimumvoorwaarden

 

Bovenop de algemene voorwaarden stelt de Vlaamse Regering minimumvoorwaarden waaraan opleidingen in het kader van VOV moeten voldoen. 

 

1) Inhoud van de opleiding (arbeidsmarktgerichtheid)

 

De opleiding moet leiden tot het verwerven van competenties die behoren tot minstens één van de 3 competentiegroepen:

  1. basiscompetenties;
  2. beroepsspecifieke competenties;
  3. algemene arbeidsmarktcompetenties. 

Na specificatie en verfijning van deze competentiegroepen zal in een ministerieel besluit een beoordelingssysteem vastgelegd worden om opleidingen te beoordelen op hun arbeidsmarktgerichtheid.    

 

Uitzondering

Deze voorwaarde speelt niet voor opleidingstrajecten richting centrale examencommissie en EVC-trajecten (voorbereiding/examens tot erkenning verworven competenties).. 

 

2) Minimale duur/omvang

 

De opleiding omvat minstens:

  • ofwel 32 contacturen;
  • ofwel 3 studiepunten in het hoger onderwijs met uitzondering van examencontracten;
  • ofwel 32 lestijden in het volwassenenonderwijs.

 

Let op!

Om te voldoen aan deze voorwaarde kunnen modules uit verschillende arbeidsmarktgerichte opleidingen van eenzelfde opleidingsverstrekker gecombineerd worden of moeten de aparte modules als arbeidsmarktgerichte opleidingen geregistreerd zijn.

 

Uitzondering

Deze voorwaarde inzake minimumduur speelt niet voor opleidingstrajecten richting centrale examencommissie, EVC-trajecten (voorbereiding/examens tot erkenning verworven competenties) en een mentoropleiding.

 

Contacturen zijn opleidingsuren waarin er rechtstreeks contact is tussen de instructeur of begeleider van een opleidingsactiviteit en de cursist, gebonden aan een bepaald tijdstip en de plaats van opleiding. Het kan ook werkplekleren betreffen. De instructeur of begeleider van een  opleidingsactiviteit werkt voor een geregistreerde opleidingsverstrekker;

 

Een studiepunt  is een binnen de Vlaamse Gemeenschap aanvaarde internationale eenheid die overeenstemt met ten minste 25 en ten hoogste 30 uren voorgeschreven onderwijs-, leer- en  evaluatieactiviteiten, waarmee de studieomvang van elke opleiding of elk opleidingsonderdeel wordt uitgedrukt als vermeld in de Codex Hoger Onderwijs;

 

Merk op!

  • Afstandsonderwijs wordt niet opgenomen in het opleidingsverlof. In het geval van afstandsonderwijs kiest de cursist vrij wanneer hij de cursus doorneemt en eventueel een test aflegt. Er is geen noodzaak om afwezig te zijn op het werk. Evenwel zijn wel toegelaten, de nieuwe leervormen in het volwassenen- en hoger onderwijs, waarbij klassikale opleiding gecombineerd wordt met afstandsleren, en waarbij de student beroep kan doen op begeleiding en opvolging, ingeval van creditcontracten en diplomacontracten.
  • Examencontracten in het hoger onderwijs, waar geen aanwezigheid vereist is tot klassikale opleiding en geen begeleiding en opvolging voorzien is, worden expliciet uitgesloten van VOV.

 

3) Kwaliteitsvereiste opleidingsverstrekker

 

De opleiding moet gegeven worden door een erkende opleidingsverstreker in het kader van:

  • de opleidingscheques (Vlaams besluit van 18 juli 2003);
  • of de KMO-portefeuille (Vlaams besluit van 26 februari 2016).

 

4) Aanmelding bij de Vlaamse Overheid

 

De opleiding moet aangemeld zijn bij het Vlaams Departement Werk en Sociale Economie (DWSE). Er is een specifieke procedure voorzien voor een goedkeuringsaanvraag door de opleidingsverstrekker.  

 

Uitzondering

Een loopbaangerichte opleiding hoeft niet aangemeld te zijn om recht te kunnen geven op VOV. 

