Feedback
ella
De coronacrisis heeft ook fiscale gevolgen voor grensoverschrijdende tewerkstellingen. Veel werknemers kunnen immers de grens niet meer oversteken om in het buitenland te werken.  
 
Door deze beperkingen kunnen deze werknemers hun tewerkstelling niet meer uitoefenen in het land waar ze normaal werken.
Ze werken bijvoorbeeld tijdelijk via telewerk vanuit hun woonstaat.
 
Invloed op belastingssituatie van werknemers met een internationale opdracht
 
Dubbelbelastingverdragen bepalen welk land belasting mag heffen op de bezoldiging van de werknemer. Het land waar de werknemer zijn tewerkstelling fysiek uitoefent, is hierbij een belangrijk determinerend criterium.
 
De tijdelijke wijziging in de tewerkstellingsplaats omwille van corona kan betekenen dat de bezoldiging gerelateerd aan dit inkomen belast wordt in een ander land.
Belast in een ander land betekent ook andere bedrijfsvoorheffing. De administratieve opvolging wordt hierdoor complexer.
 
Telewerk: geen negatief effect op Franse grensarbeiders en de 24-dagenregeling met Luxemburg
 
De fiscus erkende het coronavirus al uitdrukkelijk als overmachtssituatie voor werknemers die vallen onder:
  • de Franse grensarbeidersregeling of;
  • de 24-dagenregeling in het kader van de Luxemburgse grensarbeid.
 
Voor meer informatie verwijzen we naar onze nieuwsbrief van 21 maart 2020.
 
Bijkomende akkoorden met de buurlanden in de pijplijn….
 
De OESO heeft de landen opgeroepen om akkoorden te sluiten. Men wil ongewenste fiscale gevolgen als gevolg van de coronacrisis vermijden.
De Minister van Financiën verklaart in de Kamercommissie Financiën dat België deze oproep volgt.
 
België onderhandelt momenteel met Nederland, Duitsland, Frankrijk (buiten de hierboven genoemde grensarbeidsregeling) en Luxemburg om een akkoord te sluiten.
 
Heeft u vragen over de concrete gevolgen van corona op de internationale tewerkstelling van uw werknemers? Dan kan u onze collega's van International Employment contacteren via: taxconsulting@sdworx.com.
 
Gevolgen voor de werkgever
De onderhandelingen zijn nog niet afgerond. Het is momenteel afwachten wat de exacte fiscale impact zal zijn van de akkoorden.
 
We volgen deze onderhandelingen op de voet. Zodra de akkoorden er zijn, komen we er in een volgende nieuwsbrief op terug.
Bron:
Mondelinge vragen & antwoorden, Kamercommissie Financiën van 28 april 2020, Integraal verslag CRIV 55 COM 161.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.