Feedback
ella
Loonkloofwet: analyseverslag bezoldigingsstructuur
Losse berichten
Gepubliceerd op 18/01/2017

Bezoldiging grote ondernemingen genderneutraal?

De loonkloofwet verplicht ondernemingen onder meer om een analyse van hun bezoldigingsstructuur op te stellen. Via het analyseverslag bepaalt men of het bezoldigingsbeleid binnen een onderneming genderneutraal is.

Iedere onderneming die gewoonlijk gemiddeld ten minste 50 werknemers tewerkstelt, moet om de twee jaar een gedetailleerde analyse van de bezoldigingsstructuur binnen de onderneming opmaken. Het verslag heeft betrekking op twee boekjaren (uitgezonderd het eerste analyseverslag dat betrekking had op één boekjaar, boekjaar 2014).

 

Beknopt of uitgebreid analyseverslag?

Ondernemingen met 50 tot 100 werknemers moeten een beknopt analyseverslag opmaken, ondernemingen met minstens 100 werknemers moeten een uitgebreid analyseverslag opstellen.

De formulieren van zowel het beknopt als van het uitgebreid analyseverslag zijn terug te vinden op de website van de FOD Waso.

 

Gewoonlijk gemiddeld minstens 50 werknemers?

De berekening om na te gaan of een onderneming gewoonlijk gemiddeld minstens 50 werknemers tewerkstelt, gebeurt overeenkomstig de bedrijfsorganisatiewet. Dit betekent dat de drempel moet worden berekend zoals voor de sociale verkiezingen. De referentieperiode om het aantal werknemers te berekenen is het jaar voorafgaand aan de sociale verkiezingen. De referentieperiode voor het analyseverslag van 2017 is dus 2015 (de sociale verkiezingen hebben immers plaatsgevonden in 2016).

 

Deadline analyseverslag

Dit analyseverslag moet verstrekt en besproken worden in de loop van de 3 maanden die volgen op het afsluiten van het dienst(boek)jaar. Voor de meeste ondernemingen is dit voor het dienst(boek)jaar 2016 31 maart 2017. Het heeft betrekking op de lonen en extralegale voordelen die de onderneming toekende in de periode 2015-2016.

 

Aan wie het analyseverslag overmaken?

Het verslag wordt overgemaakt aan de leden van de ondernemingsraad of de vakbondsafvaardiging, ten minste 15 dagen voor de vergadering die wordt gepland met het oog op het onderzoek van dit verslag. Zij oordelen dan of er binnen het bedrijf een actieplan moet worden opgesteld waarmee men een genderneutraal bezoldigingsbeleid kan realiseren. Als dergelijk actieplan opgesteld is, zal het volgende analyseverslag een bijkomend gedeelte bevatten over de voortgangsstaat van dit plan.

 

Indien er geen ondernemingsraad of vakbondsafvaardiging in de onderneming aanwezig is, kan het verslag niet worden overgemaakt aan één van deze overlegorganen. Er moet in dat geval geen verslag opgemaakt worden.

 

De klantenbenadering van SD Worx

Het rapport wordt op vraag van een KMO-klant opgemaakt door SD Worx.

Voor LE-klanten die met eBlox werken is er een standaard rapport voorzien in het loonpakket. Het rapport Loonkloof (S33) wordt default opgemaakt op niveau van de juridische entiteit, wat overeenkomt met het ondernemingsnummer in NILOS. Het rapport kan ook opgemaakt worden voor een vrije selectie voor sommige firma's, bv. omwille van afwijkende TBE's.
Meer info over het rapport vindt u terug op de infosite eBlox (functie F1 op uw klavier), onder de fiche "6.04.23 Loonkloof".

 

Voor LE-klanten die met X-Tend versie 2.4.3 (of hoger) werken is er een standaard rapport voorzien in de SD Salaris module. Het loonkloofrapport is beschikbaar via SSRS en kan opgemaakt worden per ondernemingsnummer met een keuze voor bepaling van functieclassificatie a.d.h.v. de checklist seksenneutraliteit vanaf een bepaald boekjaar. De looncodes die gebruikt worden om het rapport samen te stellen worden standaard aangeleverd maar kunnen afwijkend worden bepaald door de klant.

 

Voor LE-klanten die met SAP werken levert SAP een standaard loonkloofrapport op in ALV formaat. SAP voorziet zowel een beknopt als een uitgebreid rapport. Het resultaat van dit rapport kan geëxporteerd worden voor analysedoeleinden.

 

Om het framework van het rapport te kunnen implementeren, is het vereist om het SAP systeem minimaal bij te patchen tot op het niveau van de HR Support Package van november 2014. Het framework werd in januari uitgeleverd. De finale versie van het rapport wordt met de HR Support Package van februari opgeleverd. Mogelijks verwacht SAP een hoger patchniveau van het systeem dan dat van november 2014 om de finale versie te kunnen implementeren, hiervoor wachten we nog op feedback van SAP.

Bron:
Koninklijk besluit van 25 april 2014 betreffende het analyseverslag van de bezoldigingsstructuur van de werknemers.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?






Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.