 

Er zijn in de loop van maart 2019 een reeks informatiesessies voorzien specifiek voor opleidingsverstrekkers. Voor de concrete gegevens en inschrijving zie www.werk.be/online-diensten/vlaams-opleidingsverlof/opleidingsverstrekker

 

 

3.3 Enkele overwegingen op basis van de voorwaarden

 

Enkel arbeidsmarktgerichte en loopbaangerichte opleidingen komen in aanmerking voor het VOV.   Opleidingen in de sfeer van vrije tijd en bedrijfsspecifieke opleidingen worden in het algemeen uitgesloten.

 

Alle arbeidsmarktgerichte erkende opleidingen, worden opgenomen in de Vlaamse databank. 

Daarnaast zijn er de loopbaangerichte opleidingen. Elke opleiding uit iemands persoonlijk ontwikkelingsplan na het volgen van een (erkende) loopbaanbegeleiding, wordt gezien als loopbaangericht en komt ook in aanmerking voor VOV. Deze opleidingen zijn dan gekoppeld aan een specifieke loopbaanvraag van een werknemer.

 

Het betaald educatief verlof op basis van de herstelwet was uitgebreider en keurde automatisch meer opleidingen goed. Bijvoorbeeld opleidingen uit andere gewesten beschouwt Vlaanderen in de toekomst niet langer automatisch als arbeidsmarktgericht. Maar dat betekent niet dat ze niet voor VOV in aanmerking 'kunnen' komen. Er dient wel een beoordeling te gebeuren. Elke opleidingsverstrekker kan een aanvraag doen. Die aanvragen zouden normaal gezien kunnen starten vanaf begin 2019.

 

Wie in de toekomst in Vlaanderen werkt en educatief verlof/VOV wenst, krijgt sowieso te maken met de erkenningsvoorwaarden die Vlaanderen stelt. Ook voor een opleiding die de werknemer elders volgt bv. in Brussel. Tot nu toe namen de gewesten elkaars erkenningen over. Dit is niet langer het geval voor het Vlaams Gewest. De samenwerkingsprotocollen tussen de gewesten worden herbekeken.

4. Arbeidsmarktgerichte opleidingen

De reglementering maakt onderscheid tussen twee typen arbeidsmarktgerichte opleidingen.

 

1) Opleidingen die automatisch als arbeidsmarktgericht beschouwd worden als ze voldoen aan bepaalde voorwaarden. Het gaat hier om opleidingen of trajecten georganiseerd, gesubsidieerd of erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

 

Hiertoe behoren:

  • alle opleidingen uit het Vlaams volwassenenonderwijs;

  • alle opleidingen uit het Vlaams hoger onderwijs;

  • trajecten richting centrale examencommissie;

  • EVC-trajecten = voorbereiding/examens tot erkenning verworven competenties;

  • ondernemersopleidingen van SYNTRA;

  • opleidingen georganiseerd of erkend door vakbonden.

 

2) Opleidingen die pas na een voorafgaande beoordeling als arbeidsmarktgericht goedgekeurd worden. Alle opleidingen die niet behoren tot bovenstaande lijst vereisen een voorafgaande goedkeuring.

 

Goedkeuringsinstanties

De goedkeuring gebeurt door twee instanties:

  • de Vlaamse Opleidingscommissie;

  • het paritair comité voor sectorale opleidingen. 

 

Opleidingsverstrekkers kunnen een aanvraag indienen bij één van die instanties.

 

Het uitvoeringsbesluit regelt de samenstelling en werking van de Vlaamse opleidingscommissie. Het gaat in feite om de huidige Vlaamse Erkenningscommissie die wijzigt van naam. 

 

De belangrijkste nieuwigheid voor deze instantie is dat ze bij het goedkeuren, weigeren en uitsluiten van registratie van een opleiding gehouden is aan een beoordelingsysteem.

De opleidingen worden getoetst aan beoordelingscriteria die de vertaling zijn van de voorwaarden uit het VESOC-akkoord. Een ministriëel besluit zal de criteria vastleggen. 

 

Beslissingen moeten gemotiveerd worden ten aanzien van de opleidingverstrekker.

