Feedback
ella
Bedrijfsfiets: RSZ zet zich in het wiel van de fiscus
Uit het Belgisch Staatsblad van 27/02/2018
Gepubliceerd op 27/02/2018

Een fiets die de werkgever ter beschikking stelt en die de werknemer effectief gebruikt voor (een deel van) zijn woon-werkverplaatsingen, vormt vanaf 1 januari 2017 een volledig vrijgesteld voordeel. Er zijn geen socialezekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing op verschuldigd.

 

Ook de vrijgestelde fietsvergoeding van maximaal 0,23 EUR per kilometer, die al mogelijk was voor de getrapte woon-werkkilometers met een gewone fiets of e-bike, wordt opengesteld voor de speed pedelec.

 

De RSZ zet zich daarmee vanaf 1 januari 2017 formeel op één lijn met de fiscus.

 

Fiscaal: vrijgesteld sociaal voordeel

 

Fiscaal werd al in 2011 duidelijk dat een bedrijfsfiets die men effectief gebruikt in het kader van de woon-werkverplaatsingen, een volledig vrijgesteld sociaal voordeel vormt.

 

Niet-belastbaar dus voor de werknemer. Ook niet wanneer hij de fiets, naast de woon-werkverplaatsingen, ook voor de zuivere privéverplaatsingen gebruikt.

 

Vanaf 1 januari 2017 kan men ook de vrijgestelde fietsvergoeding toepassen voor werknemers die met de speed pedelec naar het werk fietsen.

 

RSZ zet zich op één lijn met de fiscus

 

De RSZ zat in deze materie jarenlang achterop.

 

Ook wanneer de werknemer de bedrijfsfiets gebruikte voor de woon-werkverplaatsingen, beschouwde de RSZ het voordeel verbonden aan het zuivere privégebruik van de fiets, immers wel als loon, te onderwerpen aan socialezekerheidsbijdragen.

 

Vrijstelling fiets

 

Vanaf 1 januari 2017 neemt de RSZ de gunstige fiscale regeling bij terbeschikkingstelling van een fiets ook op sociaal vlak over.

 

Voor de werknemer die een fiets ter beschikking krijgt van zijn werkgever en deze effectief gebruikt voor (een deel van) zijn woon-werkverplaatsingen, vormt deze fiets niet langer een loonvoordeel. 

Er zijn bijgevolg geen socialezekerheidsbijdragen meer op verschuldigd, dus ook niet voor het gedeelte zuiver privégebruik.

 

Deze vrijstelling geldt ongeacht het type fiets, dus voor de stadsfiets, mountainbike, racefiets, gewone elektrische fiets (tot 25 km/uur), de speed pedelec (tot 45 km/uur), …

 

Fietsvergoeding voor speed pedelec

 

Ook wat de vrijgestelde fietsvergoeding van max. 0,23 EUR per effectief getrapte kilometer betreft, neemt de RSZ de fiscale regeling over.

 

Vanaf 1 januari 2017 kunnen ook werknemers die hun woon-werkkilometers afleggen met de speed pedelec in aanmerking komen voor deze fietsvergoeding.

 

Uitsluitend zuiver privégebruik: wel loonvoordeel

 

Enkel wanneer men de bedrijfsfiets uitsluitend gebruikt voor de zuivere privéverplaatsingen (en er dus geen sprake is van woon-werkverkeer), vormt de fiets een loonvoordeel, te waarderen volgens de werkelijke waarde.

 

Dit voordeel is dan wel onderworpen aan RSZ en belastingen.

Wat betekent dit voor de werkgever?

Nu RSZ en fiscus eenzelfde gunstige behandeling van de fiets hebben uitgewerkt, wordt de fiets een wel heel aantrekkelijk element in het totale verloningspakket.

En staat er - bij wijze van spreken - geen rem meer op het gebruik van de bedrijfsfiets.

 

Bij SD Worx kunt u aankloppen voor advies over mobiliteitsbeleid in uw bedrijf. Daarnaast hebben we heel wat expertise rond specifieke vervoersmiddelen, waaronder de fiets. Met onze handige Bike Mobility-tool berekent u snel hoeveel uw werknemer moet inleveren in ruil voor een bedrijfsfiets. Overtuigd van de fiets als alternatief? Dan kunt u bij ons ook terecht voor een fietspolicy en gebruiksovereenkomsten.

 

Interesse in een van onze oplossingen? Of heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Mail naar mobility@sdworx.com.

Bron:
Koninklijk besluit van 7 februari 2018 tot wijziging van artikel 19, §2, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, B.S. blz. 17377.

Oeps,

Onze excuses, er is iets fout gelopen.

Probeert u het later eens opnieuw.

Was deze informatie nuttig voor u?

Ja Nee

Welke van de volgende beschrijft jouw feedback het best?


Jouw feedback

De versie van de browser die U gebruikt is niet optimaal voor deze website. De meeste functies zullen niet goed werken. De versie die u gebruikt wordt ook niet meer ondersteund door Microsoft en hierdoor loopt u security risico’s. Om de veiligheid en privacy van uw data te kunnen blijven garanderen, raden wij aan om zo snel mogelijk naar Internet Explorer 11 te upgraden of de laatste versie van een andere browser te gebruiken.