 

Beroeps- en evaluatiecommissie

Er wordt ook een beroepsinstantie opgericht binnen het Departement waarbij een beslissing van de Vlaamse opleidingscommissie of paritair comité kan aangevochten worden. 

 

Het uitvoeringsbesluit regelt de samenstelling en werking van de commissie en de beroepsprocedure.

De opleidingverstrekker moet zijn beroep motiveren. De beroeps- en evaluatiecommissie hoort de opleidingverstrekker en de goedkeuringdinstantie en neemt een beslissing binnen de 60 dagen na ontvangst van het beroep. De commissie brengt haar beslissing binnen de week ter kennis van beide partijen. 

 

Als de registratie van een opleiding ingetrokken wordt, verwijdert het Departement die opleiding uit de opleidingsdatabank.

5. Registratie opleidingen in opleidingsdatabank

Alle arbeidsmarktgerichte opleidingen die voldoen aan de voorwaarden en goedgekeurd zijn, zullen geregistreerd worden in een Vlaamse opleidingsdatabank.

 

Deze databank zal publiek raadpleegbaar zijn, zodat voor alle partijen duidelijk is welke opleidingen in aanmerking komen voor het Vlaams opleidingsverlof. Het doel is één databank met alle goedgekeurde opleidingen met het oog op transparantie en rechtszekerheid voor de burger.

  

Het Vlaams Departement WSE beheert de opleidingsdatabank die deel uitmaakt van het digitale platform Vlaamse opleidingsincentives. Het Departement staat in voor het beheer, de organisatie en de werking van de opleidingsdatabank.

 

Merk op!

De loopbaangerichte opleidingen worden niet opgenomen in de opleidingendatabank omdat een loopbaangerichte opleiding wordt vastgelegd in een POP en dus niet door iedereen gevolgd kan worden in het kader van VOV.  

 

Procedures

Het uitvoeringsbesluit regelt de registratieprocedure voor de opleidingverstrekker en de daaropvolgende goedkeuringsprocedure. De goedkeuring kan pas gebeuren als de aanmelding voor registratie correct en volledig is.

 

We geven hierover enkel de grote lijnen.

 

Opleidingsverstrekkers die hun vraag tot registratie moeten voorleggen aan het Departement moeten dit doen 3 maanden  voor de start van de opleiding, om tijdig een registratie te krijgen die recht geeft op opleidingsverlof voor de cursisten.

 

Als de opleidingsverstrekker 'onvoldoende' informatie bezorgt om de registratie van de opleiding te kunnen beoordelen, dan heeft de verstrekker een termijn van 30 dagen om de ontbrekende gegevens aan te vullen.

 

Een Ministerieel Besluit zal nog nadere modaliteiten vastleggen.

 

Timing

De lancering van de opleidingsdatabank is voorzien vanaf 1 mei 2019.

 

Volgens de informatie van de Vlaamse Overheid zullen in principe alle opleidingen die op 30 april 2019 erkend zijn voor het huidige betaald educatief verlof in de opleidingsdatabank worden opgenomen.  

Al die opleidingen zullen in het schooljaar 2019-2020 erkend zijn voor VOV.

 

Let op!

Om de erkenning betaald educatief verlof over te dragen naar VOV moet de opleidingsverstrekker wel een geregistreerde dienstverlener zijn voor de KMO-portefeuille of  voor Opleidingscheques. Zonder registratie als erkende opleidingsverstrekker kan de opleiding niet in de databank terechtkomen.

 

Van deze opleidingen beschikt het Departement niet altijd over informatie over de opleidingsinhoud. De ontbrekende informatie zal in het voorjaar 2019 opgevraagd worden bij de opleidingsverstrekkers.

 

Let op!

Een erkenning voor een bepaald jaar, betekent geen blijvende erkenning. Er zal een jaarlijkse beoordeling gebeuren op arbeidsmarktgerichtheid. Zie toelichting bij punt 6.  

 

Nieuwe opleidingen  

Van zodra de opleidingsdatabank online staat zullen opleidingsverstrekkers hun digitale aanvraag kunnen doen voor erkening van nieuw aan te melden opleidingen via het WSE-loket. Dit kan enkel voor opleidingen die ten vroegste starten op 1 september 2019.

Er gebeurt een toetsing op arbeidsmarktgerichtheid volgens de nieuwe criteria door het paritair comité of de Vlaamse Opleidingscommissie. 

De nieuwe aangemelde opleidingen zullen pas geregistreerd worden als alle informatie ter beschikking is.

 

Er zijn in de loop van maart 2019 een reeks informatiesessies voorzien specifiek voor opleidingsverstrekkers. Voor de concrete gegevens en inschrijving zie www.werk.be/online-diensten/vlaams-opleidingsverlof/opleidingsverstrekker

6. Evaluatie VOV

Jaarlijks rapport

Elk jaar stelt het Departement WSE een evaluatierapport op van de arbeidsmarktgerichte opleidingen. Op basis daarvan kan jaarlijks bijsturing gebeuren als misbruik of ongewenste effecten zich zouden voordoen.

 

Het Departement gaat na of de doelstellingen bereikt zijn en of de arbeidsmarktgerichte opleidingen nog steeds voldoen aan de voorwaarden.  

Ze baseren zich in eerste instantie op de gegevens in de opleidingsdatabank. Maar kunnen ook bijkomende gegevens opvragen bij de opleidingverstrekker. 

 

  • Bij een negatieve evaluatie van een opleiding:

Het Departement informeert de opleidingverstrekker binnen de maand na de publicatie van het rapport.

De opleidingsverstrekker krijgt een jaar de tijd om de opleiding bij te sturen en ze als nieuwe opleiding aan te melden voor registratie.

 

De registratie van de oorspronkelijke opleiding wordt van rechtswege stopgezet op 31 december van het jaar volgend op de negatieve evaluatie. Dit betekent dat er vanaf dan geen nieuwe cursisten meer kunnen gebruik maken van opleidingsverlof voor het volgen van de negatief geëvalueerde opleiding. Dit wordt vermeld in de opleidingsdatabank zodat potentiële cursisten gewaarschuwd zijn.

 

  • Bij positieve evaluatie van een opleiding:

          Wordt de goedkeuring van de registratie met één jaar verlengd.

 

Driejaarlijks uitgebreiding

Om de drie jaar wordt het evaluatierapport uitgebreid met een onderzoek naar:

 

  1. de evolutie van het gebruik van het Vlaams opleidingsverlof;
    • het profiel van de werknemers die er gebruik van maken;
    • de noodzaak om de beoordelingscriteria aan te passen;

 

En daaraan gekoppeld een inschatting van de behoefte aan het bijsturen van:

    • de periode waarin het contingent kan gebruikt worden;
    • de hoogte van het maximum aantal uren;
    • de eventuele overdraagbaarheid van niet opgenomen uren Vlaams opleidingsverlof;

 

  1. de inhoud van de loopbaangerichte opleidingen;
    • de omvang en het profiel van de werknemers die er gebruik van maken;
    • de meerwaarde ervan voor de arbeidsmarkt;

 

  1. het gebruik van werkplekleren;
    • het profiel van de werknemers en opleidingen die er gebruik van maken.  

7. Omvang recht Vlaams opleidingsverlof

Jaarlijks maximum recht

Vanaf 1 september 2019 heeft een werknemer een jaarlijks recht op opleidingsverlof (een maximum aantal uren binnen een bepaalde periode op te nemen). 

 

Het uitvoeringsbesluit legt het aantal uren vast, de opnameperiode en de modaliteiten van toekenning. Dit kan jaarlijks bijgestuurd worden.

 

Het maximum aantal uren VOV is 125 uurper jaar vanaf 1 september 2019. 

 

De federale overheid legt jaarlijks het loonplafond vast. De loongrens bedraagt 2.928 euro/maand voor het schooljaar 2018-2019.

 

Merk op!

Het nieuwe maximum recht van 125 uur opleidingsverlof per jaar is meestal interessanter dan het bestaande recht op betaald educatief verlof, behalve voor 'knelpuntopleidingen'. Opleidingen die voorbereiden op de uitoefening van knelpuntberoepen volgens de werkloosheidsreglementering en bij de start van de opleiding voorkomen op de jaarlijkse regionale lijst van knelpuntberoepen geven momenteel recht op 180 uur betaald educatief verlof.

 

Effectief recht

Het effectieve aantal uren VOV voor een concrete werknemer in een bepaald jaar hangt af van de contractuele tewerkstellingsbreuk in DMFA van de maand september van het opleidingsjaar. Elk jaar wordt het effectieve recht berekend op voorwaarde dat de tewerkstellingsbreuk (Q/S) van september minstens 50% van een voltijdse tewerkstelling bedraagt.

 

Uitzondering!

De werknemer die in september minder dan 50% tewerkgesteld is (Q/S < 50% van een voltijder), krijgt toch nog een recht op VOV als hij in de maand dat hij aan zijn eerste opleiding start minstens 50% werkt (Q/S = of > 50%). De werknemer krijgt VOV ten belope van de tewerkstellingsbreuk van die maand x 125 uur.

 

voorbeeld 1

Een werknemer die voltijdse tewerkgesteld was in september 2019 (Q/S = 100%), heeft voor het schooljaar 2019-2020 recht op maximum 125 uur VOV.

 

voorbeeld 2

Een werknemer die halftijds tewerkgesteld was in september 2019 (Q/S = 50%), heeft voor het schooljaar 2019-2020 recht op maximum 62,5 uur VOV (50% x 125 uur).

 

voorbeeld 3

Een werknemer die slechts 16 uur/week tewerkgesteld was in september 2019 (Q/S = 16/38 = 42%), heeft mogelijks toch recht op VOV als de tewerkstellingsbreuk bij aanvang van de opleiding minstens 50% bedraagt (Q/S = 19/38 = 50%). Het recht bedraagt dan ook maximum 62,5 uur VOV.

 

Bijkomende beperkingen

a) voor een deeltijdse werknemer met een vast werkrooster, moeten de lesuren samenvallen met werkuren. Een opleiding die de deeltijder met vast uurrooster volgt op zijn vrije dag(en) komt niet aanmerking voor VOV. Dit principe bestaat al en blijft gelden.

 

b) voor opleidingen die regelmatige aanwezigheid vereisen, is het recht beperkt tot het aantal effectief aanwezige contacturen. Ook deze regel bestaat nu al.

 

c) voor opleidingen die geen regelmatige aanwezigheid vereisen, voorziet het besluit een specifieke regeling:  

  • het afleggen van examens voor de examencommissie secundair onderwijs geeft recht op 8 uur per afgelegd examen;  
  • het afleggen van examens georganiseerd door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van erkenning en certificering van verworven competenties (EVC-trajecten) geeft recht op 16 uur VOV;
  • een opleiding met studiepunten, geeft 4 uur per studiepunt;

    In afwijking van die regel krijgt een graduaatsopleiding van het hoger beroepsonderwijs tot en met het opleidingsjaar 2021-2022 per studiepunt 6 uur opleidingsverlof.  

  • een opleiding uit het volwassenenonderwijs geeft recht om van het werk afwezig te zijn gedurende het voorziene aantal lestijden van de opleiding.

     

d)  enkel de werknemer die nauwgezet de opleiding volgt, heeft het recht om het maximum aantal uren afwezig te zijn op het werk. Het maximum aantal uren kan met 25% verminderd worden als de werknemer niet nauwgezet de opleiding volgt. Zie verder punt 8 over de controle op nauwgezetheid.

 

Opnameperiode

De werknemer mag het opleidingsverlof opnemen ten vroegste de dag voor de start van de opleiding en ten laatste 2 dagen na de laatste les of het laatste examen.

De werkgever ziet toe op de naleving hiervan.

 

Digitale opvolging recht

Het Departement WSE informeert werkgever en werknemer via het nieuwe digitaal platform opleidingsincentives over:

  • het maximum aantal uur waarop de werknemer recht heeft;
  • het aantal uur dat de werknemer reeds opgenomen heeft in dat jaar.

 

Enkel geregistreerde opleidingen

De opleiding moet geregistreerd zijn in de opleidingsdatabank om recht te openen op opleidingsverlof. Werkgever en werknemer kunnen de opleidingendatabank raadplegen via het digitaal platform opleidingsincentives. Vanaf de datum van goedkeuring van de registratie kan de werknemer VOV opnemen om de opleiding te volgen.

 

Cumulverbod

Het Vlaams opleidingsverlof kan niet gecumuleerd worden met een aanmoedigingspremie in het kader van opleidingskrediet.

8. Controle nauwgezetheid en sancties

Het is van belang dat werknemers nauwgezet hun opleiding volgen. Het VOV wordt immers toegekend op basis van werkelijke aanwezigheid in de opleiding. Bovendien zijn sancties mogelijk.  De opleidingsverstrekker moet de nauwgezetheid in de toekomst digitaal attesteren.

 

Het uitvoeringsbesluit legt de normen van nauwgezetheid vast, de wijze van attestering en de procedure van sanctionering.

 

Norm nauwgezetheid

Voor opleidingen die regelmatige aanwezigheid vereisen, mag de werknemer op jaarbasis niet meer dan 10% ongewettigd afwezig zijn van de contacturen en moet hij deelnemen aan de eindbeoordeling als die voorzien is.  

 

Voor opleidingen die geen regelmatige aanwezigheid vereisen is deelname aan de eindbeoordeling voldoende om nauwgezet de opleiding te volgen.

 

Als gewettigde afwezigheid worden aanvaard:

  • de redenen van schorsing van een arbeidsovereenkomst in hoofde van de werknemer;
  • de afwezigheid om beroepsredenen geattesteerd door de werkgever.

 

Ingeval van gewettigde afwezigheid op de eindbeoordeling, moet de werknemer deelnemen aan het eerstvolgende examen om de opleiding nauwgezet te volgen.

 

Digitale attestering nauwgezetheid

De opleidingsverstrekker moet de gegevens voor de controle van de nauwgezetheid registreren in het digitale platform opleidingsincentives. De exacte gegevens zijn opgelijst onder punt 10.

 

Sancties

Als het Departement vaststelt dat de werknemer zijn opleiding niet nauwgezet volgt en meer uren VOV heeft genomen dan de uren waarop hij recht had, vermindert het Departement van rechtswege het eerstvolgende recht op het maximum aantal uren VOV van de werknemer met 25%. 

Het Departement brengt de werknemer schriftelijk op de hoogte van die sanctie.

 

Bovendien voorziet het decreet dat de werknemer een administratieve geldboete van 50 tot 500 euro kan krijgen als hij de opleiding niet nauwgezet volgt en meer uren VOV opneemt dan voorzien.

9. Terugbetaling werkgever

Zoals vandaag kan de werkgever per gevolgd lesuur VOV een forfait terugbetaald krijgen als tegemoetkoming in de lonen en sociale lasten.

 

Voorwaarden

Een aantal voorwaarden moeten vervuld zijn om de terugbetaling te krijgen:

  • de opleiding moet geregistreerd en goedgekeurd zijn;
  • de uren VOV moeten correct geregistreerd zijn in DMFA;
  • de werknemer heeft nog recht op VOV (maximum is niet overschreden);
  • de werknemer heeft de opleiding nauwgezet gevolgd.

 

Extra voorwaarden in specifieke situaties

  • Voor halftijdse werknemers met een vast uurrooster moeten de contacturen samenvallen met de arbeidsuren van de werknemer volgens zijn uurrooster.

 

  • Bij werkplekleren bij een andere werkgever mag noch de eigen werkgever, noch de werknemer zelf een vergoeding ontvangen voor de gepresteerde arbeidstijd. Dan is er immers geen sprake van loonkost die terugbetaald moet worden.

 

  • Als de eigen werkgever ook de opleidingverstrekker is, moet de opleiding de werknemer in staat stellen een andere dan de huidige functie of een sterk veranderde functie uit te oefenen.

 

Aanvraag digitaal

De werkgever doet een digitale aanvraag tot terugbetaling door de opleiding van de werknemer aan te melden in het digitaal platform Vlaamse opleidingsincentives binnen de 3 maanden na de start van de opleiding. De werkgever geeft op welke opleiding zijn werknemer zal volgen en de begin- en einddatum van de opleiding.

 

Uitzondering

Als de werknemer een loopbaangerichte opleiding volgt, moet de werknemer zelf aan het departement een attest van de loopbaanbegeleider bezorgen (dat de opleiding opgenomen is in zijn POP) samen met zijn inschrijvingsbewijs. Deze aparte procedure is voorzien om de vertrouwelijkheid van het POP te garanderen.

 

Werkgever en werknemer ontvangen in beide situaties een ontvangstbevestiging van het Departement. 

 

Bijkomende inlichtingen

Als het aanvraagdossier onvoldoende duidelijk is, vraagt het departement bijkomende informatie aan de werkgever. De werkgever is verplicht aan die vraag gevolg te geven.

 

Als de werkgever nalaat inlichtingen te verstrekken binnen één maand na herhaald verzoek van het Departement met aangetekende brief, vervalt de aanvraag tot terugbetaling.

 

Beslissing Departement

Het Departement beoordeelt de aanvraag op basis van:

  • de ontvangen attesten van de opleidingverstrekker;
  • de registratie van de uren VOV in DMFA;
  • het recht op VOV van de werknemer.

 

Het Departement brengt de werkgever daarna op de hoogte van zijn beslissing:

  • ofwel terugbetaling met tijdstip van terugbetaling;
  • ofwel geen terugbetaling met motivering van de weigering. 

 

Forfait

Het loon dat de werkgever terugbetaald krijgt voor de uren opleidingsverlof is beperkt tot een forfait van 21,30 euro per uur. Dit is exact hetzelfde bedrag als vandaag voor educatief verlof. 

10. Verplichtingen opleidingsverstrekker

Werknemer

De opleidingsverstrekker bezorgt aan de werknemer:

  • het inschrijvingsattest;
  • het certificaat (na het volgen van de opleiding).

 

De werknemer bezorgt zijn werkgever een kopie van het inschrijvingsattest. Zo kunnen ze samen nagaan nagaan of er een recht is op VOV, voor hoeveel uren en in welke periode het opleidingsverlof ingepland kan worden.

 

Departement WSE

Vanaf september 2019 vraagt het Departement WSE de attesten van inschrijving rechtstreeks op bij de opleidingsinstelling. De werkgever hoeft deze niet meer door te sturen.

 

Via het digitaal platform moet de opleidingsverstrekker de deelname aan de opleiding en de eindbeoordeling attesteren. 

 

Naargelang de soort opleiding worden volgende gegevens standaard opgevraagd:

a) voor een opleiding die regelmatige aanwezigheid vereist:

  • aantal uren aanwezigheid;
  • aantal uren gewettigde afwezigheid;
  • aantal uren ongewettigde afwezigheid;
  • deelname aan het examen ingeval van toepassing.

b) voor een opleiding in het hoger onderwijs:

  • deelname aan het examen;
  • aantal verworven studiepunten.

c) voor examens examencommissie, volwassenenonderwijs, examens EVC-traject:

  • deelname examen;
  • datum behalen evaluatieresultaat of aflevering certificaat.

 

Deze opgelijste gegevens zijn minimaal noodzakelijk voor de terugbataling van de loonkost aan de werkgever en het bepalen van het eerstvolgende maximum aantal uren VOV.

 

Het is mogelijk dat voor de beoordeling van een erkenning of terugbetaling aan een werkgever nog bijkomende gegevens nodig zijn. Die zal het Departement dan opvragen bij de opleidingverstrekker.

 

De opleidingverstrekker moet het Departement ook informeren over stopzetting van een opleiding. Bedoeling is dat het dossier onmiddellijk afgesloten wordt en de terugbetaling aan de werkgever kan gebeuren.

 

De opleidingverstrekker die de verplichtingen inzake attestering niet nakomt, ontvangt een aangetekende aanmaning. Als de opleidingverstrekker binnen de 30 dagen geen gevolg geeft, trekt het Departement de registratie ambtshalve in. 

 

Sociale inspectie

De opleidingverstrekker moet een dagelijkse aanwezigheidslijst of -register ter beschikking houden van de Vlaamse sociale inspectie voor opleidingen die regelmatige aanwezigheid vereisen. Dit vormt het bewijsmateriaal voor de uren aanwezigheid en gewettigde afwezigheid.

11. Inwerkingtreding en overgangsbepalingen

Inwerkingtreding: schooljaar 2019 - 2020, maar al registratie opleidingen vanaf 1 mei 2019

Het decreet en uitvoeringsbesluit treding in werking op 1 september 2019. Dit betekent dat vanaf 1 september 2019 de nieuwe regels van het VOV van toepassing zullen zijn voor alle opleidingen die nieuw starten.  

 

Maar op 1 mei 2019 treden al de bepalingen in werking rond het beoordelingssysteem en de procedure voor registratie van opleidingen. Dit is nodig om het VOV te kunnen laten starten vanaf het schooljaar 2019-2020. Registratie en goedkeuring van opleidingen zal vooraf moeten gebeuren, zodat de nieuwe databank klaarstaat bij het begin van het volgende schooljaar.

 

Overgangsregeling

Voor opleidingen gestart vóór 1 september 2019 die recht geven op educatief verlof, blijft het recht op educatief verlof behouden tot en met het derde gevolgde jaar van de opleiding. Ook de bestaande administratieve verplichtingen voor de werkgever en opleidingverstrekkers blijven ongewijzigd.

Deze overgangsregel geldt ook als de opleiding de status van 'arbeidsmarktgerichte opleiding met recht op VOV' zou verliezen vanaf 1 mei 2019.

 

Deze overgangsregeling is wel beperkt in de tijd tot uiterlijk 31 december 2021.  

 

Merk op!

De overgangsregeling voor opleidingen reeds gestart voor 1 september 2019 heeft slechts belang voor een minderheid van de opleidingen:

  • meerjaarse opleidingen quasi uitsluitend georganiseerd door het onderwijs en Syntra;
  • opleidingen die niet per schooljaar georganiseerd zijn en doorlopen over 2 schooljaren heen. Bij deze laatste soort van 'doorlopers' zijn de start- en einddatum op het attest van de opleidingverstrekker richtinggevend.

 

 

Let op: geen dubbele rechten!

Als een werknemer een opleiding met behoud van rechten uit educatief verlof in eenzelfde opleidingsjaar combineert met een nieuwe opleiding in het kader van opleidingsverlof, komt het aantal terugbetaalde uren educatief verlof in mindering van het aantal uren recht op opleidingsverlof voor de werknemer.

12. Samengevat: wie doet wat?

De Vlaamse overheid geeft op haar website de wisselwerking tussen werknemer, opleidingsverstrekker, werkgever en Vlaamse overheid in een korte tabel in 10 stappen samengevat weer.

 

We nemen de tabel hier over:

 

WIE?

 

WAT?
Werknemer

Kijk na in de opleidingsdatabank of de opleiding die je wil volgen recht geeft op VOV.

 

Werknemer

Meld aan de opleidingsverstrekker dat je gebruik wil maken van VOV.

 

OpleidingsverstrekkerBezorg het ‘Attest van inschrijving’ aan de cursist.
Werknemer

Vraag VOV aan bij uw werkgever: Bezorg het ‘Attest van inschrijving’ aan je werkgever

 

Werknemer en werkgever

Bereken het aantal uren VOV en plan samen het VOV in. Houd hierbij rekening met de collectieve planning.
Vanaf het najaar kan je online een simulatie maken van je aantal uren VOV.

 

Werkgever

Vraag ten laatste 3 maanden na de start van de opleiding de terugbetaling van het VOV aan bij de Vlaamse overheid via het digitaal platform.

 

Werknemer

Volg de opleiding nauwgezet. 

 

Werkgever

Registreer per kwartaal het opgenomen VOV in DmfA.

 

Opleidingsverstrekker

Laad de gegevens van de cursist op in het digitaal platform.

 

Vlaamse overheid

Het departement Werk en Sociale Economie behandelt uw dossier:
Het recht op VOV wordt vergeleken met de input van de werkgever en de opleidingsverstrekker. 

 

 

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.